Cu o imaginație fecundă care creează lumi din nimic, nu e de mirare că scriitorii sunt persoane fascinante, complexe, cu o minte diferită de a noastră, muritorii de rând. Tocmai de aceea, pentru mulți dintre autorii mari, să etaleze o singură personalitate era aproape imposibil. „Scrie despre ceea ce cunoști” e un îndemn clasic în literatură, dar azi va avea o semnificație mai profundă: sunt autori care și-au tradus în opere propriile experiențe, care au împrumutat crâmpeie din propria viață în paginile lor, dar sunt și scriitori care au mers mult mai departe, apelând la un dublu fictiv, introducând în acțiunea cărților lor un al doilea eu, o persoană atât de asemănătoare încât li se putea substitui cu succes. Află care au fost alter ego-uri ale scriitorilor celebri!

Alter ego uri ale scriitorilor celebriErnest Hemingway a avut o viață la fel de fascinantă precum cărțile sale, așa că suntem cât se poate de recunoscători că a simțit nevoia să își creeze un alter ego. Nick Adams, acesta fiind numele său, a apărut în colecția de povestiri The Nick Adams Stories, publicată în 1972, la o decadă după moartea scriitorului. Cele 24 de istorisiri acoperă de la copilăria lui Hemingway la anii petrecuți de acesta în război și impresionează profund prin talentul, autenticitatea și forța narativă de care dau dovadă, poate chiar mai mult decât romanele celebrului scriitor. Mai mult, una dintre povestiri, The Killers, a fost chiar ecranizată cinematografic de către Andrei Tarkovsky în primul său scurt metraj, dovedind încă o dată că „viața bate filmul”.
Alter ego uri ale scriitorilor celebri

Considerat a fi unul dintre cei mai talentați pictori ai vieții americanului din clasa de mijloc, John Updike se numără printre puținii scriitori care au reușit performanța de a câștiga râvnitul premiu Pulitzer de mai multe ori. Cel mai celebru erou al său, Rabbit Angstrom, prezent în seria de cărți cu același nume, îi este și alter ego, în același timp. Elev popular în liceu, devenit apoi un vânzător de mașini care adoră să le facă tuturor pe plac, Rabbit a reprezentat răspunsul fictiv la întrebarea lui Updike: „ce ar fi fost dacă nu aș fi devenit scriitor?”. Însă americanul nu s-a mulțumit cu un singur dublu în literatură: și Henry Bech, un romancier evreu, care va câștiga și premiul Nobel, luptându-se cu lipsa de inspirație, l-a reprezentat în câteva povestiri scurte.

Alter ego uri ale scriitorilor celebriCronicar al vieții americanilor din clasa de jos, cu problemele lor cotidiene, Charles Bukowski este un poet și romancier american care te va încânta cu epopeile sale despre alcool și femei. Americanul de origine germană a avut grijă să se includă pe sine în toate cărțile pe care le-a publicat: cinci din cele șase sunt bazate pe întâmplări reale din viața sa, dar chiar și singura operă complet ficțională, romanul Pulp, beneficiază de apariția alter ego-ului său, Henry Chinaski. Putem conchide că este vorba despre un scriitor care a știut cum să profite de pe urma propriei existențe, până în cele mai mici detalii ale ei.

Alter ego uri ale scriitorilor celebriÎn cazul lui Kurt Vonnegut, lucrurile se complică puțin, deoarece alter ego-ul său, Kilgore Trout, a fost inițial creat ca o parodie a unui alt scriitor în carne și oase, colegul său de generație Theodore Sturgeon. Însă Trout s-a dezvoltat atât de mult încât a devenit o versiune fictivă a lui Vonegut, cu o carieră care o oglindea pe a acestuia: ambii au pornit ca scriitori ai unui gen complex, ce era redus la categoria SF, ambii au câștigat apoi aprecierea maselor. Al patrulea exemplu de pe lista noastră de alter ego-uri ale unui scriitori faimoși a devenit atât de puternic, încât Vonnegut și-a imaginat chiar un dialog al celor doi, publicat cu ocazia realegerii lui Bush ca Președinte al Americii. Însă a fost ultima văpaie a lui Trout, acesta sinucigându-se într-un gest care a părut a fi mai mult real decât fictiv pentru fanii lui Vonnegut.

Alter ego uri ale scriitorilor celebriA.S. Byatt și-a cucerit fanii cu scrierile pline de imaginație și de creativitate, așa că nu e de mirare că autoarea, câștigătoare a premiului Booker Prize, a ținut să aibă și un alter ego. Frederica Potter a apărut în patru romane, seria care este recunoscută sub numele Cvartetul Frederica Potter. Urmărind viața eroinei de la adolescență până la vârsta de 30 de ani, cărțile revelează o figură atât de asemănătoare scriitoarei, încât prezența alter ego-ului este irefutabilă. Cele două au în comun nu numai data de naștere și studiile la Cambridge, dar și dragostea pentru același gen literar și ambiția de a deveni scriitoare.

Alter ego uri ale scriitorilor celebriPeste 2200 de pagini: așa arată viața fictivă a alter ego-ului lui Philip Roth, Nathan Zuckerman. Creat inițial ca un instrument prin care să poată explica relația ambiguă dintre creator și arta sa, Zuckerman a devenit curând mult mai mult. De la alter ego la narator, acesta și-a făcut apariția în 8 dintre romanele publicate de Roth, inclusiv cel mai celebru și considerat a fi cel mai bun, „Contraviața”. Inteligent, sceptic, talentat, Zuckerman este poate unul dintre cei mai folosiți și mai puternici alter ego ai scriitorilor, etalând cu acuratețe menirea și concepțiile creatorului său, nefiind utilizat în principal pentru a expune fapte de viață sau experiențe.

Alter ego uri ale scriitorilor celebriSylvia Plath este poate una dintre cele mai tragice figuri dintr-o lume literară și așa împânzită de existențe dramatice. De data aceasta, alter ego-ul a fost folosit ca un strigăt disperat de ajutor. Născut în mod subconștient ca un personaj de sine stătător, Esther Greenwood a devenit atât de asemănătoare cu Plath, încât similitudinile erau evidente, iar problemele mentale cel mai important punct în comun. Atât de mult a încercat autoarea să ascundă asemănarea dintre ele, încât „Clopotul de sticlă” a purtat inițial semnătura pseudonimului Victoria Lucas, nu pe cea a poetei. Din păcate, oricare ar fi fost scopul creării acestui alter ego, Plath nu a avut ocazia să îl folosească prea mult, sinucigându-se la puțin timp de la apariția romanului.

Tu știai despre existența acestor alter ego-uri celebre ale scriitorilor? Care dintre ei ți se pare cel mai fascinant caz de dedublare literară?