Plănuiți o vacanță în Italia în lunile următoare și nu mai aveți răbdare? Sperăm să avem noi „ac de cojocul” acestei nerăbdări care vă face să numărați zilele până la plecare: o călătorie imaginară în Italia, prin intermediul a 3 cărți care evocă atmosfera Peninsulei. Fiți fără grijă, nu veți obține efectul contrar. Veți acumula doar informații utile, veți intra mai bine în atmosferă, astfel încât, când o să ajungeți în Italia, să priviți totul cu alți ochi. Să pornim la drum!

Scriitorul, jurnalistul și specialistul în paleontologie Alberto Angela, foarte cunoscut în Italia pentru cărțile sale de popularizare a științelor, ne propune să petrecem „O zi în Roma antică”, să descoperim curiozitățile și secrete celui mai mare oraș din Antichitate, oraș cosmopolit, „inima” celui mai extins imperiu, centru de putere, dar și cultural. Într-adevăr, pe vremea aceea, toate drumurile duceau la Roma. Autorul ne propune o călătorie imaginară în Italia, iar modul în care e scrisă cartea ne ajută să ne întoarcem în timp, cu ajutorul imaginației, pe vremea împăratului Traian, în anul 115 după Hristos, când imperiul a cunoscut punctul maxim de expansiune. Cartea lui Alberto Angela nu este una propriu-zis istorică, pentru că autorul îmbracă informațiile istorice în haina beletristicii. „Să spunem așa: este o zi de marți de acum exact 1 901 ani…” Și astfel începe călătoria noastră. Interesant este că scriitorul ne introduce în lumea oamenilor de rând și vom cunoaște Roma bătându-i străduțele întunecate și periculoase pe timp de noapte, când crimele pentru câțiva bănuți nu erau ceva ieșit din comun. Iar a prinde asasinul în cel mai populat oraș al planetei era imposibil. Vom admira statuile, îi vom însoți pe vigiles, militarii care patrulau noaptea pe străzi, ne plimbăm prin vilele patricienilor, prin For și mergem la Colosseum, unde vom fi spectatori la spectacole sângeroase, deliciul romanilor. Deși cartea este bine documentată, Alberto Angela ne relatează întâmplări pe care nu le găsim în cărțile de istorie, pentru că interesul său se îndreaptă spre viața de zi cu zi a oamenilor și spre atmosfera tipică a peninsulei italice.

Plecăm cu copiii în vacanță în Peninsulă? Putem să-i invităm și pe ei, într-o primă fază, în călătoria imaginară în Italia, prin intermediul romanului „Logodnicii – Repovestire de Umberto Eco” după celebra carte a lui Alessandro Manzoni. După părerea noastră, repovestirea lui Umberto Eco va încânta nu doar copiii, ci și adulții, prin retorica neașteptată a scriitorului. Este ca și când cineva ar spune o poveste despre iubirea greu încercată a lui Renzo şi Luciei, făcând mereu referiri la epoci trecute, dar și la cea a secolului 21, pentru ca cei mici să înțeleagă mai bine. Cartea este un dialog între copii și Umberto Eco, scriitorul punându-se în permanență „la mintea lor”. Adulții vor aprecia umorul autorului și diplomația cu care răspunde eventualelor întrebări „delicate” ale copiilor. Construcția romanului este și ea explicată de Umberto Eco celor mici: „Alessandro îşi spune poveştile ca şi cum ar fi un film, urmărind mai multe personaje în acelaşi timp: ni-l înfăţişează pe unul şi apoi se întoarce, pentru a ne arăta ce făcea între timp şi celălalt”. Considerăm că este o oportunitate extraordinară ca Umberto Eco să le spună copiilor noștri o poveste pe înțelesul lor și în același timp să le stârnească interesul pentru clasicii literaturii.

Ghepardul” de Giuseppe Tomasi Di Lampedusa este un roman celebru, pe care mulți dintre cititori probabil îl cunosc. Cei care nu l-au citit o pot face în ajunul unei vacanțe în Italia, pentru modul în care evocă atmosfera din peninsula italiană și mai ales din Sicilia. „Sicilia este aceea care este: cea din 1860, de dinainte și dintotdeauna. Cred că totul este impregnat de o proprie poezie melancolică” scria autorul. Acțiunea se petrece în perioada unificării Italiei (Risorgimento) și se „referă la un nobil sicilian într-un moment de criză (ceea ce nu înseamnă doar cea din 1860), felul în care el reacționează la această criză și cum se accentuează decăderea familiei sale până la risipirea ei aproape totală; toate astea văzute dinăuntru cu o oarecare participare a autorului și fără nicio ranchiună” explică Giuseppe Tomasi Di Lampedusa. Nobilul sicilian la care se face referire este principele Don Fabrizio Salina, descendent al unei lumi la crepuscul, cea a nobilimii autentice, cu înclinații spre contemplație, artă și frumos. Lumea nouă care se ridică este formată din oameni fără stil și fără scrupule, dar care cunosc perfect mecanismele prin care se înmulțesc banii. „Noi am fost Gheparzii, Leii, cei care ne vor înlocui vor fi şacalii, hienele; şi cu toţii, gheparzi, şacali şi oi, vom continua să ne credem buricul pământului” este părerea Principelui. Căsătoria dintre Tancredi Falconeri şi Angelica Sedara este simbolul schimbării vremurilor, a declinului unei clase și a ascensiunii alteia. Romanul a fost ecranizat în regia lui Luchino Visconti, cu Burt Lancaster, Alain Delon şi Claudia Cardinale în rolurile principale.

Voi ce cărte ați alege să citiți înainte de o vacanță în Italia?

Photo by Christopher Czermak on Unsplash