Senzația momentului în cinematografe este, fără urmă de îndoială, Venom. Deși criticii nu s-au dat neapărat în vânt după filmul ce îl are ca protagonist pe Tom Hardy în rolul titular, pelicula a doborât recorduri peste recorduri la încasări și pare să aibă o bază generoasă de fani. Dacă te numeri printre cei care au reușit să vadă filmul și ești în egală măsură și cititor al benzilor desenate, cu siguranță ai constatat că există câteva diferențe între acestea. Cea mai importantă este, fără urmă de îndoială, faptul că Venom și Eddie Brock nu mai sunt portretizați ca personaje negative, inamici declarați ai lui Spider-Man, ci capătă însușiri de eroi care salvează lumea. De partea cealaltă, în benzile desenate, Venom nu e un villain oarecare, ci este considerat chiar unul dintre cei mai puternici și mai malefici. Declarat de către publicația IGN al 22-lea cel mai mare personaj negativ din comics, Venom întruchipează uneori rolul unui vigilante care apără oamenii nevinovați, dar mai ales atunci când în joc intră marele său inamic Carnage. Nu vrem să petrecem prea mult timp analizând direcția în care avansează filmele și cum schimbă acestea prototipul lui Eddie/Venom din film, ci ne rezumăm azi la a-ți recomanda cele mai bune cărți cu Venom: 4 benzi desenate cu care te vei delecta după ce ai văzut filmul.

Acum că ai văzut filmul, află de ce cărțile cu Venom sunt mai bune!Dintre toate benzile desenate cu Venom, poate că Venom: Space Knight, Volume 1: Agent of the Cosmos de Robbie Thompson se apropie cel mai tare de ceea ce vedem în filmul ce rulează acum pe marile ecrane. De data aceasta, Simbiotul îl are ca gazdă pe Flash Thompson, un veteran angajat de guvern pentru a fi ocupat de extraterestru doar pentru 48 de ore, astfel încât să fie evitată contopirea completă a celor doi. La un moment dat, firește, Thompson va renunța la temporalitatea celor 48 de ore și îl acceptă pe Simbiot. Însă soarta lui e diferită de cea a lui Edddie Brock, deoarece Flash devine un Gardian al Galaxiei, protector al universului, care este numit și Space Knight. Benzile desenate accentuează latura fun al lui Venom și mai puțin pe cea malefică, de villain care se hrănește cu creiere, ceea ce reprezintă, așa cum am mai spus, o perspectivă mult mai apropiată de cea din cinematografe.

Acum că ai văzut filmul, află de ce cărțile cu Venom sunt mai bune!

În cea mai mare parte, singura parte aparent „luminoasă” a lui Venom este scoasă la suprafață atunci când apare în scenă marele său oponent, Carnage. Pentru a stopa violențele ce curg neîncetat, Venom face de multe ori echipă cu Spider-Man, rezultând de aici unele dintre cele mai interesante parteneriate din universul Marvel. În Carnage Classic de David Michelinie, anti-eroul Carnage este combătut de Venom, Omul Păianjen și de  Silver Surfer, într-o serie de aventuri care îi vor delecta pe fani și numai. Singurul minus al acestei cărți cu Venom se referă la personalitatea mai degrabă banală a lui Carnage, unul dintre puținele personaje negative unidimensionale din universul Marvel, care nu reușește să se ridice la nivelul complexității lui Venom, de exemplu.

Acum că ai văzut filmul, află de ce cărțile cu Venom sunt mai bune!A treia carte de pe lista noastră reușește să atingă puncte care sunt de obicei ignorate de către comic books-uri: umanitatea, psihicul, conflictele interioare. În Venom: Separation Anxiety de Carl Potts, Eddie și Venom sunt inițial despărțiți și se reunesc la un moment dat, cu pericolul separării încă atârnând asupra capetelor lor. Începem să înțelegem mai bune psihologia fostului reporter, care se consideră încă un erou, dar încearcă să facă pace cu crimele pe care le-a comis și cu partea sa de responsabilitate în ele. Desigur, al treilea titlu de pe lista noastră nu e doar o explorare a filosofiei de viață a lui Eddie Brock, ci conține și atât de necesarele doze de aventură. Venom este atacat, pe rând, de vânătorul de recompense Mace, cu care, în buna sa tradiție, se luptă și se aliază, dar și de Spider-Man, cel mai celebru oponent al său. Însă, așa cum am mai spus, cea mai interesantă parte a acestor comic books este Separation Anxiety: complexitatea relației dintre Eddie și Simbiot, teama, tulburarea fizică, emoțională, mentală, resimțită de ambii, te va face să te simți de parcă ai citi un roman, nu o colecție de benzi desenate. Bonus: la un moment dat pe parcursul cărții își va face apariția și Vengeance din Ghost Rider, o prezență binevenită în universul lui Venom.

Acum că ai văzut filmul, află de ce cărțile cu Venom sunt mai bune!

Încheiem lista noastră de cărți cu Venom cu un adevărat duel al starurilor: este vorba despre Spider-Man Maximum Carnage de Tom DeFalco, J. M. DeMatteis și Terry Kavanagh. Suntem din nou martori ai unui atac din partea lui Carnage, care asamblează o armată de villain pentru a-l distruge odată pentru totdeauna pe Spider-Man. La rândul său, Omul Păianjen este obligat să își alăture câțiva dintre aliații săi tradiționali pentru a se asigura că binele învinge din nou în lupta cu răul: Black Cat, Iron Fist, Morbius, Cloak&Dagger, dar și Captain America și, bineînțeles, Venom. Ultima adiție de pe lista noastră are un aer proaspăt, tineresc, semănând în multe ipostaze cu ceea ce ar fi trebuit să fie visul cel mai mare al unui băiețel care își aduce laolaltă toate jucăriile preferate.

Abia așteptăm să aflăm dacă ai văzut Venom în cinematografe! Ce părere ai despre ecranizarea cinematografică cu Tom Hardy? Vei citi și cele 4 cărți cu Venom pe care ți le-am recomandat mai sus?