Oare ce ar fi fost Făt-Frumos fără Zmeu, cei trei iezi fără lupul cel rău și Harap Alb fără Spân? Probabil că nu ar mai fi existat poveștile. Încă din copilărie ne-am obișnuit să împărțim personajele în pozitive și negative, să ținem partea eroilor buni și să sperăm că cei răi își vor găsi răsplata. De altfel, poveștile, în bună parte, așa și funcționează. Lucrurile se complică însă în alte etape ale vieții când, descoperind romanele, observăm că unele personaje includ în structura lor trăsături antagonice. Și astfel ajungem să fim fascinați de unele personaje negative sau să iubim un erou cu trăsături de caracter detestabile. Iată 7 personaje fascinante și totodată detestabile pe care vă invităm să le completați cu propriile voastre preferințe.

 1. „Eu nu sunt ceea ce par” spune Iago, personajul din tragedia shakespeariană Othello și probabil acestea sunt singurele cuvinte oneste ale sale din toată piesa. Iago este cel care îl manipulează pe Othello, îl face să creadă că soția sa, Desdemona, îl înșală și astfel să ajungă la crimă. Categoric, Iago este un personaj pe care nu avem cum să-l admirăm. Este viclean, răzbunător, manipulator și singur recunoaște că „măruntaiele” îi sunt roase de „gânduri veninoase”. Cu toate acestea rămânem fascinați de complexitatea acestui personaj, de puterea de a-și adapta discursul fiecărui interlocutor transformând cuvintele în arme și până la urmă de inteligența sa, folosită, e adevărat, în scopuri ticăloase.

  Iago - Othello

  Iago – Othello

 2. Am admirat-o cu toții pe Anna Karenina, eroina romanului cu același nume al lui Lev Tolstoi și probabil am încuviințat (tacit, cel puțin) dorința sa de a trăi o viață împlinită prin iubire. Anna Karenina este o femeie frumoasă, nobilă nu doar prin condiția socială și poate un pic prea idealistă și neadaptată lumii în care trăiește. Anna Karenina, la fel ca doamna Bovary, reprezintă un tip de feminitate pe care, deși îl înțelegem, ne poate contraria. Admirăm calitățile Annei, dar putem ajunge să detestăm alegerile pe care le-a făcut și care au dus la tragicul ei sfârșit. Finalul romanului îi poate lăsa pe mulți dintre noi cu inima împărțită între admirația față de acest personaj și dezamăgirea produsă de statutul de victimă, oarecum asumat prin fidelitatea ei doar față de idealul unei iubiri. Dar poate chiar în acest fapt constă măiestria scriitorului rus.

  Anna Karenina

  Anna Karenina

 3. Nu am avea niciun motiv să-l considerăm pe contele Dracula, personajul creat de Bram Stoker în romanul cu același nume, vreun model vrednic de urmat. La urma urmei este vampir, trăiește într-un univers sumbru și întunecat, plin de mister și sângeros. Dar poate chiar aceste lucruri ne atrag atenția. Generații la rând de cititori din toată lumea au fost fascinați de acest părinte al vampirilor „născut” în Carpați, care pentru noi a devenit un brand național. Iar urmașii lui Dracula din zilele noastre, mult umanizați și „vegetarieni”, precum cei din seria „Amurg” a lui Stephenie Meyer continuă să își exercite puterea de fascinație asupra milioanelor de fani.

  Count Dracula

  Contele Dracula

 4. Jean-Baptiste Grenouille, protagonistul romanului „Parfumul” de Patrick Suskind, este un antierou pe care cu greu ni-l putem scoate din minte odată ce am citit această carte. L-am putea considera un personaj monstruos pentru că ucide fără urmă de remușcare, dacă nu ar fi lipsit de orice umbră de simț etic, așa cum este lipsit și de miros. Nu putem să nu admirăm geniul lui Grenouille în combinarea esențelor pentru prepararea parfumului perfect, dar în același timp ne cutremură meticulozitatea cu care își urmărește planurile criminale. Și totuși, acest personaj mutilat sufletește din cauza lipsei iubirii ne impresionează prin faptul că și-a dedicat viața unui singur țel – acela de a se integra în marea familie a umanității, de a fi, la rândul său iubit.
 5. Celor care sunt pasionați de romane fantastice le este binecunoscut personajul Gollum din Stăpânul inelelor, trilogia semnată de J.R.R. Tolkien. Cel care odinioară fusese un hobbit cu numele de Smeagol, dar a ajuns o făptură blestemată să trăiască în singurătate din cauza crimei pe care o comisese sub influența malefică a inelului are un rol important în arhitectura narativă. Destinul său este strâns legat de cel al inelului puterii și astfel îi putem urmări evoluția pe tot parcursul romanului. Am putea să detestăm latura întunecată a acestui personaj ajuns sub stăpânire malefică, dar în același timp vom fi adesea impresionați de rămășițele de „umanitate” și de povestea sa specială.

  Gollum - Stăpânul inelelor

  Gollum – Lord of the Rings

 6. Un alt personaj care exercită un astfel de tip de fascinație asupra cititorilor este Hannibal Lecter, psihiatrul canibal din romanul Tăcerea mieilor al lui Thomas Harris. Motivele pentru care Hannibal Lecter ajunge la închisoare sunt cutremurătoare – medicul și-a devorat la propriu victimele. Cu toate acestea însă nu putem să nu-l admirăm pe Hannibal Lecter pentru inteligența sclipitoare și – paradoxal – rafinamentul comportamentului său.

  Hannibal Lecter

  Clarice – Hannibal Lecter

 7. Dorian Gray, protagonistul romanului „otrăvitor” Portretul lui Dorian Gray scris de Oscar Wilde, această veritabilă imagine a narcisismului, care își vinde sufletul pentru a-și păstra tinerețea veșnică și frumusețea, ne-a făcut să urmărim cu sufletul la gură traiectoria uluitoarei sale vieți. Îl putem admira pe Dorian Gray pentru perfecțiunea sa fizică. Îi putem înțelege și visul de a rămâne veșnic tânăr. Însă nu putem să nu ne cutremurăm, la finalul romanului, când contemplăm imagine sa reală, cea redată în portretul care a devenit o adevărată oglindă a sufletului său.

  Dorian Gray

  Dorian Gray

Vouă ce personaje aflate la granița dintre pozitiv și negativ, fascinante și detestabile totodată v-au atras atenția?