Unul dintre avantajele atât de lăudatului sistem nordic de învățământ este că cei mici (dar nu numai) deprind noțiunile esențiale prin joacă. La școală sau grădiniță este distractiv, sunt stimulate creativitatea și curiozitatea, iar copiii au senzația că sunt angrenați în jocuri care de care mai interesante. Învață fără a-și da seama, iar atmosfera nu este una competitivă, ci de colaborare în grup. Dacă ni se pare că cel mic nu este îndeajuns stimulat prin activități creative la grădiniță sau la școală putem să-l ajutăm și noi, acasă, în limita timpului, evident. Iată câteva moduri de a-ți ajuta copilul să învețe prin joacă!

Kit-urile educative pentru preșcolari sunt atât un instrument util pentru a învăța acasă sau la grădiniță, cât și o modalitate foarte eficientă de stimulare a curiozității celui mic. Setul de 4 Kit-uri educative pentru preșcolari din colecția Edukit conține cărți de prezentare, postere și flashcarduri care acoperă mai multe domenii: comunicare și dezvoltare personală, omul și mediul înconjurător, noțiuni de matematică și abilități numerice și științele naturii. Materialele educative pentru fiecare domeniu în parte sunt așezate fiecare într-o cutie tip geantă, astfel încât să fie ușor de transportat la grădiniță, la bunici sau în parc – atunci când vremea permite. Kit-ul pentru comunicare conține un ghid cu texte literare și sugestii de activități, dar și 119 flashcarduri și 35 de postere. Asocierea imaginii cu textul facilitează memorarea, iar prin intermediul acestui kit cei mici pot învăța mai ușor alfabetul sau își pot perfecționa deprinderea de a citi. Dezvoltarea limbajului nu este deloc de neglijat, pentru că astfel se stimulează și dezvoltarea gândirii. Kit-ul cu noțiuni de matematică va ajuta copiii să efectueze primele adunări și scăderi, să numere sau să identifice formele geometrice, dar este foarte util și pentru deprinderea altor noțiuni practice – citirea ceasului, spre exemplu sau recunoașterea banilor. Cele peste 400 de cartonașe, postere explicative și ghidul de activități vor fi de folos în acest sens. Kit-ul cu noțiuni despre om și mediul înconjurător va scuti părinții să răspundă la multe întrebări care încep cu „de ce”. Vor fi probabil înlocuite cu propoziții care încep cu „știai că?” – dar e preferabil așa. Cei mici vor afla informații despre fenomenele naturii, geografie și astronomie, despre corpul omenesc, dar și noțiuni de educație sanitară și ecologică – atât de utile! Kit-ul pentru științele naturii îi va pasiona cu siguranță pe copii cu cele 120 de flashcarduri și 30 de postere, plus ghidul de activități prin care vor putea recunoaște animalele și mediul natural în care trăiesc, dar și fructele și legumele preferate, în funcție de anotimp.

Potrivit pentru copii de la trei ani în sus, volumul „Ne jucăm și decupăm” din colecția „Disney – Academia copiilor isteți” poate fi folosit cu succes pentru dezvoltarea îndemânării și a coordonării mână-ochi a celor mici. Copiii vor întâlni în această carte unele dintre personajele preferate ale desenelor animate, care le vor fi parteneri de joacă, dar și de învățat. Pe lângă îndemânare, activitățile propuse de acest volum stimulează și atenția și puterea de concentrare, calități care trebuie „antrenate” încă de la această vârstă pentru a-l ajuta pe cel mic atunci când va începe școala. Din colecția „Disney – Academia copiilor isteți” mai putem alege „Prima mea carte de limba română”, „Primele noțiuni devocabular” sau „Învățăm adunarea și scăderea”.

Pentru copiii pasionați de știință și curioși de fel de fel de experimente o carte care le va plăcea cu siguranță este „365 de activități științifice și distractive” de Minna Lacey. Cartea este într-adevăr pasionantă și distractivă, deși multe dintre experimentele propuse de autoare e mai bine să se realizeze sub supravegherea adulților – părerea noastră. Minna Lacey explică faptul că volumul conține „activități și experimente științifice pe care le poți face acasă. Fiecare dintre ele este însoțită de instrucțiuni care trebuie urmărite pas cu pas, precum și de o explicație simplă a elementelor stiințifice pe care se bazează”. „De la experimente legate de energia statică până la crearea cernelii invizibile”, cei mici se pot distra în fiecare 365 de zile ale anului cu un alt experiment, în timp ce învață lucruri noi. Pot afla cum să facă cristale, dar și cum beau plantele apă, să descopere rezistența apei și de unde vine ploaia, ce face un avion să zboare, precum și tot felul de experimente cu magneți. Imaginația autoarei pare inepuizabilă, iar partea cu adevărat interesantă și instructivă este că cei mici vor descoperi lucruri noi despre univers prin chiar propria lor experiență – recreându-le acasă.

Voi obișnuiți să-i învățați pe cei mici lucruri noi prin joacă?