Djini, ifriți, spirite malefice sau, dimpotrivă, generoase, duhuri ale nisipurilor: trebuie să recunoști că mitologia arabă este extrem de ofertantă. De la creaturile cu corp de foc și fum care pot fi învinse doar prin magie până la cele ce locuiesc în lămpi și îndeplinesc visele celor care le descoperă, poveștile popoarelor musulmane sunt de-a dreptul fascinante. Multe dintre aceste creaturi sălăşluiesc și în Coran, ceea ce le atestă puterea și influența. Pentru că se apropie perioada sărbătorilor, cea în care reînvățăm să credem, azi te tentăm cu 3 cărți cu mituri și legende arabe. De la folclorul tradițional al popoarelor din deșert până la serii Young Adult moderne, aceste opere îți vor sta aproape în serile reci de iarnă.

Ai chef de un strop de magie? 3 cărți cu mituri și legende arabeNu am fi putut începe o listă de cărți cu mituri și legende arabe fără cea mai cunoscută dintre ele, „O mie și una de nopți”. Atunci când fratele sultanului Sahriar e trădat de aleasa sufletului său, marele stăpân hotărăște că este cazul să se răzbune pe toată suflarea feminină de pe pământ. Decide să își pună în aplicare planul luându-și în fiecare noapte o mireasă, pentru a o ucide apoi în zorii zilei. Firește, prima dintre ele e nimeni alta decât Șeherezada, fata cea mare a vizirului, care îl ține încătușat pe sultan cu poveștile pline de magie pe care i le spune. În cadrul acestei povestiri-cadru sunt introduse legende și mituri orientale, culese pe parcursul Evului mediu din teritoriile locuite de arabi, din centrul, vestul și sudul Asiei până în nordul Africii. Poveștile se întrepătrund în chip magic, descind una din alta cu grație sau se succed fără vreo legătură aparentă. „O mie și una de nopți” a fost permanent îmbogățită cu legende preluate nu numai de la popoarele vorbitoare de limba arabă, dar și de la perși, greci, indieni sau evrei, ceea ce transformă lucrarea într-un crâmpei din moștenirea universală a literaturii. Desigur, pământul e plin de versiuni ale poveștilor, unele dintre ele extinzându-se pe parcursul a câteva sute de nopți, în timp ce altele reușesc să acopere toate cele o mie și una de istorisiri anticipate de titlu. Duhurile, spiritele, creaturile înfricoșătoare, magia sălăşluiesc în fiecare colon al acestei capodopere a umanității, nu doar a Orientului apropiat. Demn de remarcat e faptul că cele mai faimoase povești din „O mie și una de nopți”, „Aladdin și lampa fermecată”, „Ali Baba și cei 40 de hoți” și „Cele șapte călătorii ale lui Sinbad Marinarul” nu făceau parte din ediția originală, ci au fost adăugate ulterior în colecție de către traducătorul Antoine Galland, un orientalist și arheolog celebru.

Ai chef de un strop de magie? 3 cărți cu mituri și legende arabeCum ar fi arătat Șeherezada dacă s-ar fi născut în epoca noastră? Noi credem că ar fi luat locul lui Sabaa Tahir, despre care s-a afirmat în repetate rânduri că e o scriitoare talentată, dar mai ales o povestitoare înnăscută. De origine pakistanezo-americană, Sabaa s-a născut la Londra, ceea ce o face cu atât mai potrivită pentru a da naștere unei povestiri universale. Acțiunea bestseller-ului său „Elias și spioana cărturarilor” se petrece într-o perioadă și un univers nedefinit, a cărui organizare militară și politică seamănă foarte mult cu Imperiul Roman. Te întrebi ce caută primul roman dintr-o astfel de serie pe lista noastră? Deși structura e latină, substraturile, contextul, spațiul e specific arab, ceea ce face ca opera ce a fost și Cartea săptămânii noastre să fie cu adevărat un copil al tendințelor actuale de ștergere a granițelor. Elias e fiul comandantului de la Blackcliff, Academia militară care creează Măști, cei mai puternici soldați, antrenați de mici pentru protecția Imperiului. Eroul e însă diferit de toți ai lui și preferă să dezerteze decât să devină un ucigaș. Atunci intră în scenă Laia, o Cărturăreasă, ce face parte dintr-un popor asuprit de veacuri. Din primul moment în care cei doi se întâlnesc, sar scântei, spre tristețea lui Helene, colega de suferință a lui Elias. Situația devine și mai dramatică odată cu desfășurarea unei competiții ce urmează a decide viitorul împărat, la care Elias e obligat să participe. Este momentul în care miturile și legendele arabe ies la suprafață: în deșert, competitorii sunt obligați să lupte cu djinni și cu efriți, ghidați fiind de Profeți nemuritori, care caută să repare greșeli înfăptuite cu mult timp în urmă. Imaginația fecundă a autoarei transformă „Elias și spioana cărturarilor” într-un titlu pe care nu îl poți lăsa din mâna, una dintre cele mai bune cărți cu mituri și legende arabe.

Ai chef de un strop de magie? 3 cărți cu mituri și legende arabeDe pe lista de cărți cu mituri și legende arabe nu putea lipsa unul dintre cele mai succes titluri Young Adult ale ultimelor decade, „Rebelul nisipurilor” de Alwyn Hamilton. În curs de ecranizare și având la activ o nominalizare Goodreads pentru cea mai bună carte pentru tineri în 2016, ultimul titlu din enumerarea noastră reușește să împletească în mod neașteptat fantezia tipică pentru Orientul Mijlociu cu un western clasic. „Un amestec minunat de fantasy, mitologie, dragoste și vechea poveste a fetei care descoperă câte poate să facă”: iată o descriere pe scurt a uriașului potențial pe care îl are acest titlu. Amani are puterea de a manevra nisipurile, dar este fată, trăiește într-o comunitate săracă și, în ciuda talentelor sale, singurul viitor pe care îl poate avea e reprezentat de o căsătorie. Așa că face precum orice altă eroină de bun-simț: se deghizează în băiat și participă la un concurs de pistolari, pentru a face rost de banii de a fugi în lume. În călătorie o însoțește și Jin, un tânăr chipeș și problematic, care ascunde mai multe decât pare. Împreună, cei doi vor da curând piept cu manifestările magiei și întrupări ale deșertului sălbatic, cu bestii mitice și djini necruțători. Cartea se joacă cu genurile și reușește să întrupeze un stil cu totul nou, cu o protagonistă amuzantă și simpatică, cinică și curajoasă, cu romantism tandru, umor și câteva pasaje înfricoșătoare care îți vor da de gândit. Prima parte dintr-o trilogie de succes, „Rebelul nisipurilor” trebuie să se afle și pe lista ta de lecturi.
Tu ce părere ai despre aceste cărți cu legende și mituri arabe? Ți-a plăcut inițiativa noastră? Dacă da, care dintre aceste titluri își va găsi loc pe măsuța ta de citit?