Pentru generaţii la rând, unul dintre primii eroi ale cărui aventuri au fost citite cu sufletul la gură a fost Făt-Frumos. Însă pe măsură ce am pătruns mai adânc în universul cărţilor, noi şi noi eroi ni s-au impus, unii pozitivi, alţii la graniţa dintre bine şi rău sau chiar dincolo de ea. Fascinaţia pentru astfel de modele pare să fie o necesitate a spiritului uman. Avem nevoie de eroi şi de modelele de comportament inspirate de ei. În tumultul vieţii, eroii ne aduc aminte uneori de lucrurile esenţiale, pe care le putem scapa din vedere, iar alteori ne atrag atenţia printr-un fapt care ar putea fi considerat şocant, dacă nu ar fi, până la urmă, atât de firesc – îndrăznesc să fie ei înşişi, chiar dacă acest lucru este împotriva tuturor normelor sociale. Galeria eroilor din literatură care au fascinat generaţii la rând este foarte vastă. Mai jos am selectat doar 7 dintre aceştia.

  1. Chipeş, arogant, putred de bogat şi perfect conştient de valoarea sa, Mr Darcy, personajul creat de Jane Austen în „Mândrie şi prejudecată”, a iritat şi fascinat totodată milioane de femei de peste tot din lume. Indiferent dacă l-am văzut doar cu ochii minţii, când am citit romanul lui Jane Austen, sau am fost vrăjiţi de modul în care Colin Firth a dat viaţă acestui personaj într-una dintre cele mai reuşite adaptări cinematografice, Mr Darcy nu ne-a lăsat indiferenţi. De nenumărate ori ne-a iritat aroganţa lui, dar am admirat şi modul în care a reuşit să se transforme în urma disputelor cu Elizabeth Bennet. Şi mai ales, am apreciat faptul că a îndrăznit să sfideze o societate ca să câştige iubirea unei femei.
  2. Un alt personaj care a fascinat generaţii la rând şi continuă încă să o facă, eroul interpretat de cei mai mulţi actori în adaptările cinematografice ale romanelor şi povestirilor, Sherlock Holmes este cel mai faimos detectiv al tuturor timpurilor. O estimare realizată de The Times arată că, după 1964, povestirile şi romanele care-l aveau protagonist pe Sherlock Holmes au fost în topul vânzărilor din lumea întreagă, pe locul al doilea, imediat după Biblie. Maestru al disimulării şi deghizărilor, Sherlock Holmes ne-a cucerit prin abilitatea sa de a rezolva cazuri pline de mister. Inteligenţa sclipitoare şi raţionamentele logice au fost armele redutabilului detectiv pentru a descoperi criminalii ascunşi uneori sub cele mai onorabile măşti.
  3. Unul dintre personajele cu o forţă deosebită, care se desprinde de paginile cărţii pentru a exista ca un reper de erou aflat la graniţa dintre bine şi rău este Rodion Raskolnikov, personajul central al romanului „Crimă şi pedeapsă” al lui Dostoievski. Devenit criminal în numele dreptăţii sociale, crezând că se poate situa deasupra legilor morale înscrise în fiecare om, Raskolnikov ne impresionează prin modul dramatic în care îşi ispăşeşte vina şi se salvează datorită dragostei Soniei.
  4. Prototip al artistului şi războinicului, caracter complex şi antagonic îmbinând brutalitatea cu sensibilitatea artistică, personajul creat de Gabriel Garcia Marquez în „Un veac de singurătate”, colonelul Aureliano Buendia ne fascinează tocmai pentru că se situează dincolo de orice categorie morală. Surprinzător şi complex ca însăşi viaţa, Aureliano Buendia, cel care s-a născut cu ochii deschişi după ce a plâns în pântecele mamei sale, este filozof, poet, războinic, profet şi trăieşte cu pasiune toate experienţele oferite de viaţă, în ciuda incapacităţii sale de a iubi.
  5. Un alt personaj al cărui nume a intrat în cultura populară şi la care fac referire chiar şi cei care nu au citit cartea lui Cervantes este Don Quijote. La patru secole de la apariţia cărţii, vorbim adesea despre celebrul episod al luptei lui Don Quijote cu morile de vânt. Aşa cum nebunul de la curtea regelui spunea întotdeauna adevărul, nobilul cavaler Don Quijote a deschis o perspectivă asupra lumii ascunsă celor cu o gândire superficială şi a revelat frumuseţea ascunsă dincolo de banalitate – toate, bineînţeles, sub pretextul „nebuniei” provocate de romanele cavalereşti pe care le citise.
  6. Un personaj care ne rămâne în minte chiar dacă am trecut cu mult de copilărie, fascinantă prin spiritul independent, dorinţa de aventură şi cultul prieteniei este Alice, personajul cărţii lui Lewis Carroll „Alice în Ţara Minunilor”. Personajul creat de prelatul anglican care a folosit pseudonimul Lewis Carroll împlineşte acum peste un secol şi jumătate. Alice a rămas în conştiinţele noastre nu numai prin povestea fantastică a cărei eroină este, ci şi prin faptul că a deschis tuturor poarta către o minunată lume a imaginaţiei.
  7. Tradusă în peste 250 de limbi şi dialecte, „Micul prinţ”, cartea scrisă de Antoine de Saint-Exupéry în 1943, încă se vinde anual în peste două milioane de exemplare. Micul prinţ, protagonistul acestei poveşti pe care şi adulţii şi copiii o pot citi cu acelaşi interes şi învaţă la fel de multe lucruri, ne vorbeşte cu candoarea copilăriei despre viaţă aşa cum ar trebui ea să fie. Oare când ne referim la maturizare înţelegem ceea ce trebuie prin acest cuvânt sau aceasta înseamnă doar să renunţăm la imaginaţie, joacă şi prietenii adevărate? „Oamenii mari nu pricep niciodată nimic şi este obositor pentru copii să le dea întruna explicaţii” spune Micul prinţ punând sub semnul îndoielii perspectiva uneori superficială şi conformistă abordată sub pretextul maturităţii.

Care sunt eroii voştri preferaţi din literatură?