Vă propunem să ne gândim astăzi la un subiect pe care cu toții îl știm prea bine, dar care rămâne învăluit în mister: frumusețea. Recunoaștem frumusețea oriunde o întâlnim – într-un superb peisaj al naturii, într-un tablou, într-un zâmbet, pe chipul unei femei. Frumusețea ne emoționează și ne transpune într-o stare de spirit în care devenim mai deschiși față de cei din jur, mai sensibili și empatici. Și pentru că simțim nevoia să o și împărtășim creează o punte între oameni. Totuși frumusețea pare să fie mai mult decât atât. Fericitul Augustin spunea: „Târziu Te-am iubit/ Frumusețe/ atât de veche și atât de nouă,/ târziu Te-am iubit./ Tu erai înlăuntrul meu/ Și eu eram în afară/ și acolo Te căutam”. „Fiecare lucru are frumuseţea lui, dar nu oricine o vede” spunea și Confucius, iar Aristotel credea că „Frumusețea este darul lui Dumnezeu”. Mai târziu, un celebru personaj dostoievskian spunea tranșant: „Frumusețea va salva lumea”. Iată cum frumusețea, în opiniile gânditorilor de peste timpuri, pare să aibă și o altă valoare. La acest tip de frumusețe vă propunem să ne gândim astăzi.

Începând din 2013, fotograful Mihaela Noroc a început să colinde lumea pentru a pune în practică un proiect ambițios și inedit. Devenită celebră în toată lumea prin cartea „Atlasul frumuseții. Femeile lumii în 500 de portrete”, Mihaela Noroc a „declinat” sensul acestui cuvânt în felul său propriu. A transformat frumusețea într-un limbaj universal, prin care să poată vorbi oamenilor de pe toate continentele despre autenticitate și diversitate și despre modul cum putem transforma lumea într-un loc mai bun.

„Atlasul frumuseții” surprinde 500 de chipuri de femei din cele mai diverse locuri de pe glob. Din Etiopia și până în Statele Unite, din Guatemala, triburile din Amazonia și până în Indonezia, Peru, Iran, Letonia sau România, fotograful Mihaela Noroc ne-a vorbit prin portretele femeilor pe care le-a surprins despre frumusețea diversității, dar și despre faptul că suntem parte a unei mari și uimitoare familii. Fiecare portret este însoțit și de o scurtă poveste, astfel încât, prin intermediul „Atlasului frumuseții”, putem face o călătorie imaginară prin cele mai neașteptate colțuri ale lumii. Vedem chipurile acelor femei surprinse în momente obișnuite – scurte instantanee de viață care ne ajută să ne familiarizăm cu situații inedite (poate nu am fi văzut niciodată cum arată o tânără din jungla amazoniana din Ecuador îmbrăcată în costum tradițional de nuntă). Mihaela Noroc transmite în mod subtil, prin intermediul imaginilor și poveștilor sale, ideea că lumea vastă este un loc pe care îl putem cuprinde în inimile noastre. Nu suntem străini față de niciun locuitor al planetei. Suntem doar diferiți. Iar frumusețea este exprimată prin chiar această diversitate uluitoare a lumii.

Constatăm cu surprindere urmărind portretele realizate de Mihaela Noroc că, indiferent ce distanță geografică, de timp sau culturală este între femeile care au pozat, acestea au totuși ceva în comun. E uimitor să observăm că fața unei femei din New York este atât de asemănătoare ca expresie și ceea ce transmite precum fața unei femei din Tibet. Distanțele culturale, geografice sau de orice alt tip par anihilate. Însă aceasta a fost chiar intenția autoarei. „Prefer să fotografiez fețe naturale, fără o grămadă de machiaj și să surprind acel moment de sinceritate și serenitate atât de caracteristic femeilor” spunea Mihaela Noroc într-un interviu acordat „Huffington Post”.

„Trăim într-un timp al urii și intoleranței așa că a fost important pentru mine să transmit un mesaj despre dragoste și diversitate” mai spune Mihaela Noroc. „Atlasul frumuseții” este o carte care ne emoționează și ne pune pe gânduri. Poate nu ne-am fi oprit să observăm frumusețea celor din jur și nici sensurile ei profunde dacă fotograful Mihaela Noroc nu ne-ar fi atras atenția asupra acestui lucru. Și poate am fi pierdut din vedere și faptul că, dincolo de plăcerea pe care o resimțim, frumusețea are și puterea de a face lumea mai bună.

Voi cunoașteți portretele realizate de Mihaela Noroc? Ce sentimente ați avut privindu-le?