Obiceiul de a citi constant oferă atât de multe beneficii încât ar dura mult prea mult să detaliem fiecare dintre lucrurile pe care lectura le aduce în viețile noastre. Cititul ne dezvoltă vocabularul și ne ajută să ne exprimăm mai ușor ideile, ne impulsionează creativitatea și ne modelează caracterul. Este un hobby care ne ajută să evadăm din lumea reală, să descoperim noi universuri imaginare și să ne intersectăm cu ideile marilor gânditori din toate timpurile.

E cel mai ieftin mijloc de a ne distra, care are totodată proprietăți terapeutice – medicii vorbesc tot mai des de terapia prin lectură. Cu toate acestea însă, mulți adulți se plâng de faptul că mulți dintre adolescenți citesc tot mai puțin și încearcă să găsească diferite strategii pentru a trezi dragostea acestora pentru cărți. Încercăm și noi să venim în ajutorul vostru și vă prezentăm mai jos 7 modalități prin care ne dezvoltăm apetitul pentru lectură.

  1. Nu vom recomanda niciodată unui cititor „debutant” un roman de dimensiuni impresionante, indiferent de calitățile sale. Dacă vrem să impulsionăm dragostea pentru lectură a unei persoane nu vom începe, așadar, prin a-i recomanda „În căutarea timpului pierdut” a lui Marcel Proust, chiar dacă nouă ne-a plăcut acest roman-fluviu. Este mai bine să începem prin alegerea unor cărți de dimensiuni reduse, care oferă imediat satisfacția de a fi parcurs o carte până la final.
  2. Foarte importantă este și alegerea genului cărții pe care o recomandăm spre lectură unei persoane care abia atunci descoperă lumea literaturii. Dacă primele cărți citite nu sunt potrivite temperamentului și tipului de personalitate ale acesteia s-ar putea să avem pe conștiință „uciderea” în fașă a dezvoltării gustului pentru lectură. Cel mai bine este ca recomandările să vină din partea unui cititor cu experiență, prin mâinile căruia au trecut sute sau mii de cărți, să consultăm site-uri de specialitate sau librari avizați.
  3. Obișnuința de a citi se creează, de fapt, similar modului în care introducem în rutina vieților noastre orice alt obicei. Astfel, este important să dezvoltăm o rutină a lecturii pe care pur și simplu să o iubim. Mulți cititori cu experiență obișnuiesc să vorbească cu plăcere despre ritualul lor de lectură. Putem să ne stabilim un timp pe care să-l dedicăm zilnic lecturii sau o zi anume în săptămână. Putem avea un fotoliu favorit în care să ne placă să citim sau să preferăm să lecturăm în aer liber. Putem avea lângă noi o ceașcă cu ceai din care să sorbim atunci când ne oprim din lectură pentru a medita la cele scrise sau un pahar cu vin. Important este doar să asociem cititul cu momente speciale pe care ni le dedicăm nouă.
  4. Lectura unei cărți este o experiență profund personală. Interacționăm cu o carte la fel cum am stabili o relație cu o persoană și este foarte firesc ca lucrurile să stea astfel. Departe de a fi o competiție, cititul este o activitate foarte subiectivă. Preferăm un autor sau altul în funcție de structura personalității noastre, de bagajul de cunoștițe acumulate până în acel moment, de istoria personală de viață. Așadar, dacă toată lumea laudă un bestseller proaspăt lansat pe piață, nu trebuie să ne simțim vinovați dacă nu ne-a plăcut, să ne îndoim de capacitatea noastră de a înțelege acea carte sau din contră, să simulăm aprecierea. Odată ce am analizat motivele pentru care nu rezonăm cu acel volum și le-am înțeles, putem alege liniștiți o altă carte, care să ne placă. Important este să citim cărțile pe care le iubim și să renunțăm la ideea de a compara gusturile noastre în materie de lectură cu cele ale altor persoane.
  5. Pentru unii nu este nicio problemă să citească în mijlocul mulțimii dintr-un vagon de metrou sau în alte locuri la fel de lipsite de intimitate. Însă, dacă ne aflăm la începutul acestui tip de activitate, este mai bine să evităm ceea ce ne poate distrage atenția. Aceasta nu înseamnă neapărat o putere mai scăzută de concentrare, ci doar că vrem să acordăm cărții pe care tocmai o citim întreaga noastră atenție. Să ne amintim că unii dintre marii cititori, ca Mircea Eliade, spre exemplu, preferau să citească stând la birou, cu carnetul de notițe alături, pentru că gândurile care ne „vizitează” atunci când lecturăm o carte s-ar putea să nu ni le mai amintim după ceva timp.
  6. Dacă nu avem vremea necesară pentru a citi în fiecare zi nu trebuie să ne descurajăm. Tehnologiile moderne ne lasă libertatea de a alege modul în care vrem să facem această activitate. Putem alege un audiobook, pe care să-l ascultăm în timp ce facem o activitate fizică, care nu solicită concentrare sau în mașină.
  7. Realizarea unei liste de lectură este un obicei util atât pentru un cititor „profesionist”, cât și pentru unul aflat la început de drum. Dacă auzim în anturajul nostru despre cărți care ni se par interesante este bine să le notăm în agenda telefonului sau în orice alt loc, pentru a putea să consultăm notițele din când în când. Acest mod de a ne organiza ne ajută să ne prioritizăm lecturile și să nu ne pierdem în noianul de cărți nou lansate. Pe de altă parte, ne lasă și satisfacția de a fi parcurs integral toate cărțile pe care ni le-am propus să le citim.

Voi ce alte recomandări aveți pentru a dezvolta apetitul pentru lectură al unei persoane?

sursă foto www.bbc.com