Considerat un „Tolkien american”, George R.R. Martin este un scriitor a cărui celebritate se apropie de cea a unui vedete de televiziune, domeniu de care nu este străin. „Urzeala tronurilor”, „Încleștarea regilor”, „Iureșul săbiilor”, „Festinul ciorilor” sau „Dansul dragonilor” sunt romane care și-au cucerit un public fidel și, mai ales, extrem de numeros – aceasta și datorită serialului inspirat de cărțile lui Martin. Cu intrigi elaborate, asemănătoare unei partide de șah și personaje complexe, cu elemente de ficțiune istorică și mitologie, scriitorul american a ridicat genul fantasy la nivelul superior. Să descoperim astăzi 7 lucruri surprinzătoare despre George R.R. Martin.

Când era copil, George R.R. Martin câștiga bani vânzând povești cu monștri. Autorul binecunoscutei saga „Cântec de gheață și foc” a câștigat primii bani datorită imaginației sale debordante încă din copilărie. George R.R. Martin a crescut în Bayonne, New Jersey. Provenind dintr-o familie săracă – tatăl său era docher – scriitorul nu a avut posibilitatea să călătorească nicăieri. Îi rămânea așadar la dispoziție imaginația, o modalitate și ieftină și profitabilă, după cum el însuși mărturisește. Martin a început să scrie povești cu monștri în școala primară, iar clienți îi erau colegii de clasă și prietenii. Contra sumei de 1 cent aceștia puteau citi poveștile originale ale lui Martin, iar afacerea a mers o vreme atât de bine, încât scriitorul a crescut prețul la 5 cenți. Eforturile antreprenoriale ale lui George R.R. Martin s-au sfârșit brusc în momentul când un copil a început să aibă coșmaruri din cauza poveștilor citite. Scriitorul a fost certat de mama sa, iar eforturile creatoare interzise, după cum a mărturisit acesta publicației „The Independent”.

Într-un interviu acordat la festivalul de Film Independent de la Santa Fe, autorul romanului „Urzeala tronurilor” a declarat că are o adevărată obsesie pentru cărțile de benzi desenate: „Ele mi-au trezit pasiunea pentru citit, ceea ce m-a ajutat să devin scriitor”. Martin își amintește că, în anii 50, copiii învățau să citească pe astfel de cărți: „Toate erau despre Dick și Jane, cea mai plictisitoare familie din lume… Nu știu pe nimeni care să trăiască în felul acela. Dar Batman și Superman aveau vieți mult mai interesante, iar Gotham era un oraș cu totul diferit de orice loc unde ar fi putut merge Dick și Jane!”.

Poate că azi acest lucru pare surprinzător, însă cariera lui George R.R. Martin nu a mers întotdeauna  „ca pe roate”. Una dintre primele sale povestiri a fost respinsă de edituri de 42 de ori, dar scriitorul a fost perseverent, iar destinul l-a condus treptat acolo unde trebuia să ajungă. „The Armageddon Rag”, cea de-a patra carte scrisă de Martin, nu a fost chiar un succes comercial, dar i-a deschis autorului drumul spre televiziune: „Pe moment, practic mi-a distrus cariera de romancier”, își amintește scriitorul. Însă, producătorul Phil DeGuere a fost interesat de o adaptare a cărții pentru televiziune. Proiectul nu s-a realizat niciodată, dar Martin a ajuns să lucreze ca scenarist la serialele „Zona crepusculară”, „Frumoasa și bestia” și „Wild Cards”. Acestea se întâmplau cu zece ani înainte ca saga „Cântec de gheață și foc” să fie publicată.

Autorul volumului „Cavalerul celor șapte regate” (a cărui acțiune se petrece cu 100 de ani înainte de „Urzeala tronurilor”), George R.R. Martin este un excelent jucător de șah. Abilitățile pentru sportul minții l-au ajutat chiar să-și plătească facturile, când încă era un scriitor aspirant. „Am început să joc șah în gimnaziu, am continuat și la liceu, iar la facultate am înființat un club de șah. Eram căpitanul echipei” își amintește scriitorul. Spre deosebire de majoritatea scriitorilor care aveau o slujbă și scriau în week-end, Martin proceda invers. Organiza turnee de șah sâmbetele și duminicile, iar cinci zile pe săptămână scria.

În afara faptului că sunt simbolul Casei Stark, în seria „Cântec de gheață și foc” întâlnim referiri frecvente la lupi. Aceasta vine din pasiunea pe care scriitorul o are față de aceste animale. Martin a strâns sume importante pentru finanțarea rezervațiilor de lupi, iar fanilor care donau în acest scop le oferea posibilitatea de a apărea în noile sale romane.

Autorul romanului „Foc și sânge”, în curând în librării, deține două case pe aceeași stradă. Într-una dintre ele și-a construit un turn cu două niveluri în care și-a amenajat biblioteca și biroul. Scriitorul a precizat într-un interviu acordat ABC News că îi place să scrie înconjurat de cărți.

George R.R. Martin recunoaște că nu poate scrie în orice condiții. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu a terminat „Vânturile iernii”, cel de-al șaselea volum din seria care l-a făcut celebru. „Din cauza popularității cărților și a serialului trebuie să dau interviuri in mod constant și să călătoresc. Mă pomenesc dintr-o dată că primesc o invitație în Africa de Sud sau Dubai. Cine ar refuza astfel de oferte? Nu scriu când călătoresc, nici în camere de hotel sau în avioane. Pot să scriu doar la mine acasă, liniștit, fără întreruperi. Cea mai mare parte a vieții mele, când scriam, nu mă deranja nimeni. Acum, mă deranjează toată lumea în fiecare zi!”. Putem să ne consolăm între timp cu romanul „Foc și sânge”, care spune istoria fascinantă a Casei Targaryen, începând de la legendarul Aegon Cuceritorul.

Vouă vă place George R.R. Martin? Care dintre cărțile lui e preferata voastră?

Royalty-free stock photo ID: 450940111