Majoritatea dintre noi ne dorim, cel puțin la nivel teoretic, să rărim sesiunile de social media. Știm că timpul petrecut pe Facebook, Instagram, Tumblr sau Twitter, mai ales atunci când e „rupt” din orele ce ar trebui dedicate muncii, se dovedește extrem de contraproductiv, dar, cu toate acestea, ne e greu să renunțăm la ceea ce a devenit deja dependența lumii moderne. Azi nu vom sugera modalități deștepte de a te sustrage din „gaura neagră” a social media, ci vom prefera să ne axăm pe latura sa pozitivă. Dacă nu te poți dezlipi de rețelele sociale, măcar profită de pe urma lor și folosește timpul petrecut în online pentru a-ți cunoaște mai bine autorii preferați. Îți recomandăm azi 6 conturi demne de apreciat: scriitori de urmărit pe Facebook.

Dacă aveai nevoie de un barometru actual care să îți dovedească faptul că Paulo Coelho e unul dintre cei mai iubiți scriitori ai lumii, atunci contul său de Facebook e cea mai bună dovadă în acest sens. Brazilianul are nu mai puțin de 29 de milioane de urmăritori pe cea mai populară rețea socială, ceea ce îl transformă de departe într-un campion al listei noastre. Atuul care îl detașează pe Coelho de concurență este prezența sa activă, dar și varietatea de postări. Citate, un strop de filozofie, multă spiritualitate, recomandări de pe blogul său, dar și inițiative de caritate așa cum a fost acțiunea brazilianului de a dona din propriile cărți adolescenților și copiilor săraci din Africa Subsahariană. Ce am aflat de pe contul lui Coelho? Că a fost inclus printre cei mai celebri 10 brazilieni din lume, alături de Pele și Garrincha, într-un studiu realizat de MIT.

Cu un milion de urmăritori pe Facebook, Neil Gaiman este protagonistul (sau autorul) uneia dintre cele mai cool pagini găzduite de rețeaua socială. Ultimele postări ale scriitorului sunt dedicate promovării serialului Amazon realizat după cartea sa, Good Omens, dar englezul nu pierde nici ocazia de a ne îndruma spre cărțile, picturile sau expozițiile sale preferate. De la filmulețe în care ne demonstrează cum își relaxează mâna după ce oferă autografe pe bandă rulantă, în spumosul stil propriu, până la clipuri din seria MasterClass, în care ne învață cum să facem față respingerii, autorul unora dintre cele mai frumoase cărți fantasy din lume trebuie urmărit pe Facebook chiar și numai pentru a te simți mai puțin vinovat atunci când pierzi timpul dând scroll printre postări.

Dacă îți dorești mai degrabă un cont de Facebook care să te pună la curent cu aspectele sociale și politice ale lumii în care trăim, atunci alege-l ca îndrumător pe Junot Diaz. Americanul originar din Republica Dominicană nu precupețește nicio ocazie pentru a atrage atenția asupra problemelor imigranților, dar și pentru a milita pentru drepturile minorităților și pentru căsătoriile între persoane de același sex. Autorul lasă linkuri către articolele sale preferate și, deși nu a mai postat din mai 2018, contul său conține suficient material pentru a te face părtaș al viziunii pe care autorul superbei „Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao” o are despre lume.

5,1 milioane de urmăritori are Stephen King pe Facebook și, ca să fim onești, suntem puțin uimiți de faptul că popularul autor american de horror mai are timp să posteze. King are deja o carte ecranizată în 2019 (Pet Sematary), urmând ca în toamnă să apară și mult-așteptatul It: Chapter Two. Bineînțeles, autorul se mai ocupă și cu promovarea la fel de anticipatului Doctor Sleep, sequel-ul The Shining, dar și cu mediatizarea propriei cărți, The Institute, a cărei publicare este estimată pentru toamna 2019. Pagina de Facebook ar fi deja plină numai cu noutățile legate de aceste extraordinare proiecte, dar conține din fericire și recomandări literare, sfaturi scriitoricești și urale pentru echipele sale favorite. Cu siguranță, un cont la care te vei întoarce mereu în peregrinările tale pe Facebook.

5 milioane și jumătate de fani are J.K.Rowling pe rețeaua socială numărul unu din lume, ceea ce o transformă în câștigătoarea medaliei de argint de pe lista noastră de scriitori de urmărit pe Facebook. Deși autoarea nu se ocupă personal de pagina sa, iar postările sunt destul de rare, nu putem decât să savurăm conținutul lor. Afli vești despre noile lansări ale reginei fantasy, descoperi sfaturi despre scris sau articole în general extrase de pe propriul blog. Chiar dacă suntem conștienți că nu dialogăm cu Mrs Rowling în persoană, tot ne face plăcere de a fi mai aproape de lumea magică pe calea online-ului.

Aproape o jumătate de milion de urmăritori sunt prea puțini pentru o comunitate atât de caldă precum cea căreia i-a dat naștere Khaled Hosseini pe Facebook. Intimitatea și emoția pe care o resimți de fiecare dată când citești vreuna dintre sfâșietoarele opere ale autorului emană la fiecare postare de pe Facebook. Hosseini este destul de activ pe rețeaua socială, preferând însă să povestească mai multe despre activitățile sale umanitare, să ne facă familiari cu cultura arabă și părtași ai evenimentelor de marcă din superba sa familie decât să își promoveze cărțile, motiv pentru care îți recomandăm contul său de Facebook drept cel mai plin de suflet dintre toate cele enumerate mai sus.

Suntem curioși: care dintre acești 6 scriitori de urmărit pe Facebook se află și pe lista ta? Te-am convins să apeși butonul de „like” pentru vreunul dintre ei? Să demonstrăm împreună că social media poate fi și un instrument spre desăvârșire, nu doar spre damnare

Sursa foto: Shutterstock Royalty-free stock photo ID: 735140254