Toamna e acel anotimp magic în care aprindem din nou cuptorul, pentru că nu mai ne e teamă de căldura degajată de acesta. E sezonul în care ne dorim ca în casă să miroasă a prăjituri proaspete, care să ne distragă atenția cu dulceața lor de la faptul că perioada concediilor s-a sfârșit și suntem din nou obligați să ne împăcăm cu munca până la Crăciun. Tocmai de aceea, cele 3 cărți de bucate cu prăjituri reprezintă o adiție absolut irezistibilă pentru lista de must read de toamnă. Fă-le cadou și prietenilor, deoarece acest exemplar este minunat la casa omului. Vezi care sunt titlurile ce ne inspiră în rândurile de mai jos!

A venit toamna, să coacem o prăjitură: 3 cărți de bucate de ţinut la îndemânăPoate că sărbătorea națională a ciocolatei (da, evident că există așa ceva!) are loc pe 27 ianuarie, dar nu e moment mai prielnic pentru a ne înfrupta din acest deliciu decât în miezul toamnei. Chocolate Cakes: 50 Great Cakes for Every Occasion de Elinor Klivans conține cu adevărat cele mai ademenitoare prăjituri, iar partea și mai bună e că acestea sunt dedicate fiecărui nivel al bucătarilor. Deși autoarea e un chef patiser încercat, tonul nu e unul superior, iar cartea nu este creată doar pentru nasurile fine din gastronomie. Nouă ne-a plăcut mult faptul că opera conține atât deserturi cât se poate de realizabile, precum o budincă de ciocolată, dar și bunătăți decadente precum Mocha Whipped Cream Truffle Cake, pentru acele momente când vrei să îți impresionezi oaspeții cu o tentație al cărei nume este imposibil de pronunțat. Iar faptul că autoarea are grijă să ne instruiască inclusiv cu privire la reacțiile chimice ce au loc între ingredientele din prăjituri e cu siguranță edificator cu privire la valoarea pe care o are Chocolate Cakes: 50 Great Cakes for Every Occasion pe raftul tău din bucătărie. E de neratat pentru devoratorii de ciocolată, și nu numai!

A venit toamna, să coacem o prăjitură: 3 cărți de bucate de ţinut la îndemână

Cui nu îi plac tartele? Iar cu toată bogăția de fructe a toamnei, acestea sunt cu siguranță unele dintre vedetele în materie de prăjituri ale celui mai rodnic dintre anotimpuri. Însă povestea din spatele Tartine e cel puțin la fel de captivantă: brutăria/patiserie care i-a făcut celebri pe Liz Prueitt și Chad Robertson a fost inițial deschisă într-un mic orășel american, unde cei doi coceau pâine și cele mai pufoase produse de patiserie, pe care le vindeau imediat ce le scoteau din cuptor. Micuțul Point Reyes Station, orășelul californian unde a prins viață legenda lor, mirosea poetic a pâine proaspătă și a prăjituri care ți se topesc în gură, până ce faima proprietarilor a depășit hotarele. Cei doi dețin azi brutăria Tartine în San Francisco, omagiată de criticul culinar Mark Bittman de la The New York Times drept cea mai bună din America. În „Tartine”, cartea de bucate despre prăjituri, cei doi pun pe tavă cele mai fabuloase rețete de tarte, dulciuri, plăcinte, cornuri și prăjituri, pentru o toamnă în care casa ta va fi cel mai frecventat loc din oraș.

A venit toamna, să coacem o prăjitură: 3 cărți de bucate de ţinut la îndemânăPentru ce iubești toamna? Dacă răspunsul este pentru fructele sale senzaționale, atunci ai nimerit unde trebuie. Iar al treilea titlu de pe lista noastră de cărți de bucate cu prăjituri își va găsi locul în casa ta, cu siguranță. Este vorba despre „Chez Panisse Fruit”de Alice Waters, o altă operă care are la bază o poveste frumoasă. În 1971, Waters deschidea un restaurant micuț, intitulat Chez Panisse, în care intenționa să gătească preparate delicioase franțuzești, dar utilizând ingrediente locale, și să discute politică alături de prietenii săi. O misiune cât se poate de nobilă, după părerea noastră. Iar dacă nu ești convins, află că autoarea celui de-al treilea titlu de pe lista noastră a dat naștere unei adevărate revoluții: cea care a adus în centrul atenției nevoia unei agriculturi organice, în care fructele să provină de la producători locali cu tradiție, care își cresc roadele respectând natura și pământul și care muncesc inclusiv pentru generațiile viitoare. Se spune despre Alice Waters că a susținut conceptul de bio când acesta era departe a fi fost măcar inventat și că a schimbat comunitatea ei pentru totdeauna. Bineînțeles, afacerea a prosperat, ajungând în 2011 să fie considerată cel mai bun restaurant din toată America de către publicația Gourmet. Ajungem acum la ceea ce ne interesează: cartea de bucate! Chez Panisse Fruit aduce în prim plan fructele, culese din livezi parfumate, adulmecate de fermieri plini de intenții bune și poposind apoi în farfuria ta: așa trebuie să îți imaginezi procesul de preparate a bunătăților. Fructele sunt listate alfabetic, iar apoi acestea devin protagoniste atât ale preparatelor dulci, dar și ale felurilor de mâncare principale. Cartea e impecabil scrisă, emanând parcă miros de mere proaspete, îmbiindu-te cu creativitatea și versatilitatea preparatelor (numai din smochine poți prepara, printre altele, pește, înghețată sau tarte îmbietoare). Ultimul titlu de pe lista noastră este cu siguranță și cel care te va trimite la piață, în căutarea celor mai proaspete daruri pe care are să ți le facă toamna. Cui îi mai pasă de frig în aceste condiții?

Tu ce părere ai despre lista noastră de 3 cărți de bucate cu prăjituri pe placul toamnei? Care dintre titlurile listate te-a atras cel mai tare?  Vei poposi în anotimpul ploios în bucătărie, alături de ele?