Adorăm să stăm în fotoliul nostru preferat, cu o carte în mână, pierduți în lumea imaginară căreia i-a dat naștere o minte briliantă. Fără urmă de îndoială, cititul este una dintre marile noastre pasiuni, dar sunt pur și simplu momente când ne este imposibil să o facem. Fie că ești la muncă și îți bați capul cu un proiect de rutină care îți permite să fii atent și la o altă activitate, conduci sau aștepți metroul, cărțile audio reprezintă metoda perfectă de „a citi” fără a o face cu adevărat. Umplând astfel timpii morți cu povești fabuloase, reușești să îți multiplici cantitatea de lecturi: ce cititor nu ar putea îmbrățișa o asemenea variantă? Dar cărțile audio mai au și alte avantaje, în afară de disponibilitatea lor: sunt narate de cele mai multe ori de actori profesioniști sau chiar de autorii înșiși, ceea ce te ajută să înțelegi mai bine personajele sau să pătrunzi cu mai multă profunzime acțiunea. Și, fiindcă suntem atât de preocupați de mediu, trebuie să precizăm că titlurile despre care îți vorbim azi nu au prilejuit sacrificarea niciunui copac. La Cartea de la ora 5 nu vom renunța niciodată la formatul clasic de lectură, dar vom trata cu același respect și metodele mai puțin convenționale de lectură. Azi îți recomandăm 3 cărți audio cu care să te delectezi acum!

Cartea, pretutindeni: 3 cărți audio cu care să te delecteziCele mai bune titluri de literatură motivațională trezesc ceva în tine, sau cel puțin acesta este scopul lor. Imaginează-ți cum este acest obiectiv multiplicat atunci când asculți o carte audio de self help! În această toamnă îți recomandăm „Trezeşte uriaşul din tine”, bestsellerul care a făcut înconjurul lumii, apaținându-i expertului în psihologia schimbării, Anthony Robbins. Despre Robbins se spune că a ajutat peste 50 de milioane de oameni să își descopere și să își atingă adevăratul potențial, apoi să realizeze acel vis la care năzuiau cu cea mai mare pasiune, fie că e vorba despre împlinirea profesională sau despre o relație. Cu toții avem un vis, e de părere autorul, diferența dintre cei care reușesc și cei care eșuează ține de focalizarea atenției: unii reușesc să își concentreze energiile, alții nu. „Trezeşte uriaşul din tine” promite să te ajute să obții controlul asupra destinului tău mental, emoțional, fizic și financiar, iar marele său merit e că, în ciuda acestor obiective pompoase, este o carte cu un ton intim, în care conceptele sunt explicate cu simplitate, pentru a deveni cât mai accesibile. Mulți cititori recunosc că au avut o revelație în urma lecturii și că au înțeles adevăruri pe care altfel nu le-ar fi perceput. Îți mai spunem că această carte audio era la momentul publicării cel mai lung audiobook din România, de 26 de ore și 3 minute, și este narată de actorul Cosmin Șofron. La final, te lăsăm chiar cu cuvintele lui Robbins, care vorbește despre menirea cărții sale: „Să fie un semnal de alarmă care îi va provoca pe cei care și-au luat angajamentul să trăiască și să fie mai mult, să fructifice puterea care le-a fost dată de Dumnezeu. În această carte audio există idei și strategii care să te ajute să produci schimbări specifice, măsurabile și pe termen lung în tine însuți și în ceilalţi.”

Cartea, pretutindeni: 3 cărți audio cu care să te delectezi

Poate una dintre cele mai plăcute activități de care te poți delecta în calitate de părinte este cititul cot la cot cu micuțul tău. Să îi faci cunoștință prichindelului cu plăcerile lecturii este unul dintre marile obiective ale oricărui tătic și ale oricărei mămici, dar poate reprezenta în egală măsură o capcană, o sursă constantă de temeri. Începe prin a-i spune povești, și, atunci când nu poți fi tu creatorul lumilor imaginare, apelează la o carte audio. În mașină, când îl conduci la școală, seara, când pregătiți masa împreună sau când vă spălați pe dinți, ascultați audiobook-ul „Povești nemuritoare”. În lectura actorului Claudiu Istodor, colecția conține aventurile Albei ca Zăpada, ale Motanului Încălțat și ale Croitorașului cel Viteaz. Astfel te vei asigura că micuțul va lua contact cu magia poveștilor oricând, că va descoperi cum cartea e permanentă și poate lua multiple forme: pe pagină, în aer, în suflete. Nu putem decât să fim recunoscători și să apreciem inițiativa de a transforma basmele nemuritoare în cărți audio cu care să ne delectăm alături de copii sau doar cu noi înșine, când vrem să ne amintim de copilărie și de magie.

Cartea, pretutindeni: 3 cărți audio cu care să te delecteziÎncheiem lista de cărți audio cu un exemplar al literaturii române: cum ar fi putut lipsi de pe lista noastră? În cazul în care te plângi că nu ai timp să citești și tânjești să descoperi și alte opere în afară de ficțiune, care să îți îmbogățească mintea și cultura generală, lasă-l pe maestrul Lucian Boia să îți povestească cu propria sa voce „De ce este România altfel?”. Excentrică și extravagantă, în cuvintele autorului, România nu funcționează încă (sau nu funcționa în 2012). Boia găsește sursele acestei stagnări ca întotdeauna în istorie, și te vei delecta cu vocea scriitorului pus să dărâme mituri, în timp ce în suflet poate ți se va cresta un hău: și totuși, de ce este așa? Indiferent dacă ești sau nu de acord cu Lucian Boia, care are fără urmă de îndoială o atitudine radicală provocată de dezamăgire, vei aprecia calitatea argumentelor sale. O combinație de ghinion și o politică pasivă, bazată în special pe celebra sintagmă „capul plecat, sabia nu-l taie” au consfințit în viziunea autorului destinul nostru de până acum. Dacă nu ai citit/ascultat încă pledoaria lui Boia, este cel mai bun moment de a o face, mai ales că s-a scurs ceva vreme de la publicarea sa, iar resentimentele s-au mai domolit.

Tu ce părere ai despre aceste cărți audio? Care dintre exemplarele pe care ți le-am recomandat îș vor așterne drumul către urechea și către inima ta?