Predominat de figuri feminine, romanul Bastarda Istanbulului prezintă, intercalat, povestea tuturor femeilor, cu un focus special, într-o primă parte, asupra Asyei, adolescenta înconjurată de alte trei generații de femei din familia sa. Principala frământare a Asyei, descrisă în mod autentic de-a lungul întregului roman, este că nu cunoaște identitatea tatălui său. La 19 ani, Asya e într-o continuă căutare a sinelui, iar întrebările la care nu găsește răspuns ajung să dețină cea mai mare influență în conturarea personalității sale.  Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak

O poveste impresionantă despre puterea destinelor care reușesc să se unească contrar oricăror așteptări și care relevă, spre fascinația cititorilor, secrete deliberat îngropate în trecut, despre tradiționalismul lumii orientale versus independența Vestului și despre existența, intrigile și frământările unei familii total neobișnuite din punct de vedere stereotipic.

Dinamica familiei,  surprinsă și prezentată în mod glorios de Elif Shafak, reflectă în mod fidel condiția prezentă a unui Istanbul împărțit între europenizare și tradiționalism, între vechi versus modern, între permis și interzis. Un roman fascinant, în care sunt transpuse perfect talentul și măiestria autoarei Elif Shafak. Detalii impresionate despre specificul culturii turcești, profund marcat de transformări și contradicții, te transpun direct într-o lume, de altfel, complet inaccesibilă. Bastarda Istanbulului are puterea de a te introduce direct în mijlocul unei comunități și istorii care, dintr-odată, par a fi ale tale.

Romanul urmărește, în principal, povestea a două tinere, Asya Kazanci, o adolescentă de 19 ani care locuiește în Istanbul și Armanoush (Amy), care locuiește în Statele Unite ale Americii. Destinele celor două tinere se întrepătrund, în mod surprizător, și conduc, în final,  către relevarea unuia dintre cele mai mari secrete din cadrul familiei Kazaci. Povestea Asyei este surprinsă în paralel cu cea a femeilor din familia sa: mama sa, Zeliha, ce întruchipează imaginea femeii moderne, care sfidează regulile nescrise ale tradiției orientale, surorile acesteia, Feride, Banu și Cevriye, bunica Gülsüm și străbunica Petite-Ma.

Singurul bărbat din familia Kazaci care încă mai trăiește, Mustafa, încearcă să scape de blestemul ce i-a urmărit pe toții bărbații din familia lui, de a muri la 40 de ani, și emigrează în Statele Unite ale Americii încă din tinerețe, unde se căsătorește cu americanca Rose, care a văzut în Mustafa posibilitatea de a se răzbuna pe fostul soț, ce provinea dintr-o familie de armeni.

În acest punct, e inevitabil de menționat că romanul surprinde, de asemenea, latura istorică a conflictului îndelung dezvoltat între turci și armeni și prezintă ranchiuni și resentimente adânc impregnate între cele două culturi. Acțiunea urmărește destinele și perspectivele ambelor culturi, precum și poveștile aferente create, în mod aproape paradoxal, în cadrul familiei extinse Kazaci.  Armanoush și Asya se cunosc pe Internet și punctul culminant al romanului începe în momentul în care Armanoush ia decizia să călătorească, pe ascuns, în Istanbul, pentru a descoperi și a înțelege trecutul familiei sale.

După aflarea veștii că fiica sa a părăsit Statele Unite și se află în Turcia, Rose și Mustafa hotărăsc să vină în Istanbul. După o îndelungă perioadă de timp, Mustafa se află din nou în sânul familiei sale și, inevitabil, ajunge să trăiască aceeași soartă ca cea a tuturor bărbaților din familia sa. Acest lucru eliberează, însă, unul dintre cele mai mari secrete ale familiei Kazaci și Asya găsește răspuns la întrebarea care i-a marcat întreaga existență până în prezent. Cu toate acestea, toate femeile din familia Kazaci află că, uneori, la unele întrebări este preferabil să nu găsești niciodată un răspuns. Un final care depășește granițele imaginației, în care este inevitabil să nu te lași copleșit de un întreg palier de emoții.

Un roman la care cu greu rămâi indiferent, care impresionează atât prin povestea de neuitat, cât și prin talentul incontestabil al autoarei Elif Shafak, însoțit de un inevitabil amalgam de emoții și o  fascinantă intercalare de destine.