Dăinuie în general preconcepția că vara trebuie să fie anotimpul lecturilor ușurele, de parcă temperaturile ridicate ne-ar afecta capacitatea de concentrare. E adevărat că de multe ori avem tendința de a asocia concediile cu lejeritate din toate punctele de vedere și prioritizăm cărți pe care în mod normal le-am trece cu vederea, dar noi îți propunem ca în acest an să lupți contra tendinței și să aduci în centrul atenției câteva dintre titlurile de geniu ale umanității. Fă din anotimpul cald al lui 2019 (doar nu degeaba e anul lecturii în România) vara literaturii de calitate și rafinează-ți gusturile literare cu aceste 4 cărți de autori premiați cu Nobel!

Autori omagiaţi cu Nobel: 4 cărți de citit în vara literaturii de calitateSe spune că orice s-a simțit vreodată alienat, rebel, nedorit de societate, va găsi confort și alinare în scrierile lui Toni Morrison. Autoarea de origine afro-americană ne-a dăruit câteva dintre cele mai profunde capodopere ale umanității, reușind să redea latura întunecată a omenirii și cele mai terifiante păcate ale acesteia, dar să ofere în același timp năzuința spre mai bine, să indice spre o posibilă mântuire. Născută în 1931, cititoare de la cele mai fragede vârste, profesoară universitară și angajată la diverse edituri, Morrison a fost recompensată cu Nobel în 1993. Printre argumentele invocate de Academia Suedeză se numără: „romanele caracterizate prin forță vizionară și poezie, în care dă naștere unui aspect esențial al realității americane”. Printre cele mai celebre opere ale scriitoarei se numără Beloved (pentru care a mai primit și Pulitzer-ul și American Book Award) și Cântecul lui Solomon, cartea pe care ți-o recomandăm în vara aceasta. Spunând povestea lui Macon “Milkman” Dead III, un afro-american din Michigan, plăsmuindu-i viața din copilăria dominată de mama sa până la vârsta adultă când se simte neîmplinit și tot ce-și dorește e să fugă în lume, scriitoarea pictează unul dintre cele mai veritabile tablouri ale celor oprimați, o poveste realistă, dar plină de simboluri biblice, de mituri și de secrete. De citit în vara literaturii de calitate.

Autori omagiaţi cu Nobel: 4 cărți de citit în vara literaturii de calitate

Hermann Hesse pare să fie redescoperit de fiecare nouă generație, și acest fapt e posibil mai ales datorită darului său de a scrie despre căutări universal valabile: goana spre a descoperi propria identitate, sinele autentic sau spiritualitatea. Poetul, prozatorul și eseistul german a fost recompensat cu premiul Nobel în 1946, fiind omagiat în special pentru „lucrările sale inspirate care, în timp ce cresc în îndrăzneală și putere de pătrundere, exemplifică idealurile clasic umanitare și cele mai înalte calități de stil.” Deși „Siddharta”, „Lupul de stepă” și „Jocul cu mărgele de sticlă” sunt cele mai faimoase lucrări ale lui Hesse, în această vară îți recomandăm „Narcis și Gură de Aur”, considerată la momentul apariției, în 1930, drept cea mai triumfătoare operă a autorului. Cartea spune povestea prieteniei dintre un dascăl înzestrat, Narcis, devenit între timp Abate, și un discipol dăruit spre spiritualitate, dar care vrea să trăiască, să guste din toate minunile existenței. În multe privințe, Gură-de-Aur seamănă cu Siddharta, dar opera nu urmează aceeaşi traiectorie. Te va umple însă de același simț al miracolului, al frumosului vieții precum celelalte opere ale germanului. Trebuie să adaugi acest titlu printre cele mai pline de inspirație cărți de autori premiați cu Nobel.

Autori omagiaţi cu Nobel: 4 cărți de citit în vara literaturii de calitateCitim tot mai puțină poezie în epoca actuală, și acest fapt a fost deja demonstrat. În goana după viteză, după plăceri fulgerătoare, parcă nu mai avem timp pentru a medita la înțelesurile cuprinse în versuri, pentru a admira frumusețea unei imagini poetice briliante. Să încercăm să punem capăt acestui coșmar al lecturii contemporane cu una dintre cele mai evocatoare colecții de poezii, cea aparținându-i lui W.B.Yeats: The Collected Poems of W.B.Yeats. Poetul irlandez, figură de marcă a secolului al XX-lea, a inițiat mișcarea de renaștere literară de la Dublin, a scris despre miturile irlandeze, a fost fascinat de ocult și, precum scriitorii de mai sus, profund imersat în spiritualitate. Yeats a primit premiul Nobel în 1923, pentru „poezia sa mereu inspirată, care într-o manieră extrem de artistică conferă expresie spiritului unei întregi națiuni”. Într-adevăr, nu îl poți separa pe Yeats de Irlanda sa, fie că citești despre mitologie sau despre ravagiile vărsării de sânge interne, dar, cu toate acestea, poezia sa rămâne una dintre cele mai melodice, mai artistice, mai frumoase atât în expresie, cât și în concepții: numai bună de savurat pentru prima dată sau, sperăm noi, din nou, în vara 2019.

Autori omagiaţi cu Nobel: 4 cărți de citit în vara literaturii de calitateÎncheiem lista de cărți de autori premiați cu Nobel cu „Povestiri de ținut în palmă” de Yasunari Kawabata. Am pornit de la roman, am trecut prin poezie și acum ajungem în plin teritoriu al prozei scurte, delectându-ne cu operele unor europeni, ale unei americance și acum ale unui japonez omagiat cu Nobel. Nu, Murakami nu a primit (încă) premiul Nobel, dar Kawabata da, pentru „măiestria sa narativă, care cu mare sensibilitate exprimă esența minții japoneze”. Ceea ce face ca „Povestiri de ținut în palmă” să fie o colecție cu adevărat specială și demnă de citit în vara 2019, indiferent de omagiile cu Nobel, este faptul că, dintre cele 122 de proze scurte considerate eligibile din opera japonezului, 103 sunt adunate în fața ochilor noștri tulburați. Dacă nu ești integral convins că ai în față o bijuterie, află că multe dintre aceste texte sunt pentru prima dată traduse într-o limbă europeană, motiv pentru care ediția lansată în 2018 ne face să ne simțim mândri că suntem români. Kawabata pictează cu realism și sensibilitate povești despre viață și despre moarte, despre dragoste și despre singurătate, despre ritual și mitologie, dar și despre conflicte mondiale, calamități și tot ce caracterizează noțiunea japoneză. Va fi precum o călătorie într-o lume nouă, pe care o poți vizita oricând ai chef, pășind pe tărâmul imaginației.

Fă din vara 2019 anotimpul literaturii de calitate intercalând printre romanele de dragoste, operele fantasy și thrillerele la modă acum cărți de autori premiați cu Nobel. Care dintre titlurile noastre te-a tentat cel mai tare?