Apreciem la adevărata valoare momentele în care personalităţi cu greutate ne recomandă cărţile lor preferate. Aşa că abia aşteptăm listele de preferinţe literare, care au impresionat marile minţi din societatea actuală. După Barack Obama, Bill Gates ne dezvăluie care sunt cărţile sale de suflet din 2017, aşa cum o face în fiecare an pe site-ul personal. De la memorii la poveşti captivante sau incursiuni în cele mai terifiante aspecte ale realităţii, lista fondatorului Microsoft conţine de toate. Iată care sunt cele cinci cărţi preferate ale lui Bill Gates în 2017!

Bill Gates îți recomandă cărţile sale preferate din 2017Prima carte de pe lista lui Bill Gates este o lectură atât de fascinantă, încât s-a regăsit şi printre recomandările lui Barack Obama: ce forţă naratorială trebuie să ai ca să impresionezi pe doi dintre cei mai influenţi oameni! „Evicted” de Matthew Desmond este povestea celor săraci, a celor daţi afară din propriile case, a celor lipsiţi de speranţă. Povestea celor cărora li se neglijează şi încalcă dreptul fundamental de a avea un acoperiş deasupra capului. „Este cartea pe care ar trebui să o citească Preşedintele Americii”, spun criticii, iar Gates nuanţează, afirmând că e lucrarea care l-a făcut să înţeleagă cel mai bine ce înseamnă să fii sărac în America. Prezentând cazuri sfâşietoare din Milwaukee, „Evicted” a câştigat premiul Pulitzer pentru Non ficţiune în 2017, un motiv suplimentar să o incluzi şi tu pe lista ta de must-read, dacă nu ai făcut-o deja.

Bill Gates îți recomandă cărţile sale preferate din 2017Bill Gates continuă să omagieze în lista sa de cărţi preferate câştigătoarele de Premii Pulitzer, de data aceasta alegând cartea care a primit prestigioasa distincţie la categoria Ficţiune în 2016. „The Sympathizer” de Viet Thanh Nguyen spune povestea unui agent dublu vietnamez, care spionează comunităţi de refugiaţi din LA pentru guvernul comunist. Cronica societăţii americane văzută prin ochii „celui din afară” se împleteşte cu o perspectivă deosebită asupra războiului, a celui care este prins între două lumi. Însă ceea ce Gates a apreciat cel mai mult la roman este obiectivitatea asumată, faptul că nu elogiază şi nu demonizează nicio tabără, nu caută să îţi insufle convingeri şi nici nu încearcă să dirijeze cititorul spre anumite simpatii, lucru rar întâlnit printre poveştile de război. Adaugă laturii de ficţiune istorică meditaţia asupra dragostei şi prieteniei, pasul rapid, de thriller politic, şi obţii portretul unui roman pe care trebuie neapărat să îl citeşti.

Într-o societate atât de fragmentată şi de tulburată precum cea în care trăim azi era de aşteptat ca impactul cărţilor despre război şi efectele sale să capete o pondere tot mai mare. Parcă în ton cu vremurile, Bill Gates include printre cărţile sale preferate din 2017 un al doilea titlu despre Războiul din Vietnam, apelând de data aceasta la un roman grafic, memorii ilustrate ale fiicei unor refugiaţi vietnamezi din America, veniţi după căderea Saigon-ului. „The Best We Could Do” a fost descrisă ca fiind „o carte care îţi rupe inima şi o vindecă la loc” de către Viet Thanh Nguyen, autorul celei de-a doua cărţi din lista lui Gates. Omul de afaceri american apreciază modul în care autoarea, Thi Bui, subliniază cât de înfricoşător este să te simţi responsabil pentru familia ta, încă de la cele mai fragede vârste. După ce naşte propriul copil, autoarea decide să înţeleagă mai bine experienţa părinţilor ei, sacrificiile pe care le-au făcut pentru ea, iar acest gest şi repercusiunile sale nu au cum să nu îţi dea fiori.

Bill Gates revine în cărţile sale favorite la unul dintre autorii săi preferaţi, Vaclav Smil. Gates a citit toate cele 37 de cărţi scrise de omul de ştiinţă şi scriitorul canadian de origine cehă, aşa că îl putem considera o autoritate în materie atunci când afirmă că „Energy and Civilisation: A History” e o capodoperă. Premisa de la care pleacă Smil: progresul societăţii este strâns legat de consumul de energie, de la primele zvâcniri ale focului la epoca industrială şi sursele de energie regenerabile pe care le căutam azi. Modul în care Gates descrie conţinutul este însă magistral, aşa că îl vom reda în traducere: „Da, istoria noastră a avut de-a face cu regi şi regine şi urzeala tronurilor. (…). Smil ne arată însă că a avut şi mai mult de-a face cu inovaţia energetică.”. Nu e o lectură uşoară, recunoaşte şi ghidul nostru literar de azi, dar este una care te va face mai inteligent, care îţi va deschide ochii asupra modului în care societatea noastră a evoluat din cele mai vechi timpuri până azi.

Ultimul titlu din lista de cărţi preferate ale lui Bill Gates este scris de comedianul său preferat, Eddie Izzard, scriitor, actor şi comedian britanic, transgender, activist, maratonist, fost pilot. Simpla enumerare a atributelor de mai sus ne arată prăpastia dintre el şi Gates, pe care şi americanul o recunoaşte, însă conexiunea dintre ei, întărită de vocea şi de adresarea directă a lui Izzard, devine extrem de puternică. Bill Gates a inclus „Believe Me: A Memoir of Love, Death, and Jazz Chickens” printre cărţile sale preferate din 2017, afirmând că ceea ce l-a impresionat cel mai tare este abilitatea lui Izzard de a se autodepăşi, de a-şi înfrupta temerile, de a învăţa. Povestind în memorii despre modul în care a trecut peste o copilărie dureroasă şi cum a învăţat cum să îşi şlefuiască talentul şi să devină un comedian şi actor de renume mondial, Izzard foloseşte un ton intim, comunicând direct cu cititorul, arătându-i că de fapt sunt la fel, au aceleaşi temeri şi aceleaşi provocări de depăşit. Pentru noi, e un punct de vedere care ne atrage în mod irezistibil către carte.

Cititor acerb, Bill Gates încearcă să devoreze mai mult de 50 de cărţi pe an şi şi-a însoţit lista de cărţi preferate şi de alte menţiuni onorabile. Amintim dintre ele romanul young adult recent lansat de John Green, „Un şir infinit de ţestoase”, o carte despre prietenie, dragoste şi o incursiune dureroasă în lumea bolilor mintale, scrisă în acelaşi stil efervescent al autorului american.

Tu ce părere ai despre lista de cărţi preferate ale lui Bill Gates din 2017? Care dintre recomandările fondatorului Microsoft îşi va găsi loc şi în viaţa ta? Ai citit vreunul dintre titlurile recomandate de Gates? Aşteptăm să ne scrii şi să comentăm împreună!

Sursă foto