Dacă ți se pare că perioada Crăciunului și-a pierdut magia din cauza faptului că mama nu îți mai susură la urechi povești nemuritoare, avem pentru tine antidotul perfect: este vorba despre interpretările moderne ale basmelor. Cenușăreasa, Făt Frumos, Frumoasa și Bestia nu au dispărut, ci s-au regăsit în povești moderne, în care ițele vieții lor s-au întortocheat cu provocările unei epoci mult mai avansate. Însă îți garantăm că în toate exemplele de mai jos magia se află neatinsă, la locul ei: chiar dacă și-a mai pierdut din luminozitate și deprinde adesea valențe de science fiction sau chiar de thriller, tot te va fermeca cu puterea ei. Azi ne adresăm copilului din tine și îl rugăm să facă pace cu adultul, pentru 4 adaptări moderne ale basmelor!

Ai chef de o poveste? 4 adaptări moderne ale basmelorÎncepem cu o adaptare modernă după celebrul basm „Frumoasa și bestia”: „Regatul spinilor și al trandafirilor”. Celebră pentru seria bestselling „Tronul de cleștar”, Sarah J Maas vine să ne cucerească cu un roman diferit, lăudat de cei de la USA Today ca fiind cea mai bună operă a sa până în prezent, o carte „încântătoare, fermecătoare și plină de imaginație”. Feyre are 19 ani și supraviețuiește datorită abilității sale de a vâna. Atunci când ucide un lup, află că trebuie să plătească prețul vieții sale cu propria captivitate, fiind făcută prizonieră de o creatură asemănătoare unei bestii. Tamlin nu e însă nici pe departe prințul blestemat de o vrăjitoare, precum în basmul tradițional, ci un bărbat arătos, cu fața acoperită de o mască, ultimul urmaș al unui popor periculos și puternic de zâne. Bineînțeles, între el și curajoasa sa captivă izbucnesc încă de la primele întâlniri scântei de atracție, iar curând Feyre va afla un secret care pune în pericol nu numai povestea sa de dragoste, ci întreaga lume. Cu o umbră uriașă atârnând asupra sa, fata trebuie să ia o decizie dificilă. Maas a dovedit și cu titlurile sale Young Adult precedente că se pricepe de minune la fantasy, iar construcția intricată a lumii, acțiunea și aventura nu lipsesc de aici. Această adaptare modernă a poveștii Frumoasei și Bestia abundă însă în senzualitate și în pasaje fierbinți care o fac diferită de versiunile nevinovate pentru copii: e de bifat într-o iarnă înghețată.

Ce părere ai despre o repovestire după „Frumoasa din pădurea adormită”? Este ceea ce vizează Sarah Prineas în Rose & Thorn. Cartea Ai chef de o poveste? 4 adaptări moderne ale basmelorface parte din seria Ash and Bramble, în care autoarea reia temele din basme și le readuce într-o lume în care Story (Povestea) e un mecanism malefic, ce obligă personajele să se supună unui destin dinainte trasat, care le e impus împotriva voinței lor. Rose e o fată extrem de frumoasă care s-a născut cu trei blesteme și care trăiește izolată într-o vale magică, ce o împiedică să scape. Bineînțeles, atunci când vine momentul să își trăiască povestea, este eliberată în lume și acompaniată în încercarea sa de a evita sorocul somnului de o sută de ani de către doi „cavaleri”, unul mai diferit decât celălalt, misteriosul Griff și Quirk, limbut și cu suflet cald. O variantă mai întunecată a basmului clasic, ceea ce individualizează Rose & Thorn de „Frumoasa din pădurea adormită” este prezența aproape distopiană a menirii, a predestinării tragice, împotriva cărora personajele luptă din toate puterile. Pentru fanii seriei, ținem să precizăm că acțiunea din Rose & Thorn are loc la 50 de ani după întâmplările din Ash & Bramble, ai cărui protagoniști revin însă sub forma unor personaje secundare în a doua carte de pe lista noastră de adaptări moderne ale basmelor.

Ai chef de o poveste? 4 adaptări moderne ale basmelorAtunci când vorbim despre reeditările basmelor, nu ne referim doar la poveștile clasice ale lui Andersen și ale fraților Grimm. Bogate, cu o fantezie uluitoare și o abundență a detaliului care cucerește, poveștile din folclorul rus sunt cel puțin la fel de captivante. Este cazul The Bear and the Nightingale, prima parte din trilogia Winternight, a cărei ultimă apariție va fi lansată anul viitor. Lumea imaginată de Katherine Arden abundă într-un fantastic întunecat, dar vibrant, în care spiritele malefice pândesc din imensitatea ținuturilor acoperite cu zăpadă, unde iarna e parcă eternă, iar demonii mișună în căutarea sufletelor rebele de fecioare, cu care să se hrănească. Vasilisa „Vasya” Petrovna trăiește alături de familia sa în sălbăticia nordului Rusiei, acolo unde își îmbogățește imaginația cu povești pline de magie întunecată. Atunci când mama sa moare și tatăl se recăsătorește, noua sa soție le interzice copiilor să mai vorbească despre vechile spirite, despre care eroina noastră știe însă prea bine cât de reale sunt. Însă când duhurile amenință să cucerească lumea, Vasya trebuie să își folosească darurile cu care a fost înzestrată pentru a-i salva pe toți de la pieire. Emancipare feminină, o protagonistă puternică ce ajunge la un moment dat inclusiv în conflict cu Biserica Ortodoxă și folclor doldora de o imaginație bogată, în care spiritul e cel mai adesea în dezacord cu societatea: iată numai câteva dintre atributele care individualizează The Bear and the Nightingale pe lista noastră.

Încheiem lista noastră de adaptări moderne ale basmelor cu o variantă care uluiește cu ingeniozitatea sa. „Cinder” e Cenușăreasa Ai chef de o poveste? 4 adaptări moderne ale basmelorrăsturnată cu susul în jos și combinată cu un strop de Terminator și de Războiul Stelelor. Dovedind că până și în viitor poveștile vor începe cu „a fost odată ca niciodată”, Marissa Meyer ne-a dăruit „The Lunar Chronicles”, în care eroina e un cyborg cu talent de mecanic, a cărei misiune va deveni rapid aceea de a salva lumea. După al patrulea război mondial, oamenii și androizii trăiesc laolaltă în Noul Beijing, vegheați din spațiu de un popor lunar nemilos. Atunci când o molimă incurabilă începe să lovească umanitatea, malefica mama vitregă a lui Cinder o oferă pe aceasta drept cobai pentru testarea unui leac. Bineînțeles, Cinder se dovedește imună la boală, iar întâlnirea cu chipeșul prinț Kai nu întârzie să aibă loc. Criticii au fost topiți de admirație în fața acestui mix plin de creativitate, iar Cinder a fost nominalizată la cele mai prestigioase premii, aflându-se și pe lista IndieBound’s Kids’ Next List din 2012. E de adăugat pe lista ta!

Tu ce părere ai despre aceste adaptări moderne ale basmelor? Cu care dintre ele intenționezi să farmeci serile întunecate de decembrie?