Iarna este nu numai un anotimp al bucuriei de a ne juca cu zăpadă, ci şi unul în care avem o înclinaţie specială pentru poveşti. Dintre creatorii de cărţi pentru copii, citite însă cu încântare şi de cei mari, să ne amintim astăzi de Dr. Seuss, cel care ne-a arătat „Cum a furat Grinch Crăciunul”, dar şi ce trăsnăi a mai făcut „Pisica din pălărie”.

Cu mai bine de jumătate de milion de cărţi vândute în timpul vieţii, tradus în peste 20 de limbi, scriitorul american autointitulat „doctor” rămâne unul dintre cei mai importanţi creatori de poveşti pentru oameni mici şi mari din toate timpurile. Şi pentru că „distracţia este bună”, după cum ne spune scriitorul, doctor în fantezii pentru copii, să descoperim împreună 7 poveşti din viaţa lui Dr. Seuss.

  1. Unul dintre cei mai populari autori de cărţi pentru copii ai tuturor timpurilor, Dr. Seuss nu a avut niciun copil biologic. Când a fost întrebat cum se face că un scriitor de literatură pentru copii nu are un copil al său, Dr. Seuss a răspuns: „Voi faceţi-i, iar eu o să-i amuz!”. Mai mult decât atât, cea de-a doua sa soţie, Audrey, a făcut o dezvăluire din viaţa scriitorului.
  2. Lui Dr. Seuss îi era teamă de copii! Scriitorul american lua copiii foarte în serios. De altfel, întrebat odată despre cărţile sale pentru cei mici, Dr. Seuss a răspuns: „Eu nu scriu pentru copii, scriu pentru oameni!” Spontaneitatea şi caracterul imprevizibil al copiilor l-au pus de multe ori pe scriitor în posturi dificile. „În loc să se joace pur şi simplu cu ei, el îşi făcea o grămadă de probleme. Oare ce-ar putea să mai facă? Ce le-o mai da prin minte să mă întrebe? Se gândea mereu la asemenea lucruri”, a dezvăluit soţia sa.
  3. Dr. Seuss nu era deloc doctor, iar pseudonimul l-a folosit pentru prima dată pentru a scapă de o pedeapsă, pe când se afla la colegiu. Scriitorul și-a adăugat abrevierea „Dr.” înaintea numelui că să-i facă placere tatălui său, care îşi dorise întotdeauna că fiul să urmeze o carieră medicală. Cât priveşte numele de Seuss – numele de fată al mamei sale – scriitorul nu l-a folosit niciodată până la colegiu. Însă atunci, în plină prohibiție, Seuss a fost prins de profesori bând gin în dormitor şi a fost dat afară din postul de editor al revistei umoristice a colegiului Dartmouth. Dr. Seuss a continuat să scrie, însă, folosind acest pseudonim.
  4. Înainte de a scrie cărţi pentru copii, Dr. Seuss a avut o carieră de succes în publicitate. Scriitorul a lucrat pentru companii petroliere, dar şi pentru producători de insecticide. Reclama concepută de Dr. Seuss pentru spray-ul contra gândacilor, Flit, a devenit atât de populară, încât acesta a lucrat 17 ani pentru această companie.
  5. Una dintre cele mai bine vândute cărţi pentru copii din toate timpurile, „Green Eggs and Ham/Ouă verzi cu şuncă”, a fost scrisă de Dr. Seuss în urma unui pariu. Editorul său, Bennett Cerf, a pus pariu cu autorul că nu poate scrie o carte folosind doar 50 de cuvinte. Iată că Dr. Seuss nu numai că a reuşit să scrie o carte, ci și să creeze un bestseller. Şi astăzi, studenţii colegiului Dartmouth obişnuiesc să mănânce la micul dejun ouă verzi cu şuncă, în amintirea lui Dr. Seuss.
  6. Scriitorul american a fost nu numai câştigătorul unui premiu Pulitzer „pentru contribuţia sa de aproape jumătate de secol la educaţia şi divertismentul copiilor şi părinţilor”, ci şi de două ori câştigător al Oscarului. Dr. Seuss a câştigat primul premiu al Academiei Americane de Film în 1951, pentru animaţia „Gerald McBoing-Boing”, iar cel de-al doilea, pentru documentarul despre cultura japoneză „Design for Death”.
  7. Dr. Seuss era de părere că cei mici trebuie să aibă contact cu cărţile de la o vârstă foarte fragedă. Una dintre cele mai populare cărţi ale colecţiei semnate de scriitorul american, „Oh, the Places You’ll Go”, a fost concepută pentru a fi citită de viitoarele mămici în timpul sarcinii. Această carte este astăzi unul dintre cele mai răspândite cadouri oferite proaspeţilor absolvenţi de liceu sau facultate, în Statele Unite.

Vouă vă plac poveștile semnate de Dr. Seuss?