Indiferent de ceea ce spun previziunile meteo din momentul în care citești acest material, simțim că primăvara e aproape. Și nu ne referim neapărat la anotimpul propriu-zis, cât la elanul de optimism și de vitalitate pe care îl aduce cel mai frumos dintre sezoane. Primăvara, cu alaiul ei de flori superbe, cu ghioceii ce sfidează stratul înghețat de zăpadă și mugurii care ne reamintesc că viața va câștiga întotdeauna, reprezintă cu siguranță o alinare pentru suflet. Iar voia bună, veselia și candoarea ce reprezintă mai bine decât orice acest anotimp ne pot parveni la fel de bine pe calea cuvântului scris: îți recomandăm în rândurile de mai jos 3 cărți pline de speranță, pe care să le citești odată cu venirea primăverii.

Aduc primăvara în suflete: 3 cărți pline de speranţăPuține romane ale ultimilor ani se pot lăuda că au împăcat atât de bine critica cu publicul lor, că au beneficiat de un succes imens, dar ne-au și umplut sufletul cu speranță. „Un bărbat pe nume Ove” nu pare să ne trezească deloc sentimente prea calde, dat fiind faptul că protagonistul său este un bărbat ursuz și mizantrop, care detestă străinii și consideră că a fost detronat din funcția de președinte al asociației de proprietari în urma a ceea ce numește „o lovitură de stat”. Acesta este, cel puțin, primul Ove pe care îl cunoaștem. Apoi mai e și Ove cel cu inima de aur, curajos, determinat, cel care descoperă că nu mai trebuie să aștepte moartea și reîntâlnirea cu soția pe care a pierdut-o, ci că poate trăi din nou, că soarta i-a pregătit ceva mult mai luminos decât s-ar fi așteptat. Atunci când în loc să critice lumea, Ove decide să o salveze, protagonistul devine eroul nostru, al cărui exemplu ne-am dori să fie imitat de fiecare locuitor al lumii contemporane. Tandră, pe alocuri înduioșătoare, plină de umor negru, dar și de teme profunde precum bătrânețea, pierderea, alienarea, „Un bărbat pe nume Ove” este prima și una dintre cele mai importante cărți pline de speranță. Nu am fost nici pe departe singurii cuceriți: Booklist a afirmat că e„cea mai fermecătoare carte a anului”(2012, anul publicării sale), iar Tom Hanks a decis să o adapteze cinematografic cât de curând și în limba engleză. Așa că Ove nu se dă nici pe departe bătut!

Nu avem nicio îndoială asupra puterii afirmației următoare: „Să ucizi o pasăre cântătoare” e una dintre capodoperele umanității. Aduc primăvara în suflete: 3 cărți pline de speranţăRomanul de debut și singurul lansat în timpul vieții de misterioasa Harper Lee, care, după ce a împușcat un Pulitzer și nemurirea în literatură s-a retras și a refuzat să mai publice ceva, a făcut cu siguranță istorie. După moartea autoarei, a văzut lumina tiparului poate cel mai așteptat sequel al perioadei contemporane, „Du-te și pune un străjer”. Încă de la apariție, cartea a suscitat controverse asidue. Mulți i-au negat originea, considerând că a doua carte de pe lista noastră nu are nimic în comun cu stilul lui Lee, în timp ce alții au acceptat-o ca pe o primă variantă, o schiță nereușită la care autoarea a renunțat pentru a publica în schimb „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Au trecut deja 4 ani de la publicarea „Du-te și pune un străjer” și noi am reușit să facem pace cu faptul că unul dintre cele mai iubite personaje din istoria literaturii, Atticus Finch, și-a dezamăgit nu numai fiica, dar și cititorii. Atunci când Scout se întoarce deja adultă în casa părintească și descoperă un adevăr teribil despre tatăl său, lumea se întoarce cu susul în jos. După ce treci însă de furia de la cald, vei realiza că de fapt „Du-te și pune un străjer” e una dintre cărțile care ne aduc speranță. Ne demonstrează că nu există perfecțiune rece, dar că bunătatea, moralitatea, dorința de a ne autodepăși chiar și când am rămas fără idoli e adânc inoculată în noi. Însă poate cea mai importantă lecție pe care ne-o predă „Du-te și pune un străjer” e legată de necesitatea de a ne înarma din nou și de a lupta încă o dată cu rasismul ce stă să renască, sub alte forme, dar încă viu în societatea contemporană. Încheiem cu spusele recenzorilor de la Chicago Tribune, mai semnificative decât orice orice apreciere: „Du-te și pune un străjer” ajunge la noi la momentul potrivit. Aşa se întâmplă cu toate operele de artă importante. Ajung la noi în clipa în care nu ne dăm seama câtă nevoie avem de ele.”.

Aduc primăvara în suflete: 3 cărți pline de speranţăÎncheiem lista de cărți pline de speranță cu una dintre cele mai emoționante și pline de inspirație povești pe care ni le-a oferit lumea modernă. În 2004, Wangari Maathai primea Premiul Nobel grație acțiunilor sale, prin care viza democratizarea și obținerea păcii în Kenya prin intermediul plantării de copaci. Angrenând în special femei sărace în acțiunea sa, pe care le plătea pentru a sădi, nu a distruge, Maathai  demonstra lumii că Africa se poate salva singură. Se spune că Green Belt Movement, mișcarea pe care a fondat-o, a plantat circa 30 de milioane de copaci în 30 de ani, motiv pentru care Maathai a fost numită Mama Miti sau „Mama copacilor”. Ultima carte de pe lista noastră ilustrează cu imagini și cu cuvinte profunde viața lui Wangari Maathai, de la sărăcia Africii în care s-a născut la rasismul Americii în care a fost educată, până la lupta neîncetată și neînfricată căreia i-a devenit protagonistă. Eroină a noastră din toate punctele de vedere, a fost prima femeie africană ce a primit Premiul Nobel pentru pace, dar parcă inițiativa sa are mai multă relevanță ca niciodată acum, în contextul schimbărilor climatice, a discriminării și intoleranței. Wangari Maathai: The Woman Who Planted Millions of Trees nu e doar ultima dintre cele 3 cărți pline de speranță, dar și o operă pe care suntem de părere că ar trebui să o citească fiecare fată, fiecare femeie căreia i se spune că nu poate să facă ceea ce vrea.

Tu ce părere ai despre cele 3 cărți pline de speranță pe care ți le-am recomandat? Care dintre aceste titluri îți va aduce și ție primăvara în suflete?