Putem învăța multe dacă citim scenarii de filme care ne plac și mulțumită omnipotentului internet, ele pot fi găsite online și sunt mai aproape decât crezi.

Fie că vrei să plonjezi în mintea scenariștilor vizionari de la Hollywood sau ești înnebunit după un film sau altul, merită să citești scenariile acelor filme care s-au transformat ele însele în capodopere. Prin ele îți poți face o părere despre ceea ce înseamnă o poveste angajantă, personaje cu cap și coadă sau puterea invincibilă a cuvintelor.

Scenarii de filme: top 8

Groundhog Day – e ceva teribil de atrăgător în spatele conceptului acestui film: un om care retrăiește aceeași zi de mai multe ori. Filmul strălucește în structura inovativă pe care o propune, dialogurile pline de energie și personaje memorabile. Citește scenariul aici.

Taxi Driver – povestea taximetristului care navighează prin viață, încercând să facă față mizeriei din New York, nu este poate, la prima vedere, o rețetă a succesului. Dar ceea ce a reușit scenaristul Paul Schrader aici este să facă un studiu de personaj absolut savuros, cu o caracterizare ambiguă și cu un final confuz care face deliciul telespectatorilor.

Pulp Fiction – capodopera lui Tarantino este o lecție despre cum să încalci toate regulile. Cu un dialog absolut splendid, Pulp Fiction este venerat pentru felul cum sparge granițele cu privire la personajele neconvenționale sau în ceea ce privește storytelling-ul. Citește scenariul aici.

In Bruges – din paginile acestui scenariu aflăm cum se poate crea o poveste tensionantă fără un buget prea mare. Ce este și mai năucitor este modul cum scenaristul a reușit să contureze două personaje fără să recurgă la clișee. Iar dacă ții cont și de faptul că povestea este plină de umor, atunci știi că ai în mână un viitor blockbuster. Ceea ce regizorul acestui film a știut probabil chiar de la început. Citește scenariul aici.

Casablanca – Casablanca este filmul care a fost lăudat ca unul perfect, cu personaje extraordinare, dialog inteligent și intrigă cât să te țină lipit de scaun pe toată durata lui. Iar atunci când personajele trec prin schimbări și ajung să-și pună întrebări care le alterează existența, poate că intuiești că filmul tău o să fie unul mereu actual. Citește scenariul aici.

Rear Window – dacă înveți ceva din scenariul acesta, înveți cum să produci scene de calitate care se întâmplă într-un singur loc: personajele se cunosc și relația dintre ele se dezvoltă în apartamentul de unde eroul filmului își spionează vecinii, sporind misterul și aducându-l tot mai aproape de momentul său culminant inevitabil. Citește manuscrisul aici.

Seven – povestea criminalului în serie urmărit de detectivi a fost magistral transpusă în imagini, iar acest lucru s-a întâmplat doar datorită scenariului captivant.

Chinatown – film cunoscut mai ales datorită genialului său scenariu, Chinatown este considerat unul dintre cele mai pline de inspirație filme ale secolului. Deși întregul scenariu este ireproșabil organizat, meritul cel mai mare al scenaristului este de a fi conturat un simbolism extraordinar și personaje absolut fabuloase. Un triumf al filmului noir, de citit aici.

Ce alte scenarii de filme ați mai adăuga pe listă?