Bob Dylan, câştigătorul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatură, nu va asista la ceremonia de gală a acestui eveniment, care va fi organizată duminică, la Stockholm. Cântăreţul a anunţat că, „din cauza altor angajamente”, care fac participarea sa „din nefericire, imposibilă”, nu va asista la momentul de celebrare a operei sale literare. Însă, aşa cum o cer regulamentele desfăşurării ceremoniei de decernarea a Nobelului, „va furniza” un discurs de mulţumire. „Nu ştim cine va ţine acest speech”, au recunoscut organizatorii acestui prestigios eveniment cultural pentru reporterii de la Rolling Stone.

Reacţia lui Bob Dylan la aflarea veştii că este câştigătorul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatură a fost considerată – cu indulgenţă – detaşată. Abia după cinci zile de la acest anunţ, pe site-ul oficial al cântăreţului a apărut o notă prin care se spunea că Bob Dylan este câştigătorul Nobelului pentru Literatură, pentru ca ziua următoare anunţul să dispară.

În aceeaşi zi, la una dintre televiziunile naţionale, Per Wästberg, membru al Academiei Suedeze, a catalogat atitudinea lui Dylan ca fiind „nepoliticoasă şi arogantă”.  În cele din urmă, după încă o săptămână, Dylan a rupt tăcerea şi a sunat-o pe secretara generală a forului cultural suedez pentru a-i spune: „Apreciez această onoare atât de mult! Ştirea legată de câştigarea Premiul Nobel m-a lăsat fără cuvinte!”

Câştigătorul Premiului Nobel are obligaţia de a ţine un discurs cu o temă inspirată de activitatea pentru care a primit această importantă distincție în termen de şase luni de la decernarea premiului. Bob Dylan va „furniza” acest discurs duminică, pe 10 decembrie, la ceremonia de gală. Însă nimeni nu a înţeles cine va ţine acest discurs, de vreme ce cântăreţul a anunţat deja că în acea zi are alte treburi.

Totuşi, dacă Bob Dylan va lipsi de la gala Nobel, muzica sa va răsuna în sala de festivităţi.  Patti Smith, cântăreaţa numită „poeta punk” şi devenită celebră pentru modul în care îmbină poezia cu rock-ul, va cânta piesa lui Dylan „A Hard Rain’s A-Gonna Fall” la ceremonie. De altfel, comitetul de decernare a Premiului Nobel a anunţat, în urmă cu două zile, că Patti Smith va prelua o parte dintre atribuţiile lui Dylan la Gala Nobel. Cântăreaţa va lua parte şi la evenimentul „Nobel Week Dialogue”, care va avea loc pe 9 decembrie, şi va ţine un discurs despre „importanța modelelor” în societate.

Voi ce părere aveţi despre modul în care a reacţionat Bob Dylan? Să fie vorba despre modestie?

bob-dylan-mos_120616064404