Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului nu doar în viața de zi cu zi, dar și în literatură! Apropierea dintre ei și protagoniștii cărților ne înduioșează de fiecare dată, iar afecțiunea cu care necuvântătoarele își tratează companionii umani e un argument important pentru care iubim titlurile de mai jos. Cunoaștem puține exemple de dragoste la fel de fidelă precum cea a simpaticilor eroi canini și tocmai de aceea azi le rezervăm lor lumina reflectoarelor: 5 câini din cărți care ne-au intrat la inimă!

caini din cartiVrăjitorul din Oz” reprezintă una dintre cele mai fermecătoare cărți ale tuturor timpurilor, iar Toto e fără urmă de îndoială unul dintre motivele acestei popularități. Simpaticul prieten al lui Dorothy este singurul animal ce rămâne necuvântător în cartea pentru copii semnată de L.Frank Baum, deși lucrurile se vor schimba pe măsură ce acțiunea din cărți avansează. În Tik-Tok of Oz, aflăm că și Toto putea vorbi, fiind la rândul său înzestrat cu această capacitate datorită influenței tărâmului magic, dar că alegea să nu o facă. Abia în The Lost Princess of Oz, a unsprezecea aventură semnată Baum, cățelușul nostru preferat din literatură va decide să ne facă părtași ai gândurilor sale. Aparținând, conform ilustrațiilor lui W. W. Denslow, rasei Terrier, Toto e mic, negru și cu ochi scânteietori, un botic negru și fani nenumărați, care l-au iubit încă de la prima pagină în care a apărut.

caini din cartiRecunoaștem că, din toată Odiseea lui Homer, cel mai tare ne impresionează momentul în care Odiseu (sau Ulise) se reîntâlnește cu câinele său mult iubit, Argos. După cei 10 ani petrecuți luptând în Războiul troian și încă 10 rătăcind pe mări pentru a se putea întoarce acasă, Odiseu află că soția sa Penelopa, deși îl iubește încă, și-a pierdut speranța că se va reîntoarce și este pețită de bărbați dornici să ocupe locul grecului. Protagonistul decide că e cazul să intre în cetate pe post de cerșetor, și doar fiul său îi cunoaște adevărata identitate. Inima ne este frântă însă atunci când aflăm că Argos, câinele drag al lui Odiseu, a fost abandonat și își trăiește ultimele zile flămând și bolnav. Atunci când Odiseu trece pe lângă el, urechile câinelui tremură a recunoaștere, dar, pentru a nu-și trăda acoperirea, stăpânul său e nevoit să îl ignore, nu fără a vărsa o lacrimă. Lucrurile devin chiar mai tragice de atât, deoarece Argos moare fără a avea șansa de a fi mângâiat de către omul său iubit în ultimele clipe. Nu mai contează întâlnirea cu Penelopa, acesta este fragmentul din Odiseea care ne atinge de fiecare dată. Simbol al loialității absolute, Argos și-a câștigat cu onoare locul pe lista celor mai buni câini din cărți!

caini din cartiAdoră mâncarea, whiskey-ul și de cele mai multe ori nu se poate decide dacă să fugă după un os sau să se achite de misiunile încredințate de stăpânul său: iată numai câteva dintre motivele pentru care pur și simplu îl adorăm pe Snowy. Terrier-ul alb e companionul lui Tintin în benzile desenate ale belgianului Herge și participă la toate aventurile acestuia, dovedind un curaj ieșit din comun și scăpându-și de cele mai multe ori „omul” din capcane. Toate aparițiile sale au o aură de comic ce oferă o pauză binemeritată de la acțiune, iar cinismul cu care câinele nostru drag reacționează în fața optimismului nesfârșit al lui Tintin e pur și simplu savuros. Snowy vorbește cu noi prin intermediul monologului, deși mai târziu în benzile desenate, rolul său va deveni mai puțin pregnant, mai ales odată cu introducerea Căpitanului Haddock. Gustă aventurile acestui câine rătăcitor din literatură și bucură-te de clipele luminoase petrecute în compania lui, mai ales pentru a trece peste tristețea provocată de dispariția lui Argos.

caini din cartiContinuăm să ne referim la câini dotați cu cele mai înalte calități, ce participă alături de companionii lor umani la cele mai incitante aventuri. Loialitatea dintre Toby și Sherlock Holmes este impresionantă; dacă eroul canin îl ajută pe cel uman să descopere răufăcători cu nas agil, detectivul afirmă că l-ar alege în fața oricărui om, deși nu ne este clar dacă îl include și pe Watson în această categorie. Toby apare pentru prima dată în „Semnul celor patru” și, spre deosebire de demnii reprezentanți ai rasei sale de mai sus, nu are nimic extraordinar din punct de vedere fizic, ba dimpotrivă, nu lasă o impresie prea plăcută. Watson îl descrie ca fiind „o creatură urâtă”, o corcitură cu urechi lungi, care merge împleticit, dar așa cum te așteptai, aparențele chiar înșeală. Toby are un nas la fel de fin precum al lui Sherlock și ne impresionează cu inteligența sa, determinându-ne să îl includem pe lista celor mai iubiți câini din cărți.

caini din cartiDupă „comic relief-ul” de mai sus, suntem nevoiți să îți spunem o altă poveste tristă cu ocazia ultimei inserții de pe lista noastră de câini iubiți din literatură. Buck din „Chemarea străbunilor” e un superb Saint Bernard născut într-o familie bogată, dar răpit de mic și vândut apoi pentru a trage la sanie în îndepărtata și sălbatica Canadă. Înfometat și tratat cu agresivitate, Buck trece prin întâmplări care nu fac decât să demonstreze cruzimea și răutatea oamenilor. Desigur, câinele va întâlni și bunătate în drumul său, în persoana lui Thornton, dar ghinionul pare să îl însoțească de fiecare dată. Puternic, de neîmblânzit, dar loial atunci când i se arată dragoste, inteligent și nobil, Buck întruchipează ce are mai impresionant rasa canină și reprezintă, fără urmă de îndoială, unul dintre eroii noștri preferați din literatură.

Tu ce părere ai despre acești câini din cărți? Ce alte reprezentări literare ale celui mai bun prieten al omului mai cunoști? Împărtășește-le cu noi, pentru că abia așteptăm să le descoperim!

Photo by Matt Nelson on Unsplash

SaveSave

SaveSave