Atât literatura română, cât şi cea universală sunt pline de prezențe feminine dintre cele mai variate, pe care, odată ce le-ai cunoscut, îți este imposibil să le mai uiţi. Un top al celor mai iubite personaje feminine din literatură este întotdeauna subiectiv. Romanele, nuvelele, piesele de teatru și chiar poeziile ne oferă o paletă atât de vastă de caractere încât fiecare are de unde să-şi extragă favoritele.

De la Hermione, personajul din „Harry Potter” sau Eowyn din trilogia „Stăpânul inelelor” şi până la Alice din „Alice în Ţara Minunilor”, Olguţa din „La Medeleni”, Miss Marple, eroina Agathei Christie sau Smaranda, mama lui Creangă din „Amintiri din copilărie”, fiecare dintre noi se poate simţi mai apropiat de un tip sau altul de personaj feminin. Mai jos este doar un clasament orientativ al unora dintre cele mai iubite eroine ale literaturii, care poate fi completat cu propriile voastre preferinţe.

Personaje feminine memorabile din literatură

  1. Este o fire foarte puternică şi îndrăzneaţă, imbatabilă în raţionamentele sale logice, o „enciclopedie ambulantă”, avidă să culeagă noi şi noi cunoştinţe, dar în primul rând este o bună prietenă. Hermione Granger, personajul cu nume inspirat din „Povestea de iarnă” a lui Shakespeare şi creat de J.K. Rowling pentru seria „Harry Potter”, este în momentul actual una dintre prezenţele feminine cele mai îndrăgite din literatură. O iubim pe Hermione pentru calităţile, dar poate mai ales pentru vulnerabilităţile sale. J.K. Rowling a mărturisit că acest personaj are influenţe autobiografice puternice. „Nu am vrut să o fac pe Hermione să semene cu mine, dar aşa au ieşit lucrurile! Hermione este o exagerare a felului în care eram în tinereţe” s-a confesat autoarea seriei „Harry Potter”. Personaj feminin foarte puternic, Hermione, cea care ştie din toate câte ceva, are totuşi multe nesiguranţe şi o mare teamă de eşec. O altă trăsătură autobiografică ne lămureşte Rowling. Însă poate tocmai acest lucru ne face să iubim acest personaj atât de mult.
  2. Vă amintiţi de Nataşa Rostova, personajul central al romanului „Război şi pace” al lui Lev Tostoi? Autorul ne face cunoştinţă cu acest personaj – unul dintre cele mai puternice şi bine realizate din literatura universală – pe când aceasta era doar o fetiţă de 12 ani şi încă se juca cu păpuşile. Plină de spontaneitate şi vitalitate, Nataşa are un parcurs al vieţii care ne face să o iubim tocmai pentru că o putem înţelege atât de bine. Putem urmări cum copilul inocent se transformă într-o adolescentă fermecătoare, care trăieşte cu intensitate primele iubiri, suntem alături de ea în suferinţa adusă de pierderea celor dragi, o înţelegem când se îndrăgosteşte de persoana nepotrivită şi ne bucurăm că şi-a găsit echilibrul şi armonia la maturitate, prin căsătoria cu Pierre Bezuhov.
  3. Oare cum am putea să nu o iubim pe Scarlett O’Hara, atipica protagonistă a romanului „Pe aripile vântului” al lui Margaret Mitchell? Amestecul de calităţi şi defecte, toate la fel de puternice, fac din Scarlett un personaj care a fascinat generaţii la rând. În debutul romanului, autoarea ne face cunoştinţă cu Scarlett, o tânără aristocrată din Georgia, care nu se teme să sfideze orice normă socială în numele binelui propriu. Scarlett este răsfăţată şi egoistă, dar mai ales voluntară, tenace şi o optimistă incurabilă. „La urma urmei şi mâine este o zi!” este replica favorită a acestei eroine, pe care o vedem trecând prin ororile războiului dintre Nord şi Sud, îngropându-şi cele mai iubite persoane şi luptând cu o tenacitate uluitoare pentru ceea ce iubeşte mai mult – pământul roşu al plantației sale de la Tara şi dragostea pentru Ashley Wilkes, singurul bărbat pe care nu-l poate avea.
  4. Dar ce părere aveţi de Elisabeth Bennet, eroina romanului „Mândrie şi prejudecată” a lui Jane Austen? Este cel mai iubit personaj feminin din literatura britanică, însă popularitatea ei a trecut cu mult de graniţele acestei ţări. O iubim pe Elisabeth pentru caracterul ei independent şi pentru faptul că, într-o epocă în care toate femeile se gândeau să se căsătorească pentru siguranţa financiară, ea doreşte să facă acest pas doar din dragoste. Foarte inteligentă, complexă şi cu o limbă ascuţită, Elisabeth ne seduce de la primele pagini. „Nu ştiu cum aş putea să-i suport pe cei care nu o plac!” spunea Jane Austen. Însă noi credem că autoarea nu are de ce să-şi pună o astfel de problemă!
  5. Însă nu numai personajele feminine cu caractere puternice, luptătoare şi optimiste se află în topul preferinţelor cititorilor din lumea întreagă, ci şi cele cu un destin tragic, victime ale propriilor alegeri determinate de o pasiune intensă. Anna Karenina, eroina romanului cu acelaşi nume al lui Lev Tolstoi, este exemplul clasic pentru personajele de acest tip. Fie că ne regăsim sau nu în suferinţele pe care le trăieşte această femeie frumoasă şi sensibilă, sfâşiată între dragostea pentru Vronski şi datoria faţă de soţ şi copil, destinul tragic pe care ea singură şi-l alege ne impresionează pe toţi.
  6. Unul dintre personajele feminine memorabile ale literaturii române este Maitreyi, din romanul cu acelaşi nume al lui Mircea Eliade. Feminitatea exotică a acesteia, sensibilitatea şi naturaleţea, dar şi capacitatea de a se dedica total iubirii sale fac din Maitreyi o eroină care poate rivaliza oricând cu marile creaţii de acest gen ale literaturii universale și tot acestea sunt motivele pentru care o îndrăgim atât de mult.
  7. Prezenţă misterioasă, care îşi trăieşte cu discreţie pasiunea, doamna T, personajul lui Camil Petrescu din „Patul lui Procust”, este una dintre cele mai iubite prezențe feminine din literatura românească. Femeia „iubită de toţi bărbaţii” şi respinsă doar de cel pe care-l iubeşte ne impresionează atât prin modul în care îşi trăieşte drama sentimentală, cât şi prin destinul său tragic.

Voi ce personaje feminine iubiți cel mai mult?