Se spune că „niciodată nu e prea târziu” sau că „mai bine mai târziu decât niciodată”, iar adevărul acestor zicale este dovedit cu prisosinţă de exemplele unor scriitori care au debutat  după 40 de ani, la a doua sau chiar a treia „tinereţe”, au câştigat premii literare importante, iar astăzi se numără printre numele de referinţă din literatura universală. Să descoperim împreună 7 exemple de scriitori care au debutat după 40 de ani.

  1. În perioada marii crize economice din Statele Unite, în 1932, Raymond Chandler era directorul unei companii petroliere. Creatorul romanului poliţist modern în literatura americană avea pe atunci 44 de ani şi probabil dacă nu şi-ar fi pierdut slujba nu s-ar fi apucat niciodată să scrie. A publicat prima sa povestire un an mai târziu, iar celebrul sau roman „Somnul de veci”, în 1939. În mod evident, Raymond Chandler s-a numărat printre puţinii americani care au avut numai de câştigat de pe urma marii crize economice.
  2. Autoare a seriei „Căsuţa din prerie” vândută în peste 60 de milioane de exemplare, transpusă apoi într-un serial care s-a bucurat de mare apreciere, Laura Ingalls Wilder a fost învăţătoare, iar în jurul vârstei de 44 de ani, editorialistă care s-a bucurat de succes. „Căsuţa din prerie”, o serie inspirată de întâmplări din viaţa autoarei, a apărut însă mult mai târziu. Laura Ingalls Wilder a avut parte de recunoaștre în lumea literară abia la 64 de ani.
  3. Anthony Burgess a „dat târcoale” zonei literare o mare parte a vieţii sale. A început prin a fi critic literar, eseist interesat de operele unor mari scriitori, ca Hemingway, Joyce sau Shakespeare, semantician, dramaturg şi traducător. Compozitorul Burgess ar fi vrut să fie apreciat în primul rând ca muzician, însă adevărata celebritate a cunoscut-o tot datorită literaturii. La vârsta de 45 de ani, scriitorul britanic publică „Portocala mecanică”, roman care a avut un succes formidabil şi a fost ecranizat în regia lui Stanley Kubrick.
  4. William S. Burroughs, romancierul american considerat unul dintre cei mai inovatori artişti ai secolului XX, care a influenţat în egală măsură atât cultura populară, cât şi literatura, a fost întotdeauna încurajat să scrie de prietenii săi, printre care se numărau Lucien Carr, Jack Kerouac sau Allen Ginsberg. După moartea soţiei sale, pentru care Burroughs a fost acuzat de omor din culpă, acesta a căutat în literatură o cale de scăpare din infernul pe care-l trăia. „Moartea lui Joan m-a pus în contact cu invadatorul, cu spiritul rău și m-a împins spre o luptă de-o viaţă. Aşa că nu am avut nicio şansă decât aceea de a-mi scrie propria evadare” se confesează scriitorul, care a debutat la 40 de ani cu romanul „Junky” şi a cunoscut celebritatea la 46 de ani, odată cu publicarea celei mai apreciate cărţi ale sale, „Prânzul dezgolit”.
  5. La vârsta de 24 de ani, Charles Bukowski a publicat prima sa povestire într-o revistă, fără prea mare succes. A mai făcut o încercare, doi ani mai târziu, dar deziluzionat de el şi de ceilalţi a renunţat să mai scrie – pentru aproximativ un sfert de veac. Bukowski a lucrat până la 50 de ani la poştă, a început să scrie poezie, iar într-o zi editorul său, John Martin, i-a făcut o oferta pe care nu a putut să o refuze. Bukowski şi-a dat demisia şi la 51 de ani a publicat primul sau roman, „Poşta”.
  6. Părintele sadismului şi al perversiunilor sexuale ce presupun folosirea violenţei, care a stârnit nenumărate scandaluri în epocă prin atitudinea sa libertină, Marchizul de Sade probabil că nu ar fi început niciodată să scrie dacă nu ar fi fost încarcerat la Bastilia, unde a avut suficient timp de reflecție. El a scris primul său roman, „Justine”, la 47 de ani, iar versiunea integrală a fost publicată în anul în care Sade împlinea 51 de ani.
  7. „Învăţăm din greşeli şi nu din succese” obişnuia să spună Bram Stoker, autorul romanului „Dracula” şi părintele literaturii cu vampiri. Astfel, deşi scriitorului i-a luat o viaţă întreagă să înveţe din propriile sale greşeli, nu s-a descurajat. Stoker a scris în tinereţe recenzii de piese de teatru, povestiri şi chiar un roman care însă nu a avut succes. Perioada cea mai inspirată şi prolifică a scriitorului irlandez a fost cea din ultimii 14 ani de viaţă. La vârsta de 50 de ani, Stoker scrie „Dracula”, roman care avea să cunoască un succes uluitor. I-au urmat încă şapte romane, pe care Stoker le-a scris până în ultimele clipe ale vieţii sale, la vârsta de 64 de ani.

Voi ştiţi şi alte poveşti de scriitori care au debutat după prima tinereţe?