Despre scriitori se spune adesea că sunt persoane care trăiesc în „turnul lor de fildeș”, interiorizați în universul lor imaginar și concentrați doar asupra creațiilor pe care vor să le desăvârșească. Poate fi adevărat în cazul unor oameni de litere, însă generalizarea ar fi incorectă și neconformă cu realitatea. Departe de a trăi desprinși de problemele socității lor, mulți scriitori s-au implicat profund în rezolvarea situațiilor pe care le considerau nedrepte sau abuzive.

Există și prejudecata conform căreia artiștii sunt în general firi dificile, egoiste, interesate doar de munca lor. Următoarele exemple contrazic însă această părere. Să cunoaștem 5 dintre scriitorii care au manifestat sensibilitate față de problemele celor din jur, remarcabili (și) prin fapte caritabile.

Creatorul „Detectivului Alex Cross” și unul dintre cel mai bine plătiți scriitori din lume, James Petterson, a luptat întotdeauna împotriva analfabetismului. Patterson a creat site-ul ReadKiddoRead.com, astfel încât să faciliteze adulților sarcina de a găsi cele mai potrivite cărți pentru copiii lor.

Scriitorul a donat unor librării independente suma de un milion de dolari, cu condiția ca acestea să organizeze o secțiune specială de carte pentru copii. Însă atenția autorului american nu s-a îndreptat doar spre copii și problema reducerii analfabetismului. În cadrul unei acțiuni caritabile denumite „Cărți pentru eroi”, James Patterson a donat 200.000 de exemplare din cărțile care îi poartă semnătura pentru militarii de pe teritoriul Statelor Unite și Afganistan.

Personalitate foarte empatică și cu convingeri religioase puternice, John Grenn, autorul romanului „Căutând-o pe Alaska”, a fost voluntar cinci luni la un spital de copii din Ohio, în calitate de capelan. De altfel, scriitorul american avea de gând să urmeze studii teologice și s-a și înscris la universitatea Chicago Divinity School, pe care însă nu a frecventat-o niciodată. Aceasta din cauza faptului că timpul petrecut în compania copiilor aflați în faze terminale ale unor boli l-a marcat profund.

Prietenia dintre John Green și o fetiță  bolnavă de cancer i-a inspirat scriitorului romanul „Sub aceeasi stea”, ecranizat la doi ani de la lansarea cărții. John Green a rămas de-a lungul timpului fidel cauzei sale de a ajuta copiii bolnavi. Vlogger cunoscut, John Green a creat alături de fratele său o mișcare caritabilă, „Project for Awesome”, care numai anul trecut a strâns din donații publice peste două milioane de dolari.

Maestrul thrillerului Stephen King, autor printre altele al romanuluiDoctor Sleep”, a dus o viață care l-a făcut de multe ori să ajungă pe prima pagină a ziarelor de scandal. Problemele cu alcoolul și drogurile l-au făcut pe King să mărturisească faptul că nici măcar nu-și amintește când a scris romanul „Cujo”. Însă, în ciuda tuturor acestor lucruri, Stephen King nu i-a uitat niciodată pe cei care sunt în nevoie. Scriitorul a înființat alături de soția sa o fundație care să vină în ajutorul artiștilor incapabili de a mai lucra din cauza problemelor de sănătate.

În urmă cu cinci ani, prin intermediul postului său de radio, King a reușit să strângă fonduri pentru a-i sprijini pe locuitorii săraci din Maine să-și plătească încălzirea în timpul lunilor de iarnă. Într-un articol pentru „The Daily Beast” intitulat „Impozitați-mă, naibii!” (titlul conține de fapt o înjurătură ireproductibilă), King atrage atenția asupra inechităților sociale din Statele Unite, însă face o referire și la modul în care s-a străduit să îndrepte această injustiție: „Eu și soția mea am oferit în jur de 4 milioane de dolari pe an pentru biblioteci, înzestrarea departamentului local de pompieri, pentru școli și organizații care susțin artele. E bine, însă nu e suficient” spune Stephen King.

Deși el însuși era moșier provenit din marea aristocrație rusă, Lev Tostoi, autorul romanului „Război și pace” a încercat în repetate rânduri să schimbe în bine viețile celor 330 de iobagi de pe moșia sa, Iasnaia Poliana. Scriitorul își petrecea mult timp alături de țăranii de pe pământurile sale, iar uneori chiar lucra cot la cot cu ei. În 1848, Tolstoi înființează școli pentru copiii iobagilor și chiar încearcă să-i propună țarului o reformă a sistemului de educație – fără succes însă. Tolstoi s-a luptat pentru șansa iobagilor de a a avea fiecare pământul lui și pentru dreptul la educație.

Autorul romanelor „Coraline” și „Pulbere de stele”, Neil Gaiman, este unul dintre scriitorii dedicați actelor caritabile, în care încearcă să-i implice și pe fanii romanelor sale. Banii strânși prin contribuțiile acestora au fost donați către o fundație care luptă pentru combaterea malariei. Neil Gaiman are reguli stricte de distribuire a sumelor provenite din participarea sa la diferite evenimente, în calitate de speaker.

„Când primesc bani în acest fel, am grijă să se întoarcă înapoi. Astfel, 25% din sumă ofer celor care sunt implicați în cauze sociale, iar 75% merg către scriitori, biblioteci sau alte programe de sprijinire a artelor”

Voi cunoașteți și alți autori care s-au implicat în acte caritabile?