Elizabeth Gilbert, scriitoarea americană care şi-a cucerit renumele cu volumul său de memorii „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, dar care poate fi citit şi ca un jurnal de călătorie – interioară şi exterioară deopotrivă – a mărturisit printr-o postare pe Facebook că este profund îndrăgostită de o femeie, de Rayya Elias. Elizabeth Gilbert şi-a obişnuit fanii cu o onestitate şi o deschidere uluitoare în ceea ce priveşte aspectele intime ale vieţii sale, însă această confesiune a autoarei a stârnit valuri de reacţii – unele de susținere, altele acuzatoare.

Admiratorii stilului plin de vervă şi umor al lui Gilbert au trăit alături de autoare experienţele din Italia, India şi Indonezia descrise în „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” şi s-au bucurat de deznodământul romanului. Scriitoarea americană părea să-şi fi găsit şi echilibrul sufletesc şi marea dragoste alături de brazilianul Jose Nunes (Felipe, în roman). Însă această fericire a durat mai puţin de 10 ani, iar motivul a fost relaţia pe care scriitoarea a început-o cu Rayya Elias. Iată că după două divorţuri, la 47 de ani, Elizabeth Gilbert descoperă nu numai o nouă dragoste, ci şi o nouă orientare sexuală. Scriitoarea este foarte bună prietenă cu Rayya Elias de 15 ani, însă ceea ce le-a făcut pe cele două să treacă dincolo de această graniţă a fost diagnosticarea celei din urmă cu cancer la ficat şi pancreas.

„O iubesc şi mă iubeşte”, spunea Gilbert în emoţionanta postare de pe Facebook. „Cu siguranţă, aş fi putut să mă prefac că Rayya este încă cea mai bună prietenă a mea şi atât. Însă asta ar fi fost doar o prefăcătorie”, spune scriitoarea. Perspectiva sumbră deschisă de diagnosticul grav al prietenei sale a aşezat într-o lumina nouă situaţia: „Ceva s-a întâmplat în inima şi mintea mea în zilele şi săptămânile următoare aflării diagnosticului lui Rayya. Moartea – sau perspectiva morţii – are un fel de a limpezi lucrurile, de a îndepărta tot ce nu are importanță reală. În acel spaţiu, m-am confruntat cu acest adevăr – nu doar că îmi place de Rayya, ci sunt îndrăgostită de ea. Şi nu mai era timp pentru a nega acel adevăr”, îşi explică Elizabeth Gilbert decizia.

De origine siriană, din Alep, Rayya Elias a emigrat în Statele Unite din cauza conflictelor din zonă. Ea a publicat in Statele Unite un volum de memorii, „Harley Loco: A Memoir of Hard Living, Hair, and Post-Punk From the Middle East to the Lower East Side”, cu o prefaţă de Elizabeth Gilbert. Efortul acesteia de a scrie o carte este admirabil, cu atât mai mult cu cât la sosirea pe pământ american nu cunoştea niciun cuvânt în engleză. Rayya a fost la un moment dat un hairstylist foarte apreciat şi a cochetat şi cu muzica, însă dezrădăcinarea de ţara natală a determinat-o să facă multe gesturi extreme. Relaţiile nenumărate, cu persoane de ambele sexe, abuzul de alcool şi droguri, care a condus-o la clinicile de dezintoxicare în mai multe rânduri, dar şi la închisoare, sunt povestite în memoriile sale. Rayya mărturiseşte că în acest moment şi-a găsit echilibrul şi a renunţat la abuzul de stupefiante, însă a ajuns să piardă totul și să trăiască o vreme pe străzi până a reuşit să ia decizia corectă.

Mulţi dintre fanii lui Elizabeth Gilbert au considerat că acest gest al sau precede apariţia unei noi cărţi, care va spune totul despre această poveste de dragoste. Alţii însă au apreciat onestitatea şi curajul scriitoarei.

Voi ce părere aveţi despre confesiunea lui Elizabeth Gilbert?