Atunci când un autor reuşeşte să scrie din prima un bestseller, te aştepţi ca acesta să fie doar începutul. Un succes răsunător deschide cu siguranţă multe oportunităţi şi creează aşteptări din partea cititorilor. Aşa că, de ce să renunţi?

Fie că vorbim despre un blocaj al autorului, fie că moartea a venit prea repede sau pur şi simplu atât a fost să fie. Cert este că avem o listă cu autori care au lansat doar un singur roman şi apoi au dispărut sau au scris cu totul altceva.

Arthur Golden –  Memorile unei Gheişe

gheiseA scris şi s-a documentat timp de şapte ani, iar în 1997, Arthur Golden a reuşit să lanseze o carte ce s-a vândut rapid în 4 milioane de exemplare. Cartea ne spune povestea lui Sayuri, o fată vândută ca sclavă de la vârsta de nouă ani. Timp de doi ani, cartea a stat pe primul loc în topul celor mai bine vândute cărţi, realizat de „New Yord Times”.

J.D. Salinger – De veghe în lanul de secară

secaraCartea lui Salinger a vândut mai bine de 60 de miloane de exemplare din 1951, data lansării, până în prezent. Mulţi oameni tind să se bucure de faimă şi apreciere, dar autorul nostru şi-a dat seama că îi displace sentimentul de a fi în centrul atenţiei. Ultima sa nuvelă a fost publicată în „New York Times”, în anul 1965, iar ultimul interviu a fost acordat în 1980. A decedat în 2010, la vârsta de 91 de ani.

Margaret Mitchell – Pe aripile vântului

Gone_with_the_Wind_coverPublicat în 1936, romanul se află în topul celor mai vândute romane din toate timpurile.  Cartea a câştigat un an mai târziu premiul Pulitzer pentru ficţiune, iar în 1939 a avut loc celebra ecranizare. Până la sfârşitul anului 1938, cartea vânduse mai mult de un milion de exemplare, iar în prezent cifra se situează la 70,000 de cărţi pe an, o cifră onorabilă pentru o carte scrisă în urmă cu 78 de ani.

Boris Pasternak – Doctor Zhivago

dasdaPosternak a fost un poet şi scriitor rus câştigător al premiului Nobel pentru literatură, în partea de vest fiind cunoscut pentru lucrarea sa epică „Doctor Zhivago”. Romanul urmăreşte o serie de tragedii întâmplate spre finalul dinastei Ţariste şi a fost tradusă şi publicată pentru prima oară în Italia, în anul 1957.

Oscar Wilde – Portretul lui Dorian Gray

oscarWilde a fost un dramaturg irlandez, romancier, poet şi autor de povestiri scurte. În perioada vieţii sale a fost recunoscut pentru inteligenţa sa şi catalogat unul dintre cei mai de succes dramaturgi din perioada târzie a epocii victoriene.  Însă, rezultatul unui teribil proces avea să îi schimbe viaţa pentru totdeauna. Wilde a fost încarcerat timp de doi ani şi pus la munci grele, traiul din închisoare afectându-i sănătatea. Autorul a decedat în anul 1900, la vârsta de 46 de ani.

Sunt multe romane pe care le-am omis, aşa că vă rugăm pe voi să ne ajutaţi cu sugestii şi promitem să revenim cu partea a doua.