Sub aceeași stea”, „Căutând-o pe Alaska”, „Orașe de hârtie”, „Fulgi de iubire”… Îl cunoaștem pe John Green sub toate aceste nume și sub multe altele, ca scriitorul care ne-a dăruit povești profunde și sensibile despre viață, iubire, suferință și bucurie, povești pentru adolescenți de toate vârstele, apreciate de oameni din cincizeci și cinci de țări, de diferite naționalități, rase, credințe.

Suferind de tulburări obsesiv-compulsive, cu o viață nu tocmai plină de întâmplări fericite, John Green, autor laureat al premiului Printz pentru romanul „Căutând-o pe Alaska”, a știut de fiecare dată să transforme orice potențial obstacol într-un prilej de victorie – suferința în artă și respingerea în ocazie de perfecționare. Un model de urmat – nu numai dacă ne gândim la „visul american”, ci al nostru, al tuturor. Să-l cunoaștem mai bine pe John Green, prin intermediul a 7 lucruri mai puțin cunoscute despre el.

John Green suferă de tulburări obsesiv-compulsive încă din copilărie. Multă vreme nu a vorbit deschis despre boala sa și a mărturisit că se simțea stânjenit de comportamentul său. Scrisul l-a ajutat însă foarte mult. „Un șir infinit de țestoase”, spre exemplu, este un roman inspirat de experiența de viață a lui John Green. Aza, protagonista cărții, suferă de tulburări de anxietate, iar procesele ei emoționale sunt îndeaproape observate de scriitor. Să transpună în ficțiune propria suferință l-a ajutat pe Green: „Am găsit o formă de exteriorizare a bolii, care mi-a permis să o studiez mai bine” spune autorul american. John Green a vorbit public, în mai multe episoade postate pe YouTube, despre lupta sa cu tulburările obsesiv-compulsive. Scriitorul a mărturisit despre momentele terifiante când simte că își pierde controlul asupra gândurilor: „Daca nu-mi pot alege gandurile sunt într-adevăr capitanul vasului ce poarta denumirea de sine?” se întreabă acesta.

John Green a urmat liceul Kenyon din Ohio, unul dintre cele mai exclusiviste din Statele Unite (aici a studiat și Paul Newman). A intrat cu gândul să devină scriitor și a absolvit cu intenția de a fi slujitor al Bisericii Episcopale. Aceasta pentru că Green nu a fost admis la cursurile avansate de scriere creativă. „Dar treaba asta s-a dovedit a fi de un ajutor imens” a recunoscut scriitorul. „Să nu fiu admis la acele cursuri mi-a arătat că nu sunt suficient de înzestrat ca să răzbesc prin propriul talent”.

Și faptul că a urmat un curs de religie la Kenyon s-a dovedit foarte util pentru John Green. De altfel, scriitorul a mărturisit: „Nu aș fi putut să scriu Căutând-o pe Alaska dacă nu aș fi fost la orele de religie!” Personajul dr. Hyde este o imagine fidelă a profesorului Don Rogan, cel care preda cursul de religie la Kenyon. Romanul de debut „Căutând-o pe Alaska” i-a adus lui John Green premiul „Michael L. Printz”, acordat de American Library Association și nominalizarea la premiul Los Angeles Times Book.

John Green a creat împreună cu fratele lui, Hank Green, Brotherhood 2.0, devenit ulterior Vlogbrothers, cel mai popular proiect video care poate fi urmărit pe YouTube. Fanii din comunitatea Nerdfighter creată de cei doi frați numără astăzi mai mult de 30 de milioane de membri în întreaga lume.

Înainte de a deveni celebru în toată lumea datorită cărților sale, John Green a slujit timp de cinci luni la capela Spitalului pentru copii din Columbus. Avea de gând să își continue studiile în domeniul religiei, însă aceasta nu s-a întâmplat niciodată. În schimb, lunile petrecute alături de copiii suferind de boli grave, în stadii finale i-au inspirat romanul „Sub aceeași stea”, care a avut un succes colosal, atât comercial, cât și la critica de specialitate. Romanul care a ajuns imediat după lansare în top bestseller New York Times (și a rămas în această poziție șapte săptămâni) a fost ecranizat, cu același succes la public. Și romanul „Orașe de hârtie” a fost ecranizat, iar scriitorul a fost producătorul acestei pelicule. Miniseria „Căutând-o pe Alaska” urmează să fie lansată curând pe micile ecrane.

John Green este un mare iubitor de fotbal. Este fan al Liverpool Football Club și are pe Twitter un cont special unde postează doar despre evenimente legate de acest sport.

Și cu toate că iubește clubul de fotbal din Liverpool, John Green vrea să facă un film despre echipa de fotbal AFC Wimbledon, o echipă din diviziile inferioare din Anglia și un club de fotbal de succes, creat de niște fani supărați. „Următorul meu proiect de film nu este despre adolescenți americani, ci despre o echipă de fotbal din diviziile inferioare din Anglia. Este o poveste incredibilă din sport! Așa ceva n-ați mai auzit!” spune John Green, care va realiza filmul pentru casa de producție Fox. „Este vorba despre un grup de oameni între două vârste, fără niciun fel de condiție sportivă, cu slujbe normale și fără nicio idee despre cum se conduce o echipă de fotbal. Aceștia au fondat un club, iar în nouă ani s-au ridicat de la statutul de amatori până la acela al unui club profesionist de fotbal”. Interesantă idee! Abia așteptăm să vedem filmul!

Vouă vă place cum scrie John Green? Care este romanul pe care-l preferați dintre cele scrise de acest autor?