Cea mai frumoasă vârstă a vieții, tinerețea, a fost din cele mai vechi timpuri și până astăzi una dintre temele favorizate ale literaturii. Tinerețea este asociată cu frumusețea, vigoarea fizică și cutezanța, este vârsta când încă se poate visa, iar visele pot prinde conturul realității. Nu este de mirare, așadar, că în gândirea societății moderne, ideea asociată cu tinerețea și prelungirea ei cât mai mult a devenit aproape o obsesie – alimentata, e drept, de o năzuință de milenii a omenirii. Să ne amintim de Făt-Frumos din basmele românești, care nu a vrut să se nască decât când i s-a promis „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, de pactul pe care-l face Dorian Gray pentru a-și păstra tinerețea și frumusețea, de aventurile prin care trece Ghilgameș pentru a întoarce cursul firesc al vieții către moarte și de efortul de a îndepărta orice floare ofilită din grădinile palatelor lui Buddha. De la vârstă privilegiată a vieții și până la eterna adolescență a spiritului, tinerețea a fost înțeleasă în multe feluri. Să ne oprim la doar 7 reflecții despre tinerețe de la 7 scriitori celebri.

  1. „Tinerețea este vârsta fericirii, pentru că are capacitatea de a vedea frumusețea lucrurilor. Oricine își păstrează această abilitate nu va îmbătrâni niciodată” spune Franz Kafka. Pentru autorul romanelor „Castelul” și „Procesul” tinerețea ține mai mult de o anume perspectivă asupra vieții. Cine are capacitatea de a se bucura de frumusețea copacilor înfloriți ca și când i-ar vedea prima dată, de mirosul de iarbă proaspăt cosită sau de prima zăpadă cu siguranță nu este un om bătrân, indiferent de vârstă. Tinerețea este o stare de spirit pare să ne spună Kafka. Putem să nu-i dăm dreptate?
  2. Cu umorul său caracteristic, autorul comediei „Pygmalion” se înclină și el în fața farmecului acestei vârste, dar nu uită să adauge și o notă acidă. „Tinerețea este un lucru atât de fermecător! Păcat că e irosită pe copii!” spune George Bernard Shaw.
  3. Ne așteptam ca autorul „Portretului lui Dorian Gray” să vorbească despre cea mai frumoasă vârstă a oamenilor în termeni superlativi. „Tinerețea! Nu există nimic asemenea ei!” spune Oscar Wilde. Mereu surprinzătorul autor irlandez ne pune însă pe gânduri cu perspectiva sa pe cât de caustică, pe atât de adevărată asupra parcursului vieții. „Vârsta de mijloc este amanetată vieții. Bătrânețea este camera ei cu vechituri. Însă tinerețea este Stăpâna vieții. Are un regat care o așteaptă. Toți oamenii se nasc regi. Dar cei mai mulți mor în exil” consideră Oscar Wilde. Probabil că doar resemnarea, oboseala și renunțarea la visurile acestei vârste ne pot trimite în exilul sugerat de scriitorul irlandez. Însă posibilitățile nenumărate de interpretare lasă dezbaterea deschisă.
  4. I.S. Turgheniev, autorul romanului „Prima iubire”, pare să fie de acord cu Oscar Wilde. „Taina fundamentală a tinereţii nu stă în puterea de a înfăptui orice, ci în puterea credinţei că poţi înfăptui orice” spune scriitorul rus.
  5. Autorul „Aventurilor lui Huckleberry Finn”, cel care a celebrat copilăria în multe dintre operele sale, are o viziune tranșantă asupra vârstei tinereții. „E mai bine să fii un cărăbuș tânăr de iunie decât o bătrână pasăre a Paradisului” e de părere Mark Twain.
  6. Tinerețea este asociată în gândirea comună și cu impetuozitatea, lipsa de măsură și nechibzuința. Însă, după părerea lui Carl Gustav Jung toate aceste trăsături nu trebuie corelate cu o vârstă, ci mai degrabă cu o anumită configurație a caracterului. „Vinul tinereții nu devine întotdeauna mai limpede cu anii. Uneori rămâne tulburel și la maturitate” crede celebrul psihanalist. Ceea ce nu este neapărat rău.
  7. Departe de a fi doar o vârstă a împlinirilor și fericirii, tinerețea este considerată și o etapă a vieții în care suntem mai vulnerabili și mai expuși dezamăgirilor. Aristotel, unul dintre cei mai importanți filozofi ai Greciei antice ne explică de ce. „Tinerețea este ușor de amăgit pentru că se grăbește să spere”.

Voi cu care dintre aceste reflecții sunteți de acord?