Despre primăvară se spune, și pe bună dreptate, că e cel mai capricios dintre anotimpuri. E un fenomen des întâlnit ca soarele să strălucească tandru și plin de veselie într-un moment, pentru ca în următorul seninul cerului să fie invadat de nori groși și să se pornească o ploaie de toată frumusețea. Același este cazul și pentru cărțile de mai jos: sunt titluri în compania cărora vei trăi cele mai complexe senzații și sentimente, de la bucurie profundă la tristețe nemărginită, de la zâmbete la lacrimi. Iată care sunt cele 4 cărți care te fac să râzi și să plângi, capricioase precum primăvara!

Capricioase precum primăvara: 4 cărți care te fac să râzi și să plângiDacă ne gândim la un roman care să ne umple inima de bucurie pentru a ne reteza apoi speranțele cu aceeași vigoare precum primăvara, „Pânza Charlottei” de E.B.White pare să fie cel mai ilustru și mai bun exemplu. Una dintre cele mai iubite și mai bine vândute cărți pentru copii a apărut în 1952 și de atunci este un clasic nemuritor. Prima carte de pe lista noastră spune povestea unui păianjen care încearcă să salveze un porc de la tăiere crestând în propria pânză mesaje despre calitățile sale, astfel încât să îi determine stăpânul să îl cruțe. În poveste este implicată și fiica stăpânului, Fern, singura care reușește să înțeleagă conversațiile non-umane. Fiind vorba despre o carte pentru copii, „Pânza Charlottei” are numeroase pasaje amuzante, vorbește despre umanitate și despre loialitate și bunătate într-un fel care o face accesibilă cititorilor de orice vârstă. Însă, în același timp, sfâșietorul final al romanului, pe care nu ți-l vom dezvălui aici în cazul în care te numeri printre puținii care nu îl știu, îți va umple ochii de lacrimi. De fapt, legenda spune că însuși autorul E.B.White reușea rareori să se stăpânească să nu plângă atunci când rememora ultimele pagini ale cărții sale. Cu toate acestea, romanul se încheie pe o notă pozitivă, precum o primăvară în care razele de soare străpung din nou cerul eliberat de furtună.

Capricioase precum primăvara: 4 cărți care te fac să râzi și să plângi

Vestea că Stan Lee, una dintre legendele benzilor desenate și ale cinematografiei actuale a încetat din viață a fost fără urmă de îndoială una dintre cele mai triste. Dacă ai ajuns în cinema și ai văzut Captain Marvel, cu siguranță ochii ți s-au umplut de lacrimi atunci când ai descoperit noul intro al filmului cu super eroi. Stan Lee a marcat o întreagă industrie cu curajul, creativitatea și geniul său, dar și cu spiritul de luptător și cu tenacitatea care l-au predestinat să fie creator al lui Spider-Man, mutanților din X-Men sau răzbunătorilor din Avengers. De aceea, Amazing Fantastic Incredible: A Marvelous Memoir, respectiv autobiografia lui Stan Lee, te va face să râzi și să plângi în același timp. Cu umorul care l-a făcut celebru, Lee povestește despre zilele de sărăcie din Manhattan, despre instrucția militară, dar și despre primele schițe ale personajelor pe care le adorăm cu toții azi. De la apariția lui Wolverine și a lui Thor din anii 60 până la succesul monumental pe care noile basme moderne, poveștile cu supereroi, îl obțin acum, se întinde viața unui om care a devenit deja legendă. Așa cum îi stă bine unei cărți care îl are drept protagonist pe eroul absolut, Amazing Fantastic Incredible: A Marvelous Memoir este ilustrată cu desene geniale realizate de Colleen Doran—Lee.

Capricioase precum primăvara: 4 cărți care te fac să râzi și să plângiAl treilea titlu de pe lista de cărți care te fac să râzi și să plângi e scris de unul dintre cei mai reputați autori ai momentului, Jonathan Safran Foer, și a beneficiat și de ecranizarea într-un film de Oscar. „Extrem de tare și incredibil de aproape” reprezintă al doilea roman al lui Foer, avându-l drept protagonist pe Oskar Schell, inventator, astrofizician, bijutier, explorator, pacifist, admirator al lui Stephen Hawking și fan Beatles, o listă de realizări uriașă pentru cineva care nu are decât 9 ani. Tatăl lui Oskar a fost ucis în atacurile de la Word Trade Center și tot ce i-a rămas puștiului de la el e o cheie pe care caută cu disperare să o potrivească la o încuietoare din New York. Dacă povestea nu ți se părea deja uluitor de tragică, cu siguranță te vor impresiona seriozitatea și maturitatea protagonistului, pe care simți nevoia să îl îmbrățișezi și poate să faci tot posibilul să îl convingi, împotriva circumstanțelor, că va fi bine. Ca să adaugăm și mai multă greutate asupra afirmației că „Extrem de tare și incredibil de aproape” reprezintă un roman care te va face să plângi, subliniem faptul că, după bunul său obicei, Jonathan Safran Foer aduce în discuție și alte tragedii care au marcat umanitatea după 11 septembrie 2001, precum bombardamentele de la Hiroshima. Cu toate acestea, cartea e scrisă genial în stilul vibrant, expansiv al lui Foer, iar Oskar reușește să fie atât de ilar în mod involuntar, încât titlul te va face să râzi și să plângi precum o primăvară capricioasă.

Capricioase precum primăvara: 4 cărți care te fac să râzi și să plângi

Încheiem lista de cărți care te fac să râzi și să plângi cu una dintre cele mai de succes lansări Young Adult ale ultimei perioade, „Mincinoșii” de E Lockhart. Inițial, cartea îți va așterne un surâs pe față, poate unul nostalgic la adresa anilor adolescenței, a preocupărilor și a grijilor superficiale. Această atitudine e provocată apoi de protagoniștii săi, familia Sinclair, un clan de renume și tradiție care vrea să lase impresia că totul e perfect în viața sa. Mai mult, vocea ironică, sclipitor de amuzantă pe alocuri a eroinei Cadence și turnurile inteligente de frază îți vor accentua această impresie, până ce descoperi însă care este adevărata turnură a romanului…și ajungi cu ochii în lacrimi. Criticii s-au înghesuit să laude „Mincinoșii”, John Green afirmând despre titlu: „Şocant, de o frumuseţe tulburătoare și foarte bine construit, Mincinoşii o să-ți rămână în minte pentru totdeauna.”.

Tu ce părere ai despre aceste 4 cărți care te fac să râzi și să plângi? Pe care dintre ele ai citit-o și care ți-a stârnit aceste senzații?

Photo by Eduardo Espinoza Raggi on Unsplash