După pregătiri febrile în ultimele zile, iată că toate cele necesare pentru începutul școlii au fost achiziționate. Ghiozdanele s-au umplut cu manuale, caiete, penare, carnete de note, ascuțitori, creioane colorate, carioci și multe altele. Însă, pe lângă aceste rechizite – necesare, ce-i drept – recomandarea noastră este să ne îndreptăm și spre alte lucruri, care constituie investiții pe termen lung și pe care copiii și adolescenții le pot folosi pe toată durata studiilor. Iată 4 sugestii de astfel de cărți.

Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM) realizat de Institutul de Lingvistică sub patronajul Academiei Române este o carte care nu ar trebui să lipsească din nicio casă. Ediția a doua revizuită și completată cuprinde 62.000 de cuvinte, pe lângă normele ortoepice și ortografice actualizate. O astfel de lucrare reprezintă o investiție pentru o familie, pentru că nu va fi folosită doar pe parcursul unui an școlar, ci pe toată durata anilor de studii. Mai mult, chiar și adulții care și-au încheiat studiile pot să consulte DOOM-ul de câte ori au vreo îndoială asupra formei corecte a unui cuvânt. Este adevărat însă că deprinderea de a consulta dicționare, crearea obișnuinței de a lucra cu ele nu pot fi deprinse de cei mici decât dacă sunt îndrumați constant de adulți în acest sens. Beneficiile sunt însă pe măsura eforturilor. Calitatea limbii române pe care o exprimăm, eleganța, precizia alegerii termenilor – scris sau oral – ne construiește o imagine cu care „defilăm” public. Suntem judecați și după modul în care ne exprimăm. Dar nu acesta ar trebui să fie motivul principal care să ne determine să ne îmbogățim vocabularul și să vorbim corect. Gândurile prind substanță și se exprimă prin cuvinte, instrumente ale interacțiunii dintre oameni și de comunicare a sinelui. Mai puține cuvinte, folosite imprecis înseamnă și o capacitate redusă de comunicare.

O carte cu un concept interesant și un instrument util de lucru pentru copii și adolescenți este „O istorie a literaturii pentru copii și adolescenți” de Iuliu Rațiu. „Copiii ştiu să viseze şi visează! Dar în spatele viselor stă dorinţa lor de a fi utili, pasiunea pentru sensuri adânci, în care cutezanţa capătă virtuţile unui personaj omniprezent. Dincolo de jocul lor cotidian, petrecut – aşa cum ştiu ei – cu pasiune şi fantezie, se ascunde o lume complexă, cu trăiri adevărate: este lumea lor de temerari în pantaloni scurţi pe care, ca să-i poţi înţelege, trebuie să te joci cu ei. Este „jocul” serios pe care fiecare scriitor îl practică pe foaia albă de hârtie, făcându-l să strălucească într-o poezie, o povestire sau un roman …” spune autorul în cuvântul introductiv al volumului. Iar unul dintre marile merite ale acestei cărți, dincolo de informația bogată, este abordarea. Cu un ton jucăuș, poznaș, Iuliu Rațiu pătrunde în acest univers al copiilor unde își asumă rolul de călăuză. De la obârșia scrisului și operele reprezentative ale antichității greco-latine, autorul ne conduce spre întâlnirea cu momente importante ale literaturii. Corespondenți speciali în această călătorie sunt Homer, Vergilius, Dante, Marco Polo, Cervantes, Swift, Spătarul Milescu. De la titani precum Don Quijote sau Gargantua autorul ajunge spre cei din vremurile noastre, Sherlock Holmes, spre exemplu. Incursiunea literară este vastă: de la Jules Verne la Shakespeare și Alice în Țara Minunilor, de la Cântecul Nibelungilor la Winnetou.

Un alt volum foarte util în anii de școală pentru copii și adolescenți este „Mihai Eminescu – dicționar enciclopedic” al academicianului Mihai Cimpoi, unul dintre cei mai prestigioși eminescologi contemporani. Lucrare monumentală și unică prin modul în care este concepută, „Mihai Eminescu – dicționar enciclopedic” prezintă atât viața, cât și opera poetului național în toată complexitatea sa și din multiple perspective. Autorul realizează în primul capitol un portret-sinteză al poetului, pornind de la arborele genealogic și până la momentul morții sale civile. Un capitol vast este destinat culturii lui Eminescu. Cât privește opera, Mihai Cimpoi acoperă prin interpretări și informații întreg universul eminescian, de la încercările timpurii și până la marile sale creații, de la poezie și proză până la traduceri, publicistică și corespondență. Interesant este și capitolul referitor la „odiseea receptării” poetului național, unde îl putem descoperi pe Eminescu din perspectiva marilor scriitori români.

Pentru cei pasionați de istorie un volum util, bogat în informație și cu o prezentare grafică de excepție este „Atlas școlar ilustrat – Istoria României” de Minodora Perovici. Atlasul este atât de bine realizat încât chiar și cei care nu sunt neapărat prieteni cu istoria vor fi curioși să-l lectureze. Autoarea reușește să concentreze un volum important de informație referitor la istoria României într-un spațiu restrâns și să ofere cititorilor referințe din cercetări recente din domeniu. Un atu al acestei cărți este ilustrația. Hărți, imagini-document, fragmente din texte vechi completează vizual informațiile oferite de autoare și ajută la receptarea mai facilă a acestora.

Voi v-ați pregătit de școală? Ce cărți v-ați cumpărat?