Literatura scandinavă s-a dovedit, de ceva timp, foarte ofertantă cu cititorii. Autorii ei nu sunt numai maeștri ai genului noir, ci și ai acelor narațiuni pe care le citești printre hohote de râs. Între aceștia, Jonas Jonasson, scriitorul antistres, ocupă un loc special. Romanele sale au fost traduse în 45 de limbi și vândute în 14 milioane de exemplare în lume, până în acest moment, iar Jonas Jonasson a devenit un fenomen editorial global. Cartea sa de debut, „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”, a fost cea mai bine vândută carte din Suedia, iar volumul următor, „Analfabeta care știa să socotească” s-a bucurat de același succes.

Vă propunem astăzi să răsfoim ultima carte semnată de Jonas Jonasson și apărută la noi la Editura Trei, care a publicat și celelalte două volume ale scriitorului. Este vorba despre „Asasinul Anders și lumea pe înțelesul tuturor”, un roman atipic, uimitor, care va lăsa cititorul bine dispus și într-o ușoară stare de perplexitate: „Uite ce i-a mai dat prin cap și scriitorului acesta!”

Dacă e să sintetizăm câteva dintre atuurile acestei cărți, primul lucru care ne va face să ne îndrăgostim de scriitura lui Jonasson este umorul său fabulos, irezistibil. Un al doilea atu, care ține de fapt de măiestria autorului este că romanul poate fi apreciat de categorii dintre cele mai diverse de cititori. După cum spunea și Jonasson într-un interviu pentru The Guardian, „mesajul cărții ajunge și la cititorii de ocazie și la cititorii avizi de lectură.” Și o altă calitate a romanelor lui Jonasson – și nu cea de pe urmă – este imaginația sa total surprinzătoare. De la personaje, intrigă și dezvoltarea acțiunii până la deznodământ, nimic nu va fi așa cum încercăm să anticipăm. Resursele de umor ale scriitorului suedez par practic inepuizabile.

Asasinul Anders și lumea pe înțelesul tuturor” are nu un protagonist, ci trei – un bărbat specializat în dialogul cu pumnul și bun prieten cu alcoolul, Johan Andersson sau Asasinul Anders, cum îl cunoaște toată lumea, un recepționer la un hotel dubios, după ce înainte fusese băiatul bun la toate al unui bordel și o doamnă vicar, preoteasă fără Dumnezeu, dar, ironia sorții, bună în a-i converti pe alții.

Cei trei se întâlnesc după ce Anders a fost eliberat (pentru a câta oară?) din pușcărie și împreună concep niște planuri de afaceri care de care mai ingenioase. Primul plan derivă din calitățile native ale lui Anders, de capacitatea sa de persuasiune prin forța pumnului. Afacerea de oferire a acestor tipuri de servicii unor gangsteri merge bine, până când înclinațiile filozofice ale lui Anders îi pun capăt. Cum Asasinul Anders vrea să priceapă rosturile ascunse ale lumii și are la îndemână și pe cineva care i le poate explica, miracolul se întâmplă. „Oaia rătăcită” Anders se întoarce la credință, creând o incompatibilitate cu meseria de bătăuș/asasin plătit. Pentru această stare de spirit, slujba cea mai potrivită ar fi aceea de pastor, iar Anders dovedește că are chiar talentul de a se face remarcat. Însă, treaba nu merge bine până la capăt, așa încât o reconversie profesională devine din nou necesară. Și nu pentru că locul ar fi fost vacant, ci pentru că întotdeauna e rost de alternative neobișnuite, cei trei prieteni se gândesc că Asasinul Anders ar putea fi o bună variantă a lui Moș Crăciun.

Cartea este scrisă într-un ritm alert, situațiile comice și neașteptate vin în cascadă așa încât tot ce mai putem spune este că vă dorim o lectură plăcută, pentru că starea de bună dispoziție este garantată.

Voi ați citit ceva de Jonas Jonasson până acum? Cum vi se pare stilul pe care îl abordează?