Paradis terestru, regiuni pitorești de o incredibilă frumusețe, faună și vegetație exotice: așa sună o descriere săracă în cuvinte a tropicelor. Cuprinse între Tropicul Racului și cel al Capricornului, aceste zone încântătoare includ aproximativ 80% din biodiversitatea lumii, limbi și culturi extraordinare, și închid în granițele lor circa 40% din suprafața totală a pământului. Nu e de mirare că Tropicele au o importanță atât de mare pentru  desfășurarea vieții pe Terra. Amenințate de schimbări climatice mai mult decât orice altă zonă (poate cu excepţia ghețarilor polari), cu specii aflate în pericol de dispariție, fenomene înfricoșătoare de despăduriri și o urbanizare realizată de multe ori fără rațiune, Tropicele sunt unul dintre cele mai sensibile puncte de discuție în ceea ce privește protecția mediului. Te invităm ca, oriunde ai fi, să visezi măcar pentru câteva clipe la frumusețea divină, virgină, a pădurilor ecuatoriale, așa cum ni se înfățișa ea odată. Dacă simți că imaginația nu te ajută, o vom face noi: iată 4 cărți cu acțiunea la tropice, gata să îți ofere stimulii de care ai nevoie.

Călătorim în paradisul terestru: 4 cărți cu acțiunea la tropiceAlice Hoffman e cu siguranță una dintre marile prozatoare ale societății contemporane, iar The Marriage of Opposites reprezintă doar una dintre dovezile în acest sens. Scriitoarea americană ne poartă într-o lume bogată, fascinantă, o insulă tropicală pe care dragostea e la fel de vibrantă precum vegetația, mai ales atunci când e interzisă. Primul roman de pe lista noastră spune povestea mamei pictorului impresionist Camille Pissarro, dar nu te aștepta la o relatare istorică plină de imagini artistice superbe. Da, arta e acolo, dar versiunea ficționalizată a lui Hoffman te va captiva mai mult decât o biografie rece. Protagonista, Rachel, e o tânără ce nu a reușit niciodată să se supună regulilor societății, ce a preferat întotdeauna să procedeze conform propriei voințe. E o femeie ce a trăit înaintea timpului său, refuzând să se plece în fața unei lumi patriarhale, trăind și iubind după pofta inimii. După ce soțul impus de părinți, mai bătrân decât ea, moare, Rachel se îndrăgostește de tânărul și chipeșul văr al răposatului și scandalizează o întreagă societate atunci când și-l ia de bărbat. Cartea nu e doar o istorie tandră de dragoste, nu doar relatarea relației dintre Rachel și al șaptelea fiu al său, viitorul părinte al Impresionismului, ci, înainte de toate, povestea unei femei puternice, dar în același timp vulnerabile, o personalitate complexă și furtunoasă precum vremea de la Tropice. O vei adora!

Călătorim în paradisul terestru: 4 cărți cu acțiunea la tropiceUna dintre marile capodopere ale umanității, o dizertație la adresa religiei, a iresponsabilității oamenilor de știință, o parabolă despre un viitor necruțător, se desfășoară la Tropice. E o antiteză delicioasă între frumusețea luminoasă a insulei exotice San Lorenzo, descrisă genial, și viziunea pesimistă, cinică a autorului. Vorbim, firește, despre „Leagănul pisicii” de Kurt Vonnegut, cartea considerată de mulți a fi cea mai bună a scriitorului american. Naratorul John (Jonah) e un mare admirator al creatorului fictiv al bombei atomice, dar, pentru că Felix Hoenikker, omul de știință genial și nebun, a murit, e nevoit să meargă să ia un interviu unuia dintre fiii care i-au supraviețuit. Ceea ce descoperă însă e o nouă armă, ce va distruge planeta prin înghețare, Gheața-9. Vonnegut abordează acest subiect deosebit de delicat cu umor și cu o viziune ironică ce i-a adus adulația unei mese imense de cititori; fantasticul se îmbină cu realul și cu SF-ul, iar rezultatul e un mix cosmopolit, pe care puțini autori reușesc să îl bifeze cu la fel de mult talent. Citește „Leagănul pisicii” pentru a capta o scânteie întunecată din ce ar putea deveni lumea dacă nu avem grijă de echilibrul și așa precar în care se află, printre altele, și Tropicele.

Călătorim în paradisul terestru: 4 cărți cu acțiunea la tropiceSe pare că cea mai mare parte a cărților a căror acțiune se desfășoară la Tropice ne pun la încercare cu povești întunecate, al căror final e departe de strălucirea vegetației paradisurilor tropicale. Părăsim literatura americană și ne îndreptăm acum către unul dintre cei mai reputați scriitori britanici, Graham Greene. Experiența sa ca ofițer în Sierra Leone i-a servit scriitorului ca inspirație pentru capodopera The Heart of the Matter. Protagonistul Scobie e un bărbat convertit la catolicism, ce trăiește alături de soția sa Louise pe coasta vestică a Africii. Pios, devotat, bărbatul se achită cu loialitate de atribuțiile sale ce țin de asigurarea securității în timpul celui de-Al doilea război mondial, dar, cu toate acestea, nu e decât liniștit, nu și fericit. Atunci când în loc de compasiunea resimțită pentru soție în viața protagonistului se aprinde dragostea arzătoare pentru o văduvă tânără, criza morală, de credință, îl îngroapă pe Scobie în cele mai negre genuni, acolo unde va ajunge la adulter și la crimă. Căderea protagonistului se oglindește funest în peisajele superbe ale lumii înconjurătoare, conturând o carte cu acțiunea la Tropice pe care trebuie neapărat să o citești acum.

Dincolo de dilemele privind autenticitatea sa, reprezintă una dintre cele mai captivante, sfâșietoare, impresionante cărți cu Călătorim în paradisul terestru: 4 cărți cu acțiunea la tropiceacțiunea la Tropice. Romanul e autobiografia lui Henri Charrière, condamnat la închisoare pe viață în urma unei crime pe care nu a comis-o. Poreclit Papillon datorită tatuajului cu fluture pe care îl are pe piept (în franceză papillon înseamnă fluture), protagonistul e trimis în Guyana franceză, în nordul Americii de Sud, într-un infern în care violența atroce împotriva prizonierilor e la ordinea zilei. Cartea a fost scrisă de Charrière și publicată după ce acesta a reușit să evadeze, constituind un succes instant și vânzându-se numai în Franța în peste un milion de exemplare. 239 de ediții ale cărții au fost până acum lansate în întreaga lume, Papillon fiind tradusă în nu mai puțin de 21 de limbi. Unul dintre romanele clasice de aventură, în care atrocitățile se împletesc cu rezistența, epopeea supraviețuirii și, în final, cu palida speranță, cartea cu acțiunea desfășurată la Tropice e, înainte de toate, o lecție de umanitate. În urma succesului înregistrat, inclusiv statul francez a fost nevoit să analizeze condițiile din închisorile din colonii, ceea ce denotă triumful narațiunii.

Tu ce părere ai despre aceste cărți cu acțiunea la Tropice? Cu ce alte exemple ai putea completa lista noastră?

SaveSave