Orice cititor pasionat este martor al puterii pe care o pot avea cărțile. Simplul fapt de a transforma o zi banală într-o sursă nestinsă de lumină dovedește că viața noastră e mai frumoasă grație cuvântului scris. Dar cărțile sunt și mai prețioase pentru persoanele care trec prin situații de viață complicate, care se află pe buza prăpastiei și se tem că nu mai pot evita să se afunde în hău. Materialul nostru de azi se adresează tuturor celor care au fost vreodată salvați de o carte, care datorează măcar o parte din bucuria vieții unui titlu care i-a găsit exact la momentul potrivit. Azi cinstim lectura: acestea sunt cele 5 situații în care cărțile salvează vieți!

Când ești în depresie. Depresia e, din păcate, marele flagel al perioadei contemporane. Ce o face mai periculoasă poate și decât cancerul? Faptul că, în majoritatea cazurilor, trece nedetectată. Suferim în tăcere și ne întipărim un zâmbet fals pe față, deoarece ni se pare că inutila noastră dovadă de curaj ne va salva fie pe noi, fie pe cei din jur.

E adevărat că medicina modernă a descoperit pilule care tratează depresia, însă pentru ca acestea să aibă efect, trebuie ca cel afectat să recunoască boala care îl macină. Nu ne dorim să afirmăm nici pe departe că depresia nu trebuie tratată clinic, dar considerăm că o carte poate întovărăși diagnosticul și pilulele recomandate de medici. Unele dintre cele mai frumoase cărți din lume au această putere ascunsă, de a te salva din cele mai întunecate genuni. Anxietatea, depresia, imposibilitatea de a face pace cu trecutul pot fi alinate prin biblioterapie, o terapie alternativă care vizează îmbunătățirea vieții prin intermediul lecturii controlate, grație căreia cititorul empatizează cu un personaj anume și găsește rezolvarea propriilor probleme prin intermediul său.

Desigur, există și cărți al căror țel este să te ajute să învingi depresia, aparținând în general literaturii motivaționale. „Învinge depresia” este una dintre ele: Dr Robert L. Leahy ne învață cum să ne schimbăm atitudinea pentru a anihila gândurile autodistructive.

Iar acest drum e unul cu două direcții. Există și autori a căror viață a fost la propriu salvată de cartea pe care au scris-o. Cel mai renumit exemplu în acest sens rămâne J.K.Rowling. Înainte de a lansa saga „Harry Potter”, Rowling era falită, asistată social, divorțată, mamă singură și depresivă. Cea mai bogată scriitoare din lume recunoaște că o tulburau inclusiv tendințele suicidare! În acest context, aventurile micuțului vrăjitor au fost concepute, înainte de toate, ca un soi de terapie, ce a ajutat-o să evadeze din viața sa. Rowling e chiar mai exactă: Dementorii au reprezentat o formă de purificare, reprezentând cea mai fidelă descriere pe care autoarea a oferit-o depresiei.

Când te afli într-o situație de viață și de moarte. Ajutorul pe care ți-l poate oferi o carte dobândește însă și o latură mai practică. Poți învăța trucuri despre supraviețuirea pe mare, în deșert, în junglă, în condiții care amenință viața, grație romanelor cu această tematică. Însă vastul univers al cuvântului scris e populat și cu acele opere de non-ficțiune care se adresează tocmai celor mai periculoase situații din viața noastră. Și pentru că umanitatea are înscris în codul său genetic teama de dezastre, un titlu precum Surviving an Urban Disaster: Quick-Start Guide de Richard Duarte te ajută să planifici supraviețuirea în cazul unui cutremur, potop, tornadă sau uragan. Iată un caz practic în care o carte va ajunge să îți salveze viața.

Când te-ai despărțit de persoana pe care o iubeai cel mai mult pe lume. Trădările în dragoste sau relațiile care se destramă din orice alt motiv reprezintă unul dintre cele mai comune motive pentru care ne prăbuşim, devastați de durere. Majoritatea dintre noi am trecut printr-un astfel de moment sfâșietor, și cei mai mulți am simțit că nimeni și nimic nu ne poate fi de folos. E adevărat că timpul vindecă orice rană, dar, până la uitare, cărțile pot alina orice durere. Fie că alegi să citești un roman ce vorbește despre dragostea pierdută, așa cum e „După ce te-am pierdut” de Jojo Moyes, sau o carte de self help, precum „The Breakup Bible: The Smart Woman’s Guide to Healing from a Breakup or Divorce” de Rachel A. Sussman, ce conține sfaturi practice pe care autoarea le-a adunat în urma nenumăratelor ședințe de consiliere ținute cu femei cu sufletul devastat, cert este că opera pe care o citești poate ajunge să îți salveze viața.

Când ai suferit o pierdere. Mai dureroasă poate decât o despărțire, dispariția unei persoane dragi din viața ta e sfâșietoare. Simplul gând de a nu o mai vedea pe parcursul acestei vieți te zdrobește. Deși durerea trebuie trăită, tot cărțile ne pot oferi leacul pentru această situație devastatoare. Iar „The Year of Magical Thinking” de Joan Didion e cartea care îți poate salva viața în această situație.

Tu ce părere ai despre aceste titluri?Crezi în sintagma cărțile salvează vieți? Ce alte exemple ai în acest sens?

Photo by Willian Justen de Vasconcellos on Unsplash