Beneficiile pe care le poate aduce lectura, ca obicei constant și susținut în viețile noastre sunt atât de frecvent menționate încât, paradoxal, tindem să nu le mai luăm în seamă. Fiecare dintre noi știe probabil ce și cât datorează cărților pe care le-a citit de-a lungul timpului, chiar dacă nu mai realizează aceasta atunci când face gestul de a lua o nouă carte din bibliotecă. Este însă util un exercițiu de reamintire a tuturor darurilor aduse de lectură în viețile noastre. Să descoperim 7 schimbări pe care le putem observa la noi înșine în momentul când începem să citim mai mult.

  1. Vocabularul va deveni mai bogat și, ca urmare, exprimarea mai nuanțată. Îmbogățirea vocabularului prin lectură este o metodă foarte eficientă și mai ales simplă, pentru că nu presupune niciun efort. În timp ce ne delectăm cu lectura unui roman care ne place, reținem cuvinte și sensuri noi pe lângă reguli de scriere corectă. Prin cuvântul rostit sau scris gândurile noastre sunt transpuse în realitate și astfel putem aduce la lumină și comunica celorlalți realitatea noastră interioară. Să perfecționăm această „unealtă” atât de valoroasă prin cel mai plăcut exercițiu – lectura.
  2. John Davison Rockefeller spunea că „un om informat e un om puternic”. Și totodată, am adăuga, este o persoană care realizează mai ușor conexiuni între diverse idei și situații, este mai sigură pe opiniile sale, mai puțin speriată de eventualele erori. Știe că nu este perfectă, ci mereu perfectibilă prin acumularea de noi informații pe care să le pună în practică. Indiferent dacă citim doar beletristică sau suntem interesați și de cărți de nonficțiune (istorie, memorialistică, psihologie etc) vom acumula informații care se pot transforma în propriile noastre valori – vom investi într-un mod plăcut în dezvoltarea noastră intelectuală și emoțională.
  3. Psihologii au observat de multă vreme capacitatea lecturii de a dezvolta spiritul empatic. Atunci când citim, ne identificăm adesea cu eroii romanelor, trăim experiențele și emoțiile lor. Poate nu am avut niciodată ocazia de a călători în locuri exotice, de a trăi aventuri extreme, de a cunoaște civilizații aflate la celălalt capăt al lumii, dar am făcut-o prin intermediul cărților. Experiența lecturii ne dezvoltă capacitatea de a înțelege și a fi receptivi la emoțiile altor persoane (chiar dacă fictive), ne conferă o deschidere către acceptarea unui mod de a fi diferit de al nostru. Capacitatea de a identifica și de a înțelege situația, emoțiile, nevoile și motivele celuilalt, adică empatia, este o calitate pentru a obține succesul în orice domeniu ne-am dori să-l atingem.
  4. Lectura ne ajută să devenim parte a unui dialog cultural dincolo de granițele timpului sau ale spațiului. Putem, prin intermediul cărților, să comunicăm cu marile minți ale omenirii care au trăit cu sute sau chiar mii de ani înaintea noastră și la fel de ușor ne putem angaja „în conversații” și schimburi de idei cu personalități care aparțin altor culturi și civilizații, la care nu am avea altfel acces. Și ce satisfacție mai mare putem avea decât să devenim prieteni, prin intermediul ideilor împărtășite, cu Dostoievski sau Murakami, cu Shakespeare sau Umberto Eco?
  5. Lectura ne ajută să devenim mult mai creativi. Cu cât mințile noastre sunt „alimentate” cu noi și noi informații și sunt în contact cu perspective variate asupra lucrurilor, cu atât creativitatea este stimulată. Capacitatea de a face conexiuni între cele mai neașteptate idei și situații, de a propune soluții ingenioase ne este mai la îndemână. Și vom reuși să facem toate aceste lucruri cu încredere, privind către modelele de succes pe care le-am cunoscut în cărți.
  6. Cărțile sunt nu numai prieteni fideli, care ne pot ajuta cu sfaturi de câte ori avem nevoie, ci și locuri în care putem evada atunci când simțim nevoia să ne sustragem realității. Oare câți dintre noi nu au ales să se refugieze în lectură în momente de tristețe sau dezamăgire? Și câți nu s-au simțit mai înțeleși și alinați parcurgând o carte în care era descrisă parcă propria lor experiență de viață?
  7. Prin alții spre sine” este titlul unui volum semnat de Nicolae Steinhardt, care parafrazează astfel o opinie a lui Cioran. „Se cuvine să citim nu pentru a-i înțelege pe ceilalți, ci pentru a ne întelege pe noi înșine” spunea filozoful. Lectura reprezintă cel mai sigur drum către definirea propriei personalități, pentru exprimarea modului original de a fi și de a gândi al fiecăruia dintre noi.

Tu ce schimbări ai constatat în momentul când ai început să citești mai mult? Cum te-au ajutat concret cărțile pe care le-ai citit?