Nesiguranța chinuie mulți autori, mai ales atunci când aceștia se află la început de drum. Nu e deloc neobișnuit ca un scriitor să întrețină o relație de dragoste și ură cu creația sa, alternând între momente în care o consideră o capodoperă și clipe când își dorește să o rupă în bucăți. Cu toate acestea, această legătură complexă între creator și creație nu e proprie doar scriitorilor lipsiți de experiență, ci și, oricât de incredibil ar părea, și celor care au cucerit deja publicul. Descoperă în rândurile de mai jos exemplele care nu încetează să ne uimească: autori faimoși cărora le-a fost rușine cu cărțile lor!

Autori faimoși cărora le a fost rușine de cărțile lorConsiderat a fi unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX și apreciat mai ales pentru proza care îmbină elemente de fantastic cu realism și situații complet absurde, Kafka s-a numărat printre autorii care și-au privit cu reticență propria operă. Greu de gustat, cu siguranță unice, scrierile i-au provocat atât de multă nemulțumire autorului german de origine evreiască, încât acesta i-a cerut bunului său prieten Max Brod să le ardă pe toate, pentru a nu lăsa nimic posterității care să îl incrimineze. Dintre toate, mai ales „Metamorfoza” i s-a părut lui Kafka cel mai dificil de digerat. Din fericire, Brod nu era deloc de aceeași părere și, după moartea scriitorului, a avut grijă ca toate cărțile acestuia să fie publicate.

Autori faimoși cărora le a fost rușine de cărțile lor

Atunci când te gândești cât de drag e ursulețul Winnie The Pooh copiilor din întreaga lume, te gândești că autorul său nu ar fi putut simți altceva decât mândrie pentru că a oferit un prieten de nădejde prichindeilor. Mai mult, Winnie the Pooh a luat iniţial formă ca amic la cataramă al fiului autorului, Christopher Robin, ce apare și el în simpaticele povestiri. În realitate, atât tatăl, cât și fiul au întreținut o relație contradictorie cu celebrele cărți pentru copii și protagoniștii lor. În timp ce A.A.Milne a regretat modul în care aventurile lui Pooh au distras atenția de la operele sale mai serioase, ajungând să îi fie rușine că e recunoscut doar pentru operele sale pentru copii, și Christopher Robin Milne a afirmat de-a lungul timpul că tatăl său și-a atins statutul de scriitor pe umerii săi fragezi, lăsându-i nimic altceva decât „faimă goală”, conform autobiografiilor sale. E trist că una dintre cele mai pline de profunzime cărți pentru copii, cu învățăminte pozitive, a putut să cauzeze atât tumult.

Autori faimoși cărora le a fost rușine de cărțile lorLui Sir Arthur Conan Doyle nu i-a fost neapărat rușine cu creația sa Sherlock Holmes, cât a ajuns să îl urască din toate puterile. Motivul principal a fost, bineînțeles, faptul că detectivul ajunsese mai celebru decât el, un moment delicat pentru orice autor. Britanicul nu a mai suportat și și-a demonstrat „superioritatea” ucigându-l pe Sherlock, dar tot protagonistul a avut ultimul cuvânt de spus: pus față în față cu revolta fanilor, creatorul și-a reînviat creația, declarându-se astfel învins. Revenit din morți, Sherlock a avut în continuare ocazia să își enerveze „părintele” și să își încânte cu aceeași intensitate fanii.

Autori faimoși cărora le a fost rușine de cărțile lor

Romanul violenței viscerale, „Portocala mecanică” e considerată una dintre cele mai înfricoșătoare și totuși fascinante distopii. Dar, așa cum te-am obișnuit azi, nu a provocat aceeași încântare autorului ei, precum criticilor și cititorilor. Ceea ce l-a deranjat pe Anthony Burgess la opera sa a fost faptul că a scris-o în doar trei săptămâni, ceea ce nu i-a lăsat prilejul de a o revizui și de a o desăvârși. Burgess însuși a afirmat, de altfel, că e gata să își „repudieze” opera și că îi pare extrem de rău de faptul că nu va mai fi niciodată recunoscut pentru alte titluri în afara epopeii lui Alex și a bandei sale de adolescenți.

Autori faimoși cărora le a fost rușine de cărțile lorPe Alan Moore nu l-a deranjat neapărat opera sa în sine, cât asocierea cu editura care a publicat-o, DC Comics. Cu titluri cu totul originale în marea masă a benzilor desenate, precum Watchmen și V for Vendetta, Moore a acceptat ca opera sa extrem de apreciată să fie publicată. A avut însă o condiție: de îndată ce romanele sale grafice își epuizau tirajul inițial, urma să primească de la DC Comics drepturile de autor asupra titlurilor sale. Problema? Încântată de succesul comics-urilor, DC nu a avut nicio clipă de gând să le permită să nu mai vadă lumina tiparului, iar Alan Moore a rămas cu un gust amar, ajungând să îngroașe în curând rândurile de autori faimoși cărora le-a fost rușine cu cărțile lor.

Autori faimoși cărora le a fost rușine de cărțile lor

Brokeback Mountain a devenit unul dintre titlurile reprezentative ale literaturii LGBT, dar ecoul său a rezonat și mai departe, cucerind cititori din toate mediile grație emoției și încărcăturii sentimentale a poveștii de dragoste imposibile. Autoarea sa,  Annie Proulx, și-a pierdut însă curând entuziasmul și a ajuns să resimtă mai degrabă jenă față de opera sa…din cauza reacției fanilor. În interviurile oferite, Proulx povestea că numeroasele opere de fan fiction pe care le primește și care încearcă să ofere un destin mai bun personajelor sale au determinat-o să se distanțeze de Brokeback Mountain și chiar să regrete că a ajuns să o scrie.

Autori faimoși cărora le a fost rușine de cărțile lorO poveste iubită de generații de cititori, despre viață, dragoste, alegeri și maturizare, seria „Micuțele doamne” a ajuns să se transforme din mândria scriitoarei Louisa May Alcott… într-o povară. Principalul motiv de îngrijorare pentru autoare a fost, ca în cazul lui Sir Arthur Conan Doyle, celebritatea de care personajele sale s-au bucurat. Devenită instant un clasic bestseller, „Micuțele doamne” a avut parte de mai multe sequels, toate întovărășite de succes. Sătulă să scrie de aceleași personaje, Alcott a ajuns să se rușineze curând de cea mai celebră operă a sa și să prefere să se fi oprit la primul său volum.

Tu ce părere ai despre acești autori faimoși, cărora le-a fost rușine de cărțile lor? Consideri că aveau dreptate să se simtă astfel? Cu ce alte exemple ai putea completa lista noastră?