Autorul „Cronicilor din Narnia” e la fel de celebru pentru convertirea sa la creştinism şi pentru trecerea de la ateism la o atitudine apologetică ca pentru superba fantezie din regatul lui Aslan. Născut în 1898, Clive Stapless Lewis a predat la Oxford şi Cambridge, a fost poet, scriitor, critic, prieten la cataramă cu J.R.R. Tolkien, alături de care a pus bazele fantasy-ului, unul dintre cele mai frumoase genuri literare. A scris, pe lângă fermecătoarele aventuri din Narnia, Trilogia Spaţială (alcătuită din trei volume: „Departe de planeta tăcută”, „Perelandra” şi „Hidoasa fortăreaţă”), precum şi numeroase lucrări religioase. „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” e o operă delicioasă, dedicată lui J.R.R. Tolkien, ce foloseşte un stil sarcastic, epistolar, discutând aspecte ale teologiei creştine. Însă Lewis e faimos şi pentru cuvintele pline de înţelepciune, pentru citatele profunde, doldora de speranţă, care îţi pot alina sufletul în momentele sale de restrişte. Descoperă colecţia noastră de citate de C.S Lewis, de păstrat aproape de inimă!

„Există două tipuri de oameni: cei care îi spun lui Dumnezeu: „Facă-se voia Ta” şi cei cărora Dumnezeu le spune „Bine, atunci, fie cum vrei tu”.

„Am găsit în mine o dorinţă pe care nicio experienţă din această lume nu o poate satisface; cea mai probabilă explicaţie este că am fost făcut pentru altă lume”.

„Cine oare îmi va încredinţa un trup duhovnicesc atâta vreme cât eu nu pot stăpâni nici măcar un trup pământesc? Trupurile mici şi pieritoare pe care le avem acum ne-au fost dăruite aşa cum şcolarilor li se dau poneii. Trebuie să învăţăm să conducem, nu pentru că într-o bună zi am scăpa cu totul de cai, ci pentru că într-o bună zi s-ar putea să călărim pe deşeuate, neînfricaţi şi voioşi, pe acei bidivii incomparabil mai mari, pe caii aceia înaripaţi, strălucitori, de pasul cărora se cutremură lumea şi care ne aşteaptă poate chiar acum cu nerăbdare, bătând din copite şi sforăind pe nări, în grajdurile Împăratului. Nu că galopul ar fi lipsit de orice valoare dacă nu ar fi un galop împreună cu Împăratul, dar cum altfel – de vreme ce El şi-a rezervat propriul armăsar – L-am putea însoţi?”

„Eşecurile sunt amprentele care pavează drumul spre succes.”

„Viitorul e ceva la care oricine ajunge în ritmul a şaizeci de minute pe oră, orice ar face, oricine ar fi.”

„Sarcina profesorului din zilele noastre nu este de a doborî jungla, ci de a iriga deşertul.”

„Cred în Dumnezeu aşa cum cred în soare, nu pentru că îl pot vedea, ci pentru că, datorită lui, toate lucrurile se pot vedea.”

„Curajul nu este, pur şi simplu, una din virtuţi, ci forma pe care o ia fiecare virtute când e pusă la încercare.”

„Într-o zi vei fi îndeajuns de bătrân pentru a începe din nou să citeşti basme”.

„De multe ori, atunci când pierdem o binecuvântare, primim alta în locul ei, în chip neaşteptat”.

„Prietenia este tipul de dragoste pe care ne închipuim că o trăiesc îngerii.”

„Prietenia se naşte în momentul în care o persoană îi spune alteia: Cum! Şi tu? Credeam că sunt singurul.”

„În faţa noastră sunt lucruri mai interesante decât cele pe care le-am lăsat în spate.”

„Niciun om nu ştie cât de rău este până ce nu a încercat din răsputeri să fie bun”.

„Unele lucruri sunt iubite pentru că au valoare. Altele au valoare pentru că sunt iubite”.

„Miracolele nu rup, de fapt, legile naturii”.

„Citim pentru a ne asigura că nu suntem singuri.”

„Nu eşti niciodată prea bătrân pentru a stabili o ţintă nouă sau pentru a visa încă un vis”

„Tu nu ai suflet! Tu eşti suflet! Tu ai trup!”

„Poate fi greu pentru un ou să se transforme într-o pasăre, dar cu siguranţă ar fi niţeluş mai greu să înveţe să zboare rămânând un ou. În prezent, şi noi suntem ca nişte ouă. Şi nu putem continua la infinit să fim doar nişte ouă obişnuite şi de treabă. Trebuie să ieşim din găoace sau o să ne stricăm.”

„Nu permite ca fericirea ta să depindă de ceva ce ai putea pierde”.

Tu ce părere ai despre aceste citate de C.S. Lewis? Care dintre ele a rezonat cel mai profund cu sufletul tău?