Ai putea spune că, cu talentul pe care îl au în a naște pagini de geniu despre cele mai mărunte întâmplări, pentru scriitori limita de 280 de caractere de pe Twitter se dovedește a fi un adevărat impas în calea creativității. Cu toate acestea, există numeroși autori care au reținut tot ce e mai bun din populara rețea socială și care creează posturi delicioase. Nu te vei mai simți vinovat că petreci prea mult timp în realitatea virtuală dacă te asiguri că ai acces la postările autorilor de mai jos. Azi îți prezentăm 9 scriitori de urmărit pe Twitter.

Dat fiind faptul că a devenit celebru în special pentru lucrările sale cu tentă satirică, nu e de mirare că Gary Shteyngart deschide lista de scriitori pe care să îi urmărești pe Twitter. Originar din URSS, dar crescut în America, Shteyngart a scris o carte de benzi desenate de 100 de pagini la numai 5 ani, și suntem convinși că orice vom spune de aici înainte nu va mai avea atât de multă importanță. Autorul nu se ia în serios, una dintre cele mai recomandate atitudini pe rețelele sociale, postează selfie-uri care te vor face să râzi (una dintre ele include și un urs koala) și nu e decât rareori vinovat de a-și fi promovat mult prea agresiv propria operă prin intermediul rețelei sociale.

Știi deja că suntem fani J.K.Rowling și, cu o marjă de 14 milioane de urmăritori, am putea spune că scriitoarea britanică nu are cum să fie altfel decât excelentă și pe Twitter. Renumită pentru comentariile acide pe care le are la adresa politicilor actuale, Rowling nu s-a temut să îl taxeze pe Donald Trump sau administrația engleză de câte ori a fost cazul, probabil unul dintre motivele pentru care e atât de apreciată pe populara rețea socială (ca termen de comparație, autoarea seriei „Harry Potter” are „numai” 5,5 milioane de fani pe Facebook). Însă contul său de Twitter reprezintă și o colecție binevenită de sfaturi pentru viitorii și actualii scriitori, un alt motiv pentru care să apeși rapid butonul „urmărește”.

Margaret Atwood nu poate să lipsească de pe lista de scriitori de urmărit pe Twitter. Incisivă, inteligentă, vizionară, autoarea „Poveștii slujitoarei” are toate calitățile pentru a deveni un guru pe această rețea socială. Atwood nu iartă niciuna dintre greșelile politicienilor și le taxează cu aceeași vervă cu care a scris cele mai terifiante distopii de la „1984” încoace. Implicată în lupta împotriva schimbărilor climatice, Atwood te va încuraja să participi și tu la salvarea lumii. Deși mare parte din postările sale sunt redistribuiri, îți garantăm că nu te vei plictisi nicicum de contul său, o radiografie excelentă asupra complicatei lumi a prezentului.

Joyce Carol Oates are o listă lungă de trofee literare, printre care se numără un National Book Award, dar și nominalizări pentru Pulitzer. În continuare profund implicată politic și la 81 de ani, Oates discută cu vehemență politicile lui Trump, urmând-o îndeaproape pe Atwood ca fiind una dintre vocile pe care trebuie neapărat să le ascultăm azi. Urmărită de (doar) 194 de mii de utilizatori ai rețelei sociale, autoarea „Fiicei groparului” este extrem de activă pe Twitter, un motiv în plus să te abonezi la postările sale.

Romancier, jurnalist și poet, Joe Dunthorne preferă să păstreze un ton mai lejer pe Twitter, pentru o atât de necesară doză de umor după seriozitatea scriitorilor de mai sus. Autorul Submarine e originar din Țara Galilor și te va cuceri cu tonul sec specific britanicilor și cu revelații la fel de încântătoare precum aceea că cea mai bună anagramă pentru Britney Spears este „Presbyterians” (presbiterieni). Și retweet-urile lui Dunthorne sunt la fel de hilare, un motiv în plus să îl urmărești pe Twitter.

Pe Twitter-ul lui Sloane Crosley vei citi despre pisici, despre sinceritate în literatură, despre propriile cărți, dar și ale altora. Unul dintre cele mai educative conturi de Twitter te îmbie și cu ponturi despre creativitate și productivitate și cu istorii amuzante sau dulci-amare din viața scriitoarei. Americanca ce trăiește în New York s-a specializat în colecții de eseuri și este una dintre cele mai revigorante voci de pe Twitter.

Dacă există un cont de Twitter care nu te va plictisi indiferent de relația pe care o ai cu această rețea socială, acela îi aparține cu siguranță lui Amy Tan. Autoarea „Clubului norocoaselor” te învață, printre altele, cum lectura te ajută să te concentrezi mai bine la o flotare sau cum să cultivi margarete în propria curte. De la filmulețe amuzante la un simț al autoironiei cum nu am mai văzut la scritori, Amy Tan îți va umple ziua de zâmbete, în timp ce te va face însă conștient de cele mai presante probleme ale societății actuale, de la pericolele la adresa sănătății la tragediile administrației Trump.

Dacă ai adorat „Ce se întâmplă în iubire” atunci trebuie neapărat să urmărești contul de Twitter al scriitorului și psihologului Alain de Botton. Un profil de social media plin de artă, cu link-uri către articole pe care le vei considera cu siguranță interesante, contul luiAlain de Botton te va ajuta să trăiești o viață mai frumoasă. Când cu un ton lejer, când inițiator al unor discuții serioase, britanicul de origine elvețiană are aproape un milion de urmăritori, dar merită mult mai mult de atât.

Încheiem lista de scriitori de urmărit pe Twitter cu unul dintre cei mai prolifici autori în social media, Paulo Coelho. Dacă încă te mai îndoiești de extraordinara priză la public pe care o are autorul „Alchimistului”, atunci cei peste 15 milioane de urmăritori îți vor demonstra că te înșeli. Coelho a depășit-o și pe Rowling poate și pentru că profilul său este unul dintre puținele pline de speranță și în general animat de postări pozitive. Citate, poezii, divagații filosofice, noutăți din literatură și subiecte mai lejere, legate de fotbal sau de cultura pop: Twitter-ul lui Coelho este unul dintre cele mai complete pe care ne-a fost dat să le descoperim.

Ce părere ai despre recomandările noastre? Care dintre acești scriitori de urmărit pe Twitter va primi follow din partea ta?

Află și care sunt cei 6 scriitori de urmărit pe Facebook!