Nicio carte nu s-a bucurat anul acesta de atenția privilegiată de care a beneficiat „Acolo unde cântă racii”, romanul scris de autoarea americană Delia Owens, un spectaculos debut în beletristică la vârsta de 70 de ani!

Licențiată în zoologie și etologie, Delia Owens a scris cărți de specialitate premiate, însă „Acolo unde cântă racii” este primul ei roman, bestseller New York Times, primit cu ovații de critica literară și unanim considerat cartea anului 2019.

Delia Owens a petrecut 15 ani în Africa împreună cu soțul ei, studiind flora și fauna de acolo, până când uciderea unui braconier, contrabandist de fildeș avea să-i aducă înapoi în Statele Unite. Aceasta nu înainte ca soțul și fiul vitreg al Deliei Owens să fie hărțuiți în procese, fără a fi acuzați de ceva. După ce ambasada americană a spus că nu le mai poate asigura protecția, scriitoarea americană s-a întors în țara natală împreună cu familia și nu a mai pus niciodată piciorul în Africa.

„Acolo unde cântă racii” este un roman cu accente autobiografice, pe alocuri, filtrate de imaginația scriitoarei. Locul unde se petrece acțiunea romanului are influențe din copilăria Deliei Owens, petrecută explorând natura, dar și din sălbăticia Africii. Natura este, de altfel, cel mai puternic personaj al romanului, unul tăcut, maiestuos, care educă, oferă mângâiere, adăpost și hrană, periculos când nu îi sunt respectate legile, tandru, când este iubit.

Eroina centrală a cărții este Kya, o tânără cu o neobișnuită și emoționantă poveste de viață, urmărită de autoare pe două planuri, trecut-prezent, de la vârsta de șase ani până la finalul vieții.

„Balta nu e o mocirlă. Balta e un spațiu al luminii, unde iarba crește din apă, iar apa curge către cer”

La vârsta de șase ani, Kya o urmărește pe mama ei cum părăsește casa grăbită, cu geamantanul în mână și cu cea mai bună pereche de pantofi în picioare. Fără să arunce o privire în urmă, fără să îi facă un semn de rămas bun cu mâna. Este ultima dată când Kya avea să-și vadă mama, dar nu și ultima dată când se va gândi la ea. Coliba sărăcăcioasă de lângă mlaștină este căminul lui Kya, al celor două surori, doi frați și al tatălui lor – veteran de război și motivul pentru care, până la urmă, pleacă toți de acasă. Chiar și Jodie, fratele ei mai mare, care o învățase multe despre plante, animale și viața tainică a mlaștinii.

Abandonată în cele din urmă și de tatăl ei, Kya își petrece întreaga copilărie și adolescență în ținutul de lângă mlaștină, considerat dur și neprietenos de oamenii din oraș. Dar pentru Kya a însemnat singura protecție, unicul loc unde avea o familie, chiar dacă aceasta era formată din pescărușii pe care-i hrănea pe plajă sau din vulturul care se odihnea din când în când pe prispa casei.

Să nu ne facem iluzii! Mlaștina nu este descrisă de autoare ca un loc idilic. E un spațiu dur, cu legi proprii, dar corecte. Cine le învață supraviețuiește, cine nu, moare. În paralel cu aceasta, scriitoarea surprinde și legile și cutumele sociale. Oare unde credeți că este plasată adevărata sălbăticie? Autoarea nu judecă. Ne lasă pe noi să tragem concluziile, iar acestea sunt singurele la care am putut noi ajunge.

Kya a fost educată de ceea ce a observat în natură. A observat comportamentul prădătorilor și a victimelor și strategiile de supraviețuire. Însă despre regulile sociale nu știe nimic.

 „…Am etichetat-o și am respins-o fiindcă am crezut-o diferită. Însă, doamnelor și domnilor, am exclus-o pe domnișoara Clark fiindcă era diferită ori era diferită fiindcă am exclus-o?”

Săltărețul, un bărbat de culoare, patronul unei benzinării și soția lui, Mabel, sunt singurele persoane cu care interacționează Kya după ce rămâne singură, în coliba de lângă mlaștină. Ei cumpără scoicile pe care le vinde fata, ca să-și câștige bruma de bani necesari existenței și îi sunt întotdeauna alături.

Tate, prietenul lui Jodie, reușește să o îmblâzească pe Kya lăsând în fiecare zi pe o piatră, luni la rând, pana unei păsări rare. O prietenie frumoasă se naște între cei doi, iar Kya, ajunsă deja la adolescență, simte pentru prima dată iubirea. Tot Tate este cel care o învață pe Kya, Fata Mlaștinii, să citească și îi dăruiește primele cărți despre păsări și insecte.

Doi bărbați au o influență deosebită asupra vieții lui Kya – Tate, cel cu care împărtășește dragostea față de natură și Chase, cel care o face să cunoască pasiunea.

Romanul începe cu descoperirea trupului lui Chase, prăbușit la baza unui foișor de foc. Crimă sau doar accident? Nu există indicii clare nici pentru o ipoteză, nici pentru cealaltă, dar suspiciunile tuturor se îndreaptă spre singuratica Fată a Mlaștinii, cea atât de diferită de ei toți.

V-ar plăcea să citiți „Acolo unde cântă racii”? Dacă ați citit-o deja, ce impresie v-a făcut?