Ești cel care nu ratează nicio lansare de carte? Care așteaptă cu nerăbdare fiecare autor străin ce urmează să fie tradus și la noi? Cel spre care își îndreaptă toți colegii privirea atunci când se întreabă ce să mai citească? Iar tu ciulești urechile și îi răspunzi zâmbind larg: „care sunt cărțile care ți-au plăcut cel mai mult?”, nu de curiozitate, ci ca să știi ce să-i recomanzi ca să îi meargă la suflet?

Atunci pentru tine cititul e cu mult mai mult decât o modalitate plăcută de a-ți petrece timpul liber. E un stil de viață în care te cufunzi cu o plăcere greu de înțeles uneori de cei din jur. Dacă ai visat cel puțin o dată să-ți petreci viața citind ori de câte ori vrei, atunci vei rezona cu decorul desprins din povești la care ne-am gândit.

Care e atmosfera ideală pe care și-o dorește un cititor înfocat

Sâmbătă dimineață. Te trezești mai repede ca de obicei pentru că abia aștepți… să te cufunzi în paginile noii cărți pe care ți-ai cumpărat-o.

Vrei să te răsfeți până la capăt, așa că dai drumul la muzică. Fire romantică, ai un pick-up pe care îl folosești în astfel de momente. E cumva unul din acestea?

Te îndrepți spre bucătărie, unde te așteaptă… cana preferată. Cu iz de carte, bineînțeles. Fie că o umpli cu cafea, fie cu ceai, ai grijă să nu-ți lipsească de lângă tine atunci când citești. Indiferent de anotimp, aceste licori îți vor crește și mai mult pofta de lectură!

Cum arată locul ideal din casă destinat cititului

Toți cititorii împătimiți au un loc preferat. De obicei el se află în preajma bibliotecii, piesa de mobilier pe care pui cel mai mare preț.

Un fotoliu comod, cu design inconfundabil, asupra căruia veghează un lampadar sau o veioză cu stil îți asigură de fiecare dată oaza în care poți da pagină după pagină, cât e ziua de lungă. Vrei să fie și mai plăcut? Decorează-l cu o pernă cu mesaj! Așa vei avea mereu în fața ochilor cuvintele preferate.

Ce nu-i lipsește niciodată cititorului de profesie

Obișnuiești să-ți notezi pasajele care te impresionează? Ține la-ndemână o agendă și un pix, astfel ca peste timp să poți reciti jurnalul lecturilor tale. Pentru că ții la cărți și vrei să rămână într-o stare la fel de bună și peste timp, folosești de fiecare dată un semn de carte. Aici ai nenumărate variante, unele mai amuzante, altele la fel de serioase precum marea ta pasiune: cititul. Dacă împarți spațiul de citit cu altcineva care vrea să se odinhească la un moment dat, poți să-ți vezi de ale tale fără să-l deranjezi dacă ai o lampă de carte.

Cum arată refugiul perfect de lectură pentru tine?