Un fenomen cunoscut și experimentat de orice cititor, „mahmureala” resimțită după o anumită lectură care ne-a fermecat (book hungover) poate dura zile întregi și are efecte la fel de puternice precum o boală. Suferință, confuzie, dor, dar mai ales incertitudine și teama că nu vei mai găsi niciodată o carte care să îți placă atât de mult: acest mix de sentimente ne tulbură și face uneori dificilă lectura următoarei cărți. Precum în urma unei despărțiri din viața reală, mahmureala după o carte ne poate afecta chiar viața socială, atunci când e atât de profundă. Nu mai vrei să ieși în lume, nu îți mai dorești să citești altceva, tot ce visezi e să stai acasă și să îți amintești o dată și încă o dată ce s-a petrecut în cartea sufletului tău. Firește, poți trece peste „mahmureala după o carte”: sentimentele vor păli în cele din urmă, așa cum se întâmplă și cu disconfortul resimțit după o noapte de petrecere. Iată mai jos care sunt modalitățile recomandate de noi și de cititori!

Încearcă o lectură ușoară! Dacă după o carte profundă sau plină de intensitate decizi să plonjezi direct într-un alt titlu de gen, mahmureala după cartea ta preferată doar se va acutiza. În schimb, dacă optezi să îți distragi atenția cu un titlu „subțirel”, precum un roman chick lit sau o carte Young Adult plină de lumină, vei vedea că sentimentele de dor vor fi mult mai suportabile.

Scrie despre cartea care ți-a plăcut atât de mult. Fie că redactezi un review sau pur și simplu îți așterni pe hârtie propriile sentimente, vei vedea că îți e mai ușor să treci peste „mahmureala după o carte”. Înțelegi astfel de ce a contat atât de mult pentru tine și vei avea conștiința că ai îndeplinit o datorie față de cartea ta.

Recomandă unui prieten. Ți-a plăcut la nebunie o carte? Fă-i serviciul de a o da mai departe. Nu numai că astfel ajuți la popularizarea autorului care ți-a dăruit atât de multe experiențe deosebite, dar îți recompensezi și amicul cu o recomandare magistrală. Bonus: vei avea cu cine să discuți și cu cine să împărtășești „mahmureala”.

Înscrie-te într-un fan club. Imaginează-ți cum ar fi să stai alături, real sau virtual, de oameni care împărtăşesc aceeaşi pasiune cu tine. Înscriindu-te într-un club de lectură sau într-un fan club al cărții care și-a pus amprenta asupra ta te vei vindeca mai repede de obsesie.

Citește alte titluri ale autorului. În cazul în care cartea care te-a marcat nu e un debut, ai la dispoziție alte titluri care îți pot trezi aceleași sentimente pozitive. Nu e deja o idee care îți provoacă un entuziasm feroce?

Caută alte cărți definitorii ale genului de care aparține „cartea ta”. Site-ul Goodreads are o secțiune foarte bine pusă la punct de recomandări literare pornind de la titlurile care ți-au plăcut, dar și o simplă căutare te poate aduce mai aproape de cărți cu același subiect sau tematică.

Citește opere de fanfiction. Dacă nu ți-ai încercat până acum gusturile cu fanfiction, trebuie neapărat să o faci. Mulți dintre scriitorii celebri ai literaturii de azi mărturisesc că au început scriind despre personajele preferate din alte cărți, unul dintre cele mai edificatoare exemple fiind Cassandra Clare, autoarea seriei „Instrumente Mortale” și o înfocată fană Harry Potter. Dar vei regăsi printre paginile de fanfiction și pasaje briliante concepute de admiratori ai lecturii exact ca tine, care îți vor alina foamea de mai mult. Descoperă și alte cărți celebre care au pornit ca încercări de fanfiction!

Vizionează adaptarea cinematografică a cărții, dacă există. Chiar dacă faci parte dintre cititorii care refuză să vadă filmul după carte, în cazul în care nu poți trece peste un anumit titlu literar, producția cinematografică te va ajuta să te detașezi și să vezi lucrurile într-o perspectivă nouă.

Recitește o altă carte preferată. Nu e nimic mai reconfortant decât să te întorci la o favorită după ce tocmai ai descoperit alta. Refugiindu-te în rândurile care îți dăruiesc fericire instant, vei realiza că, de fapt, să găsești o carte după care suferi de mahmureală este un motiv de mândrie, nu de supărare.

„Drege-te” cu câteva recenzii negative. Da, e o idee un pic vicleană și aparține unei cititoare incapabile să mai citească ceva după ce tocmai terminase o carte excepțională. Dacă simți că viitorul tău de cititor deschis la minte poate fi amenințat de fascinația pentru o anumită operă, coboară puțin cu picioarele pe pământ și caută câteva păreri împotriva sa. Poate că te vei enerva, dar cel mai probabil vei realiza că perspectiva ta nu a fost deloc obiectivă.

Încearcă să rescrii tu cartea. Personajele pe care le-ai părăsit nu se vor alungate, iar viața ta întreagă pare searbădă prin comparație cu ceea ce tocmai ai experimentat? Ia o foaie de hârtie și repovestește cartea preferată din perspectiva ta sau rescrie părțile care nu ți-au plăcut și reformulează sfârșitul. Îți vei „exorciza demonii” și, cine știe, poate că vei descoperi ce potențial de scriitor ai.

Caută cea mai iubită carte a momentului, pe care nu ai citit-o încă, și „fă-ți de cap cu ea”. Cu alte cuvinte, „înșală” cartea după care ești mahmur cu un titlu despre care știi sigur că îți va plăcea. Caută recomandări de la persoanele cu gusturi literare asemănătoare cu ale tale, dar alege numai acel titlu care are parte de note bune de la critici, public, amici ai tăi. Nu poți scăpa de mahmureala după o carte decât cu ce e mai bun pe piață.

Încearcă să înțelegi de ce a contat atât pentru tine și ia măsuri în acest sens. Nu spunem că nu e ceva minunat să adori atât de mult o carte, încât să îi resimți fizic lipsa. Dar dacă ai impresia că lucrurile degenerează, e posibil să fie necesar să reții o lecție din experiența ta. Poate că simți nevoia de aventură sau de iubire în viață, așa că fă schimbările care să te aducă mai aproape de titlul pe care îl iubești.

Recitește cartea în speță. Dacă nu poți și nu poți să scapi de mahmureala după o carte, oricât ai încerca, renunță. Recitește cartea și bucură-te încă o dată de impactul tău.

Ia o pauză. Până și cuvintele ne dor, dar poate trebuie să îți acorzi o pauză de la lectură. Știi cum, după o carte magică, aproape că te forțezi să mai citești și altceva? Nu o face! Distrează-te cu un serial sau trăiește câteva zile fără cărţi, doar cu amintirile tale dragi.

Poate ai nevoie de o mahmureală în viața reală. Glumim. Sau nu?

Tu ai resimțit vreodată efectele acestui fenomen? Ai suferit de mahmureala după o carte? Care este opera ce ți-a provocat asemenea sentimente și cum ai trecut peste ea?