După o primăvară ploioasă se anunță și o vară la fel de capricioasă, așa că ne-am resemnat să petrecem destul de multe zile închiși în casă în următoarele luni. Preferăm însă să nu ne gândim acum la pericolul schimbărilor climatice, ci să te răsfățăm cu ceva mai plăcut: recomandări de cărți care aduc soarele în suflete și care șterg orice urmă de emoție negativă. Suntem convinși că nu e nimic mai plăcut decât să te refugiezi în casă și să citești atunci când afară domnește haosul. Înaintea de a salva lumea și de a pune capăt încălzirii globale, bucură-te de o pauză de la atâta stres cu ajutorul titlurilor recomandate mai jos: 3 cărți de citit într-o zi ploioasă.

Aducătoare de soare în suflete: cărți pe care să le citeşti într o zi ploioasăNordicii sunt azi renumiți pentru politicile avansate, civilizația înfloritoare și noir-urile care dau fiori. De aceea poate fi relativ șocant faptul că primul titlu de pe lista noastră nu are nimic întunecat, ci e o carte plină de lumină. „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut” e opera de debut a jurnalistului Jonas Jonasson și a fost bestseller în Suedia, fiind ecranizat în 2014. Protagonistul Allan Karlsson hotărăște să părăsească azilul de bătrâni în care trăiește, sărind pe geam și plecând în lume să regăsească aventura de care s-a bucurat toată viața. Dacă ceea ce ți-am spus nu ți se pare încă îndeajuns de captivant, află că Allan tocmai a împlinit 100 de ani. Cu o viață palpitantă, în care a ajuns să fie implicat în mod involuntar în cele mai sângeroase evenimente ale secolului XX, dar și în apariția Star Wars, protagonistul e unul dintre cei mai fascinanți pe care ni i-a dăruit literatura în ultimii ani. Cartea emană un feel good aproape palpabil și a fost comparată de mulți critici cu Forrest Gump prin prisma simbolului său: un om inocent, incult aproape, implicat în evenimente extraordinare într-un mod fantezist care te va amuza până la lacrimi. Poate că întâmplările în care ajunge să se regăsească Allan sunt neverosimile, dar îți vor aduce un zâmbet pe buze și un strop de soare în suflete tocmai în toiul celei mai ploioase zi de vară. A se degusta undeva pe o terasă, de unde contempli căderea stropilor și senzația libertății depline pe care o poți resimți oricând, inclusiv (și mai ales) la 100 de ani.

Aducătoare de soare în suflete: cărți pe care să le citeşti într o zi ploioasă

Khaled Hosseini e un medic stabilit în America ce s-a transformat într-unul dintre cei mai talentați pictori ai suferințelor, gloriei, triumfurilor și durerii lumii arabe. Originar din Afganistan, scriitorul ne demonstrează că țara din Orientul Mijlociu nu e doar un loc al conflictului, dar și leagăn al unei uluitoare civilizații. Toate titlurile lui Hosseini sunt pline de poezie, de la tragicul „Vânătorii de zmeie” la „Și munții au ecou”, dar parcă bijuteria ascunsă a coroanei e „Splendida cetate a celor o mie de sori”. Cum ar putea o operă renumită pentru faptul că tratează subiecte delicate precum ocupația sovietică a Afganistului, jihadul, războiul civil și teroarea regimului taliban să reprezinte un titlu de citit într-o zi ploioasă, cu scopul de a aduce soarele în suflete? De fapt, a doua carte de pe lista noastră te va impresiona până la lacrimi tocmai cu capacitatea sa de filtra lumina în cel mai nepătruns întuneric. Epopeea a două femei căsătorite cu același bărbat violent, Laila și Mariam, te va face să te simți recunoscător pentru viața pe care o duci, să te gândești la mersul omenirii, dar în același timp să înțelegi că speranță există oriunde, mai ales acolo unde nu te aștepți să o regăsești. Nu îți vom dezvălui subiectul din „Splendida cetate a celor o mie de sori”, îți spunem doar atât: e exact ca o zi furtunoasă de vară, stârnind ropote de lacrimi în miezul său, dar tulburându-te apoi cu cel mai frumos curcubeu.

Aducătoare de soare în suflete: cărți pe care să le citeşti într o zi ploioasăCe ai spune despre posibilitatea ca Sheldon Cooper, eroul din The Big Bang Theory, să se îndrăgostească? Noi credem că o asemenea premisă e genială pentru o comedie romantică cu potențial de a aduce soarele în suflete. „Proiectul Rosie” a fost lansată în 2013 de australianul Graeme Simsion și este un chick lit care impresionează prin umor, jovialitate și premisa captivantă, tradus în peste 40 de limbi și cu încasări de câteva milioane de dolari. Don Tillman e un genetician deștept și arătos care, precum orice geniu, are mari dificultăți de a comunica. Pentru că nu a ajuns niciodată mai departe de prima întâlnire, e convins de faptul că e incapabil să aibă o relație și de aceea e mai mult decât șocat atunci când află că e considerat „perfect pentru a fi soț”, Așa că își ia inima în dinți și declanșează „proiectul soție”, prin care vizează să descopere persoana ideală pentru el. Știe mai degrabă ceea ce nu vrea să fie: vegetariană, fumătoare, barmaniță, în întârziere. Bineînțeles, este exact ceea ce găsește în persoana lui Rosie, o femeie inteligentă dar zgomotoasă, plină de foc și…la rândul ei doritoare de un proiect, acela de a-și găsi tatăl biologic. Protagonistul nostru decide să o ajute și, firește, ajunge să se îndrăgostească, descoperind că dragostea nu are nimic de-a face cu știința. Cartea are și un sequel, The Rosie Effect, și se pare că va fi ecranizată în curând. „Proiectul Rosie” e o carte ușoară, perfectă pentru a fi citită într-o zi de vară ploioasă în care tot ce îți dorești e un strop de soare.

Tu ce părere ai despre aceste 3 cărți de citit într-o zi ploioasă? Care dintre titlurile de mai sus se va afla pe lista ta de lecturi sau pe care le-ai citit deja? Tu ce cărți care aduc soarele în suflete ne recomanzi?