În urmă cu mai bine de două milenii, Socrate ne îndemna: „Cunoaște-te pe tine însuți”. Lumea interioară a fiecăruia dintre noi rămâne un teritoriu fascinant, care ne îndeamnă să-l descoperim, deși, cu cât avansăm în această călătorie, cu atât ni se promit noi și uimitoare aventuri. Pe hărțile lumii noastre interioare există multe „zone albe”, necălcate încă și probabil sunt puțini aceia care pot susține că se cunosc cu adevărat și în profunzime pe sine. Religia, psihologia și chiar și literatura, prin capacitatea sa de a crea o lume paralelă, cu care empatizăm intens sunt „vehiculele” prin care putem călători în universul nostru interior. Mai jos, vă recomandăm 3 cărți care vă ajută să vă cunoașteți mai bine sau, cel puțin, vă pot orienta în direcție, considerăm, potrivită.

Alex Pattakos, cofondator al „Global Meaning Institute”, împreună cu Elaine Dundon sunt autorii volumului „Prizonierii gândurilor noastre. Principiile lui Viktor Frankl pentru a descoperi sensul în viață și profesie”, bestseller internațional tradus până acum în 30 de limbi. Cei doi autori pornesc de la principiile psihiatrului Viktor Frankl, considerat „profetul sensului vieții” și le expun aplicat, pe diverse situații ale vieții. Principalele idei susținute de Viktor Frankl în celebrul său volum „Omul în căutarea sensului vieții” sunt detaliate de cei doi autori în capitolul „Munca de o viață și moștenirea lui Viktor Frankl”. Cei doi autori argumentează faptul că „Viața nu este ceva ce doar ni se întâmplă”, ci o construcție la care trebuie să contribuim în mod conștient. Cea mai profundă nevoie a omului este aceea de sens – a spus-o inițial Viktor Frankl și o susțin și autorii acestui volum. Alex Pattakos și Elaine Dundon ne îndeamnă să descoperim sensul în ceea ce privește profesia, dar mai ales în toate momentele vieții și să ne exercităm libertatea de a ne alege atitudinea – singura libertate care există uneori.

Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson a stârnit o revoluție la momentul apariției sale, în 2016. Bestseller New York Times, vândută în câteva milioane de exemplare pe plan mondial, „Arta subtilă a nepăsării” a fost considerată o reacție la industria cărților motivaționale, care promovează „gândirea pozitivă”, adevărat laitmotiv al vremurilor noastre. „Prin intermediul minunilor culturii consumeriste și al rețelelor sociale de tip hei-uite-viața-mea-e-mai-cool-decât-a-ta, s-a produs o întreagă generație de oameni care cred că nu este deloc în regulă să ai experiențe negative – anxietate, frică, rușine” spune Mark Manson, un adevăr pe care-l putem observa toți. Autorul nu ne îndeamnă nici să gândim pozitiv, nici să recităm în fața oglinzii mantre ca să stimulăm apariția fericirii. „Omul fericit pur și simplu este fericit” notează scriitorul. Iată o observație care lovește din plin eșafodajul teoriilor despre gândirea pozitivă. Într-un limbaj colocvial, destul de colorat pe alocuri și cu mult umor, Mark Manson ne recomandă să ne preocupăm doar de lucrurile cu adevărat importante. Este inevitabil ca în viață să nu apară și întâmplări negative. Acceptarea lor și mai ales focalizarea pe rezolvarea problemelor le transformă însă în experiențe pozitive. „Arta subtilă a nepăsării” este nu numai un ghid care ne orientează spre o abordare realistă a vieții – cu toate ale ei -, ci și o lectură foarte plăcută, care îți lasă în urmă un sentiment tonic și senzația că, în sfârșit, cineva „vorbește pe limba ta”.

O altă carte care ne va ajuta în călătoria spre universul nostru interior este „Focus” scrisă de psihologul Daniel Goleman, care și-a câștigat un loc în topul celor mai influente personalități odată cu publicarea volumului „Inteligența emoțională”. „Focus” pune în discuție un atribut al gândirii umane care ne poate deveni un instrument în atingerea performanței sau pur și simplu un element neglijabil – atenția. Daniel Goleman subliniază faptul că atenția are un comportament similar unui mușchi – poate fi antrenată. Psihologul descrie anatomia atenției și modul în care o putem folosi pentru a ne împlini cele mai îndrăznețe visuri. Din păcate, în lumea contemporană comunicarea virtuală, cu toate avantajele ei, erodează interacțiunea oamenilor față către față, iar din câmpul intereselor noastre pot dispărea aspecte esențiale. „Angajarea în lumea virtuală vine cu un preț, plătit prin sacrificarea timpului petrecut cu oamenii în carne și oase – mediul în care învățăm să citim semnele nonverbale. Noua generație de inși care se văd aruncați în această lume digitală s-ar putea să se priceapă la tastarea pe dispozitive electronice, dar se poate să fie complet neajutorați când vine vorba de comportamentul celui din față în timp real” spune Goleman. Autorul ne învață „cum să îi citim pe ceilalți” și cum să fim atenți la toate detaliile care constituie imaginea de ansamblu a unui eveniment. Cartea este utilă celor care vor să cultive atenția copiilor lor și să-i ferească de acțiunea nenumăraților stimuli care o pot diminua. În aceeași măsură, „Focus” este un volum recomandat și celor interesați de autoperfecționare sau pasionați de sofisticata mașinărie a creierului uman.

Pe voi ce cărți v-au ajutat să vă cunoașteți mai bine?