Luna aprilie este una extrem de importantă pentru toți fanii benzilor desenate: o etapă definitorie din istoria lor tocmai s-a încheiat. Acum 11 ani, primul film cu supereroi aparținând studiourilor Marvel se lansa pe o piață curioasă, dar puțin atașat de protagoniștii cu super puteri. De la Iron Man încoace, însă, în cei 10 ani ce au marcat evoluția cinematografiei, filmele cu supereroi s-au transformat din pelicule ce se adresau unui public de nișă în adevărate fenomene culturale, în blockbustere cu actori și regizori de calibru și cu încasări de miliarde de dolari. Putem afirma fără teamă că trăim în plină eră a supereroilor, iar pelicula ce urmează a se lansa pe 24 aprilie este vârful de lance: Avengers: Endgame, partea a doua a filmului în urma căruia ne vom lua cel mai probabil la revedere, într-un fel sau altul, de la Thor, Iron Man și Captain America. E vorba despre un moment colosal pentru fanii comics-urilor și de aceea te invităm să îl onorezi așa cum trebuie: iată 4 benzi desenate pentru fanii Avengers, pe care să le citești în așteptarea premierei!

Aştepţi premiera Avengers: Endgame? 4 benzi desenate pe care să le citeşti până atunciDacă există până acum peste 20 de filme ce poartă semnătura Marvel, motivul poate fi sintetizat într-un singur personaj: Iron Man. Nu numai că miliardarul genial e primul super erou prezentat pe marele ecran în această etapă Marvel, în filmul titular din 2008, dar Robert Downey Junior a dat viață unui protagonist adulat de fani, a cărui popularitate a permis studiourilor să ni-i prezinte pe Captain America, pe Thor sau pe Black Panther. „Iron Man: Extremis” este una dintre cele mai revigorante și mai apreciate benzi desenate ce îl au drept erou pe bărbatul în costum de fier. Trebuie precizat că, în anii 60, atunci când Iron Man a apărut pentru prima dată, curentul antimilitar era extrem de puternic, ceea ce face cu atât mai excepțională adulația de care s-a bucurat un personaj conturat inițial ca un producător de arme, alcoolic și afemeiat. Iron Man: Extremis de Warren Ellis, cu ilustrații de Adi Granou își cucerește cititorul cu același amestec provocator de tehnologie și distracție pe care îl presupune orice aventură marca Iron Man, aducându-l pe erou față în față cu un ser care îmbunătățește toate funcțiile biologice, menit să creeze supraoameni de tipul lui Captain America. Extremis ajunge însă în mâinile cui nu trebuie, iar Iron Man e obligat să salveze situația. Iron Man: Extremis are acțiunea plasată înainte de Civil War și îți va aduce aminte de acea vreme în care Thanos nu era decât o amenințare îndepărtată.

Aştepţi premiera Avengers: Endgame? 4 benzi desenate pe care să le citeşti până atunci

Cine nu îl iubește pe monstrul verde și mare amator de distrugeri, alter ego al doctorului genial Bruce Banner? Hulk se numără printre supraviețuitorii pe care îi vom revedea în Avengers:Endgame, iar surse din cadrul Marvel ne promit că povestea uriașului nu se va încheia aici, făcând parte din seria de personaje care se vor bucura de pelicule stand alone în viitor. Iată numai câteva dintre motivele pentru care ar trebui să citești Hulk: Planet Hulk Omnibus. După un conflict de proporții cu Fantastic Four, Hulk este propulsat în spațiu și aterizează pe planeta Sakaar, o lume sălbatică ce amintește de Roma Antică. Activând pe post de Spartacus al unui univers în care triburile barbare sunt oprimate de un împărat corupt, Hulk ne aduce o lume cu gladiatori, sclavi, bătălii legendare și femei-luptătoare ucigașe. Însă ceea ce ne interesează la Hulk: Planet Hulk Omnibus este frântura de introspecție, privirea aruncată asupra personalității lui Hulk și a motivelor pentru care se comportă atât de agresiv. Sunt cu siguranță aspecte care vor face lumină asupra evenimentelor ulterioare și care vor reprezenta un stimul pentru a urmări cu și mai multă fascinație Endgame.

Aştepţi premiera Avengers: Endgame? 4 benzi desenate pe care să le citeşti până atunciUnul dintre cele mai importante personaje din saga Avengers e de multe ori trecut cu vederea, deși influențează în mod direct sau indirect mare parte din evenimentele de pe ecran. Bucky Barnes, căci despre el e vorba, e mai mult decât prietenul din copilărie al lui Captain America (în benzile desenate ocupă și el această poziție la un moment dat) sau motivul pentru care super eroii se ceartă în Civil War, iar Winter Soldier: The Complete Collection se ocupă cu grație să ne demonstreze acest lucru. Povestea e diferită de ceea ce am văzut pe marele ecran în filmul Marvel, deoarece Steve Rogers este absent, iar cea care îi stă alături lui Bucky e Natasha Romanov, aka Black Widow. În a treia carte de pe lista noastră de benzi desenate pentru fanii Avengers, Bucky călătorește în statul fictiv Latveria, acolo unde trebuie să se confrunte cu luptători pe care i-a creat chiar el, atunci când era temutul Winter Soldier. Perspectiva lui Barnes, diferită de cea a lui Rogers, prezența fermecător de ucigașă a Văduvii Negre și infuzia de acțiune fac din Winter Soldier: The Complete Collection o carte pe care să o citești înainte de Endgame, numai pentru a înțelege mai bine evenimentele ce au provocat sciziunea dintre super eroi și slăbiciunea de care Thanos a profitat fără milă.

Aştepţi premiera Avengers: Endgame? 4 benzi desenate pe care să le citeşti până atunci

Încheiem lista de benzi desenate pentru fanii Avengers cu un exemplar necesar: New Avengers by Brian Michael Bendis: The Complete Collection. Înțelegem că e sfârșitul unei ere pentru Marvel și că, cel mai probabil, nu vom mai avea șansa de a-i revedea prea curând pe Thor, Captain American și Iron Man pe ecrane. Ceea ce nu înseamnă că noua etapă Marvel nu poate fi la fel de fun! În New Avengers by Brian Michael Bendis: The Complete Collection, super eroilor pe care am ajuns să îi considerăm deja prieteni li se alătură Spider-Man, Sentry, Wolverine și mulți alții, recreând echipa și luptând de această dată cu Electro, care tocmai a evadat din închisoare de super-răufăcători Raft și pe care îl vei vedea și în vară pe marile ecrane, în Spider-Man 2: Far From Home. E timpul să lași trecutul în urmă și să faci cunoștință cu viitorul, așa cum se va întâmpla și la finalul Endgame!

Te numeri printre fanii Marvel? Vei merge la premiera celui mai așteptat film al anului, Endgame? Care dintre cele 4 benzi desenate pentru fanii Avengers de mai sus ți-a făcut cu ochiul?