Atunci când vorbim despre poezie, probabil că cel mai însemnat record – neînregistrat însă de nicio autoritate în domeniu – este abilitatea autorilor de a ne transmite prin doar câteva versuri emoţii intense şi idei profunde, totul „împachetat” într-unul dintre cele mai delicate şi frumoase „ambalaje” concepute de mintea umană. Însă, ca parte importantă a lumii în care trăim, poezia stabileşte şi altfel de recorduri – de la cel mai bine vândut poet, la cel mai vechi poem de dragoste cunoscut de oameni; de la poemul cu cel mai mare număr de autori postat pe Facebook, până la cel mai vechi poem, păstrat de câteva mii de ani, pe tăbliţe de lut. Mai jos sunt 7 recorduri stabilite de poeţi şi poezii pe care vă invităm să le parcurgem împreună.

1. Cel mai bine vândut poet din toate timpurile

Dacă Shakespeare ar mai fi trăit, astăzi ar fi fost, cu siguranţă, o persoană foarte bogată. Cu peste 4 miliarde de volume vândute în toate colţurile lumii, cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză continuă, de 400 de ani încoace, să fie la fel de actual şi apreciat. Cel mai mare poet rus şi fondatorul literaturii ruse moderne, Puşkin, îi urmează îndeaproape lui Shakespeare în topul celor mai vânduţi poeţi din toate timpurile.

2. Cel mai vechi poem de dragoste din istorie

Muzeul Arheologic din Istanbul găzduieşte cea mai veche poezie de dragoste păstrată până în timpurile noastre, scrisă cu 4000 de ani înainte de Hristos, pe timpul sumerienilor. Tăbliţa de argilă inscripţionată ”Istanbul #2461” din muzeul turcesc cuprinde versuri scrise de un poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să le recite în cursul unui ritual de virilitate.

3. Cel mai vechi poem epic din istorie

Cu o vechime de peste 2000 de ani înainte de Hristos, datând din timpul celei de-a treia dinastii din Ur, de pe vremea imperiului neosumerian, „Epopeea lui Ghilgameş” este cel mai bătrân poem epic păstrat până în zilele noastre. Este adevărat, nu în versiunea originală, ci într-o prelucrare mai actuală, scrisă cu 10 – 13 secole înainte de Hristos, cu scriere cuneiformă, pe 12 tăbliţe de lut.

4. Poemul tradus în cele mai multe limbi

În august 2010, la Festivalul de poezie Sri Chinmoy din New York, persoane din diverse ţări ale lumii au recitat poemul „Be Like a Child”, format din doar şase versuri, în 146 de limbi! Performanţa a fost înregistrată de Cartea Recordurilor, iar „Be Like a Child” a devenit oficial poemul tradus în cele mai multe limbi.

5. Poemul cu cel mai mare număr de autori apărut în mediul online

În aprilie 2011, mai mult de 50 de membri ai comunităţii de Facebook a colegiului „Barnes and Noble” au celebrat Luna Naţională a Poeziei postând pe contul lor din reţeaua de socializare cel mai lung poem de grup apărut în mediul online – un record mondial!

6. Cei mai mulţi autori care au contribuit la o antologie de poezie

150 de scriitori din 22 de ţări diferite au contribuit la realizarea antologiei de poezie şi povestiri scurte numite „Live Life: The Daydreamer’s Journal”. Editorul cărţii, Sir Ricky McGentleman, a reuşit să stabilească recordul de a reuni un număr atât de mare de autori, din toate colţurile lumii, pentru a alcătui această antologie care cuprinde în cele 550 de pagini poezii şi povestiri scurte de toate genurile. Fondurile strânse în urmă vânzării cărţii au fost în întregime donate unui centru de cercetări pentru prevenirea cancerului.

7. Cel mai mic volum de poezie

Volumul de poezie cu cele mai mici dimensiuni (care abia de poate fi citit cu ochiul liber) se numeşte „One” şi a fost compus de poetul indian Sathar Adhoor. Cartea are 68 de pagini, conţine 66 de poeme traduse în 66 de limbi, are un centimetru în lungime şi lăţime şi numai 0,3 grame!

Ce alte curiozități despre poezii și poeți cunoști? Împărtășește-le în comentarii!