Cu încasări de peste un miliard și 300 de milioane de dolari, Black Panther nu a reprezentat cel mai de succes film Marvel (ultimele două apariții Avengers, Age of Ultron și Infinity War l-au depășit), dar constituie, cu toate acestea, cea mai apreciată peliculă cu supereroi, cel puțin în accepțiunea criticilor. Pelicula despre miticul stat african Wakanda și conducătorul său cu superputeri,  T’Challa sau Pantera Neagră, e nu doar primul film cu supereroi nominalizat la cel mai important premiu Oscar, pentru Cel mai bun film, dar chiar un favorit la această categorie. Deși, în cele din urmă, pronosticurile nu s-au adeverit, iar membrii Academiei au preferat să mizeze, pentru prima dată în ultimii ani, pe varianta mai lipsită de riscuri a lui Green Book, Black Panther tot a făcut istorie la Oscaruri: a primit 6 nominalizări, dintre care 3 s-au soldat cu premii (Cea mai bună coloană sonoră, Cele mai bune costume și Cel mai bun design de producție – la ultimele categorii a fost pentru prima dată în istorie când femei de culoare au câștigat). E natural să spunem deci că, la un an de la lansare, Black Panther continuă să fie pe buzele tuturor. Până ce ne vom reîntâlni cu T’Challa, Shuri și Okoye în „Black Panther 2”, avem ocazia de a-i revedea în Avengers: Endgame (deși Pantera neagră a dispărut în urma loviturii date de Thanos, care a spulberat jumătate din umanitate, nu credem să existe suflet pe această lume care să creadă că va rămâne mort), dar, dat fiind faptul că avem de așteptat chiar și până la această lansare, noi îți propunem să îți ții sub control nerăbdarea cu ajutorul operei scrise. Din fericire, exoticele și spectaculoasele lumi fictive africane au captat interesul publicului, la fel ca și superputerile și ideea că indivizi dotați pot salva lumea. Aceste concepte sunt toate prezente în cele 3 cărți de citit dacă ți-a plăcut Black Panther.

A făcut istorie la Oscaruri: 3 cărți pe care sa le citeşti dacă ți a plăcut Black PantherDacă ți-au plăcut Okoye și ideea unei luptătoare africane neînfricate, atunci unul dintre marile hituri literare ale anilor trecuți, „Urmaşii de sânge și os”, trebuie neapărat să se regăsească pe lista ta de lecturi. Autoarea Tomi Adeyemi are doar 25 de ani, dar acest lucru nu a descurajat-o să ne ofere poate cel mai uluitor roman de debut al ultimilor ani. Zélie Adebola, protagonista seriei, își mai amintește când pământul din Orïsha vibra de magie, însă lucrurile s-au schimbat de când magii au fost distruși. Eroina vrea însă să restaureze magia și e în acest sens ajutată de fratele său Tzain și de Prințesa Amari, cu toții fugind de Prințul Inan, trimis să îi oprească, care păstrează cu grijă, la rândul său, un secret. Lumea descrisă de autoare e la fel de strălucitoare precum cea din Black Panther, Adeyemi recunoscând că s-a lăsat inspirată de fascinantele mitologii vest-africane. Cu ce mai seamănă „Urmaşii de sânge și os”? Cu „Harry Potter” și „O torță în noapte”, continuarea hitului „Elias și spioana Cărturarilor”, dar, din păcate, și cu realitatea: scriitoarea a subliniat că discriminarea pe care forțele polițienești încă o mai propagă la adresa populației de culoare americane și mișcarea Black Lives Matter au determinat-o să își conceapă trilogia. Cu un asemenea apel, nu e de mirare că romanul ce a debutat direct pe poziţia numărul unu în topul New York Times e pe cale să fie ecranizat și promite să încerce să atingă același succes pe care l-a avut fratele său mai mare, „Black Panther”.

Se pare că toți greii literaturii fantasy și Young Adult par să recomande cu tărie seria „Akata Witch”, așa că nu înțelegem de ce cărțile A făcut istorie la Oscaruri: 3 cărți pe care sa le citeşti dacă ți a plăcut Black Pantherscrise de Nnedi Okorafor nu au cucerit deja scena cuvântului scris. John Green, Ursula K Le Guin, Rick Riordan și Neil Gaiman se întrec în elogii la adresa acestei cărți de citit dacă ți-a plăcut Black Panther. Sunny e una dintre protagonistele cele mai complexe și mai speciale pe care ni le-a dăruit literatura ultimilor ani. S-a născut în America, dar trăiește în Nigeria, are trăsături africane, dar e albinoasă, îi place să joace fotbal, dar nu poate petrece prea mult timp în soare. E o neadaptată, cu alte cuvinte. Atunci când această eroină modernă descoperă că e dotată cu puteri magice și începe să studieze la o instituție ce analizează văzutul și nevăzutul, își face prieteni și trebuie să învingă un villain înfricoșător, începem să înțelegem de ce acest personaj cel puțin interesant a fost denumit „Harry Potter al Nigeriei”. Dacă ți-au plăcut arhitectura, doza de magie și povestea dramatică din Black Panther, cu accente de Shakespeare, care l-a transformat pe Eric Killmonger într-unul dintre personajele negative cel mai bine conturate din filmele cu supereroi, trebuie să descoperi și farmecul Akata Witch.

A făcut istorie la Oscaruri: 3 cărți pe care sa le citeşti dacă ți a plăcut Black PantherUna dintre cele mai promițătoare voci ale fantasy-ului ultimilor ani este Nora K. Jemisin, nominalizată la cele mai importante premii din domeniu, precum Hugo și Nebula. Mergând pe urmele lui Tolkien cu trilogia The Broken Earth, autoarea ne mai prezintă încă o variantă a Apocalipsei, una dintre cele mai de temut. Totul începe cu momentul în care Essun ajunge acasă și descoperă că soțul său i-a ucis singurul fiu și a răpit-o pe fiica sa. E primul semn al faptului că sfârșitul lumii e aproape, și altele vor urma. Ceea ce trebuie să știi e că prima parte din trilogie, The Fifth Season, e diabolic de plină de imaginație, doldora de magie și destul de înfricoșătoare, pe alocuri. Cartea reușește să îmbine cele mai înalte tehnologii cu magia așa cum numai Black Panther și a sa Panteră îmbrăcată și armată cu vibraniu a mai reușit să o facă. Ne oprim aici, deoarece nu dorim să îți dăm niciun spoiler din această trilogie pe care ne-o dorim cât mai curând ecranizată (TNT a cumpărat drepturile de a adaptare într-un serial).

Tu ce părere ai despre aceste cărți de citit dacă ți-a plăcut Black Panther? Care dintre aceste titluri se vor regăsi și pe lista ta?