Începutul de mileniu a materializat pe marele ecran fascinația publicului pentru supereroi. Aventurile relatate, precum și temele complexe ale prezentului au construit o bază loială de fani, care a vizitat de fiecare dată sala de cinema când supereroi precum Spider-Man, X-Men, Fantastic Four și The Avengers și-au făcut apariția pe marele ecran. Odată cu a doua aventură Guardians of the Galaxy din sălile de cinema, am căutat urmele personajelor literare clasice care au stat la baza creionării supereroilor din Universul Marvel.

Pe o bună parte i-am găsit într-o serie simpatică, denumită sugestiv “Deadpool Killustrated”. Conștient că nu este mai mult decât un personaj de benzi desenate, mercenarul jucat în 2016 de Ryan Reynolds decide să pună capăt Universului Marvel în seria “Deadpool Kills The Marvel Universe”. Rămas fără supereroi pe care să îi elimine, Deadpool își dă seama că trebuie să omoare și sursele de inspirație ale personajelor din Universul Marvel. Așa începe seria de 4 benzi desenate în care vedem ce personaje literare clasice au inspirat pe creatorii Marvel. Iată 7 dintre ele:

Obsesia Generalului Thunderbolt Ross în privința capturării și eliminării lui Bruce Banner (The Hulk) a avut ca sursă de inspirație excelentul roman al lui Herman Melville, Moby Dick. Căpitanul Ahab duce aceeași luptă și dovedește în final că este în stare să facă sacrificiul suprem pentru a omorî balena. În Universul Marvel, Generalul Ross ajunge să își piardă umanitatea prin transformarea într-o versiune asemnătoare a inamicului, devenind The Red Hulk.

Tema umanității este recurentă în Universul Marvel, cel puțin asta o dovedește aducerea lui Pinocchio pe vasul Pequod. Corespondentul creației bătrânului Geppetto din benzile desenate Marvel este androidul Vision. Construit de către Hank Pym (Ant-Man), Vision a devenit rapid un membru esențial The Avengers. Îndrăgostit de Wanda Maximoff (Scarlett Witch), a împrumutat visul lui Pinocchio de a deveni uman.

Fragilitatea umanității și dorința de a căpăta puteri demiurgice s-au manifestat de foarte multe ori în Universul Marvel. Un caz aparte îl reprezintă doctorul Miles Warren, cunoscut fanilor Spider-Man drept The Jackal. Un geniu specializat în genetică și clonare, Miles Warren este echivalentul Doctorului Victor Frankenstein, personaj ce reușește să creeze viață prin celebrul monstru. Spre deosebire Doctorul Frankenstein, Miles Warren reușește să creeze viață doar prin intermediul clonării, dar sentimentul neîmplinirii este un numitor comun al ambelor personaje.

Alte universuri literare prin care Deadpool a călătorit au prezentat ideea de echipă a eroilor, precumCei trei muschetari ai lui Alexandre Dumas sau au tratat evoluția și emanciparea femeii în societate. Vizitând universul Little Women, Deadpool s-a văzut atacat pe loc de Meg, Jo, Beth și Amy March, personajele care au stat la baza Black Widow, She Hulk, Elektra și Mockingbird.

Imaginile legendare ale unor personaje literare au inspirat foarte puternic creionarea anumitor caractere din Universul Marvel. De exemplu, mitologia greacă și “Odiseea” lui Homer ne-au oferit înfricoșătorul monstru Scylla, răspunzător pentru atâtea corăbii distruse. Cruzimea și dimensiunile impresionante ale gigantului din mitologia elenă stau în continuare în umbra lui Galactus, “devoratorul de lumi”.

Dacă unele personaje literare au fost doar o sursă de inspirație, altele au fost pur și simplu aduse în prezent. Frica unui Călăreț fără cap a fost adusă în Universul Marvel prin imaginea emblematică a lui Johnny Blaze, cunoscut fanilor ca Ghost Rider. Creația lui Washington Irving a continuat să inspire autorii benzilor desenate, ducând mai departe imaginea dovleacului înfricoșător în persoana temutului Green Goblin.

Seria de benzi desenate “Deadpool Killustrated” arată și mai multe personaje care au stat la baza supereroilor de astăzi. Care este preferatul tău?