Romancier, poet, filolog şi profesor universitar, „părintele” literaturii moderne fantastice, J.R.R. Tolkien este poate unul dintre cei mai fascinanţi scriitori britanici – deşi el însuşi se considera în primul rând profesor. Creator al unor lumi fantastice complexe care au devenit locuri frecventate cu pasiune de milioane de fani din lumea întreagă, Tolkien a cunoscut adevărata celebritate postum şi tot atunci a avut şi cele mai mari câştiguri financiare, de care au beneficiat urmaşii săi. Să facem o scurtă incursiune în viaţa lui J.R.R. Tolkien, cel care ne-a făcut să trăim emoţii atât de intense în călătoria pe care am parcurs-o alături de personajele create de el, din Comitat şi până în străfund de Mordor.

  1. Pasionat de limbi străine şi filolog care îşi iubea cu pasiune meseria, Tolkien inventa limbi noi doar ca să se distreze. Scriitorul englez considera că acesta este un exerciţiu foarte bun pentru minte. Ne amintim probabil cu toţii de limba elfilor, folosită atât de mult în „Stăpânul inelelor”. Tolkien chiar compunea cântece şi poezii în aceste limbi fictive. De altfel, scriitorul englez s-a străduit să reconstituie şi limbi de mult dispărute. Poemul sau „BagmA BlomA” este prima poezie originală scrisă în limba gotică (limbă germanică dispărută) în peste 1000 de ani.
  2. Tolkien era un profesor neobişnuit, care îşi surprindea de fiecare dată elevii prin comportamentul său. Ca lingvist şi expert în limba engleză veche şi limbi scandinave dispărute, Tolkien a fost profesor la Oxford din 1926 până în 1959. Îşi iubea atât de mult meseria, încât preda şi multe cursuri gratuite – era plătit doar pentru 36 de cursuri, dar accepta să ţină și câte 136 de prelegeri pe an pentru studenţii săi. Aceştia îşi amintesc că la petreceri, Tolkien era o apariţie neobişnuită. O dată, profesorul de la Oxford a venit deghizat într-un urs polar, iar altă dată a băgat spaima în invitaţi pentru că era îmbrăcat ca un războinic anglo-saxon şi şi-a luat rolul foarte în serios. Tolkien îi punea în încurcătură şi pe negustori, cărora le plătea pentru produsele cumpărate într-un mod neobişnuit – spre exemplu, cu o pereche de dinţi falşi.
  3. Arwen, tânăra elfă din „Stăpânul inelelor” care trăieşte o impresionantă poveste de dragoste cu Aragorn, i-a fost inspirată lui Tokien chiar de soţia sa. Scriitorul englez era cu adevărat un personaj romantic în viaţa de zi cu zi. La vârsta de 16 ani, Tolkien s-a îndrăgostit de Edith Bratt, o femeie cu trei ani mai mare decât el. Catolic practicant şi consecvent, scriitorul a ascultat îndemnul duhovnicului său, care i-a spus să nu se mai vadă cu Edith Bratt până la vârsta de 21 de ani. Preotul catolic spera ca acest răstimp să pună capăt relaţiei lui Tolkien cu tânăra protestantă. Însă, cei doi au aşteptat răbdători până la cea de 21-a aniversare a scriitorului, când s-au întâlnit sub un pod de cale ferată. Edith s-a convertit la catolicism şi s-a căsătorit cu Tolkien, alături de care a rămas până la sfârşitul zilelor – adică următorii 55 de ani.
  4. Se crede că impresionanta călătorie a lui Frodo şi Sam către Mordor şi încercările dificile cu care s-au confruntat i-au fost inspirate scriitorului de experienţa pe care a trăit-o în primul război mondial, în care a luptat în calitate de locotenent. Tolkien a luat parte la bătălia de la Somme, un adevărat carnagiu în care au murit peste un milion de oameni din ambele tabere şi şi-a văzut toţi prietenii pierind în acest măcel. El însuşi s-a îmbolnăvit grav în timpul războiului ceea ce l-a făcut ulterior inapt pentru luptă.
  5. Elita nazistă aprecia enorm munca lui Tolkien referitoare la istoria şi vechile limbi germanice. Însă admiraţia nu era reciprocă, iar scriitoprul englez nu s-a sfiit să facă public acest lucru. Tolkien s-a opus traducerii în limba germană a romanului „Hobbitul”, după ce editorul l-a pus să certifice faptul că este de origine ariană. Tolkien a trimis o scrisoare editorului în care îi spunea că regretă chiar că nu are origini evreieşti.
  6. Comitatul, locul idilic din „Stăpânul inelelor” care marchează punctul de debut al călătoriei eroilor lui Tolkien, a fost inspirat de zona natală a scriitorului. Acesta a crescut într-un cătun din Sarehole, lângă Birmingham, „un paradis pierdut”, aşa cum îl descrie Tolkien. La fel ca personajele pe care le-a creat, scriitorului îi plăcea viaţa în aer liber, la ţară, mâncarea naturală şi, desigur, pipa sa, de care nu se despărţea niciodată.
  7. Lui Tolkien nu-i plăcea deloc formaţia The Beatles, care avea o popularitate enormă în anii ’60, aşa încât s-a opus ecranizării „Stăpânului inelelor” într-o variantă în care membrii trupei erau protagoniști. Lui John Lennon i-ar fi plăcut să-l intrepreteze pe Gollum, iar Paul McCartney şi Ringo Starr ar fi urmat să interpreteze rolurile lui Frodo şi Sam. Dacă această ecranizare s-ar fi realizat, l-am fi putut vedea şi pe George Harrison în rolul lui Gandalf.

 

Vouă v-ar fi plăcut să puteţi vedea ecranizarea „Stăpânului inelelor” cu John Lennon în rolul lui Gollum?