Puține cărți reușesc să devină un clasic chiar de la publicare, dar „Să ucizi o pasăre cântătoare” a atins statutul de capodoperă a literaturii încă de la lansare. Considerată instant o bijuterie a scrierilor americane, cartea lui Harper Lee a fost omagiată cu premiul Pulitzer, un fapt cu atât mai impresionant cu cât era vorba despre romanul de debut. Cu teme complexe precum rasismul, lipsa de toleranță, dar și curajul, familia, prietenia, dragostea, „Să ucizi o pasăre cântătoare” a fost rapid inclusă printre lecturile must-read ale tuturor generațiilor, fiind plasată de către o publicație britanică chiar înaintea Bibliei. Iar dacă opera literară e un etalon al literaturii, protagonistul său, Atticus Finch, reprezintă unul dintre marii eroi ai săi. Văduv cu doi copii și obligat să îl apere pe Tom Robinson, un bărbat de culoare acuzat de viol, al cărui caz nu este dorit de nimeni, Atticus devine rapid un stindard a ce are umanitatea mai bun și mai nobil. Și, deoarece considerăm că personajele fictive sunt exemple în adevăratul sens al cuvântului, îți prezentăm în rândurile de mai jos 7 lecții de viață de la Atticus Finch, care te vor transforma într-un om mai bun.

Pune-te în locul celuilalt

E ușor să fii tolerant atunci când empatizezi cu cel din fața ta, dar adevăratul test apare atunci când trebuie să rezonezi cu un om cu care nu ai nimic în comun. Când decide să preia cazul lui Tom Robinson și face tot posibilul pentru a-l apăra așa cum trebuie, Atticus e blamat de întreaga societate din Maycomb, Alabama, unde rasismul e în floare în anii 30. Deși contestat, insultat, amenințat, eroul nostru face tot posibilul pentru a-și înțelege criticii, invocând în apărarea lor psihologia maselor, cea care poate știrbi intenţiile bune dintr-un om, scoțând la iveală toate pornirile sale negative. Lecția pe care o oferă fiicei sale Scout devine o emblemă pentru toată umanitatea: „În primul rând, îmi spuse, dacă ai putea să-nveţi un mic şiretlic, Scout, te-ai împăca mult mai bine cu fel de fel de oameni. Nu poţi înţelege pe altul dacă nu priveşti lucrurile din punctul lui de vedere.”.

Luptă pentru lucrurile în care crezi, chiar dacă (și mai ales atunci când) știi că o să pierzi

În general, intențiile noastre sunt bune, dar mulți dintre noi abandonăm bătăliile decisive pentru noi, cele care ne șlefuiesc personalitatea, pentru că intuim că nu avem armele de a le câștiga. Atticus preia cazul lui Tom Robinson știind că e nevinovat și mai ales știind că, și de va fi capabil să îi demonstreze nevinovăția, nu va putea schimba niciodată mentalitatea juraților și, cel mai probabil, va pierde. Justificarea lui, în fața mirării lui Scout, e perfectă: „Numai fiindcă am fost bătuţi cu o sută de ani înainte de a fi început, nu e un motiv să nu mai încercăm să câştigăm, zise Atticus.”.

Cele mai importante sunt conștiința și integritatea

Nu părăsim semnificațiile acestei decizii a lui Atticus, de a apăra un om pe care îl știe condamnat, riscând nu numai poziția sa în societate, dar și pe cea a familiei sale. Protagonistul înțelege că, pentru a-l reprezenta pe Tom, va trebui să se lupte nu cu dușmanii, ci cu prietenii, dar o face, totuși. De ce? Pentru că cea mai importantă e integritatea, acea imagine din oglindă: „Cazul ăsta, al lui Tom Robinson, e ceva ce atinge miezul conştiinţei omeneşti ― Scout, n-aş putea să merg la biserică şi să mă-nchin Domnului dacă nu l-aş ajuta pe omul acesta”. În viziunea lui Atticus, există un singur lucru ce nu poate fi influențat, afectat, schimbat niciodată de vocea majorității, și anume conștiința omului.

Curajul nu e întotdeauna fizic, ci și moral, și acesta din urmă e cel care contează

Să te lupți cu pumnii și cu armele poate fi la îndemâna oricui, dar să îți pui la înaintare spiritul, moralitatea, conștiința, e mult mai dificil. Curajul adevărat e cel care vine din interior și nu are nicio legătură cu puterea fizică, așa sună lecția pe care Atticus i-o predă fiului său Jem. „Voiam să afli ceva de la ea ― voiam să vezi ce înseamnă curajul adevărat, fiindcă, vezi tu, curajos nu e omul cu puşca-n mână. Să fii curajos înseamnă să ştii că eşti pierdut înainte de a întreprinde ceva, totuşi întreprinzi oricum, şi mergi până la capăt, orice-ar fi. Rareori învingi, totuşi se întâmplă câteodată.”

Lumea nu e corectă, iar lucruri rele se vor întâmpla oricând. E important să le accepți

Una dintre lecțiile de viață ale lui Atticus Finch constă în acceptare. Deși e atât de important să faci orice pentru a schimba lumea, nu poți reuși decât plecând de la premisa că nu rozul, ci mai degrabă griul e tonalitatea dominantă a universului. Iar protagonistul nu ascunde acest adevăr nici măcar de copiii săi.

Fă tot posibilul să nu distrugi frumusețea din lume

Poate că aceste două lecții de viață de la Atticus Finch pot părea cumva opuse, dar de fapt se completează perfect. Există în lume o frumusețe profundă, uneori ascunsă vederii, alteori atât de clară încât e trecută cu vederea. Scopul omului este să nu tulbure această frumusețe, să nu o altereze: „e păcat să ucizi o pasăre cântătoare.” E poate povața supremă a eroului și semnificaţia cea mai importantă a cărții.

Fii un model pentru cei din jur

Atticus Finch e considerat a fi prototipul tatălui perfect din literatură. E cald, protector, înțelegător cu copii săi, dar și ferm și autoritar atunci când trebuie. Îi învață prin puterea exemplului și nu așteaptă de la ei nimic din ce nu e el însuși capabil. Îi încurajează să își afirme personalitatea unică într-o perioadă în care acest lucru era mai degrabă interzis și îi învață să citească pentru a deveni mai buni. E un exemplu atât de puternic pentru copiii săi încât, atunci când îi roagă să accepte criticile pe care le primesc la școală fără a riposta, deși le explică că sunt neîntemeiate, este ascultat imediat. Iar argumentul pe care micuța Scout îl aduce e poate cea mai bună caracterizare indirectă a lui Finch: „Ştiam însă că dacă m-aş bate cu Cecil, l-aş trăda pe Atticus. Şi tatii i se întâmpla atât de rar să ne ceară să facem ceva pentru el, încât, de dragul lui puteam răbda să fiu socotită chiar şi laşă.”

Tu ce părere ai despre lecțiile de viață de la Atticus Finch? Consideri că acestea ne pot ajuta să devenim oameni mai buni?