Nu putem să nu observăm că thrillerele semnate de autori români și publicate în ultimii ani pot rivaliza, fără complexe, cu cele ale unor scriitori de renume ai genului, de oriunde din lume. Acesta este și cazul romanului „Cu mâinile legate” de Adrian Onciu, care oferă cititorului tot ce și-ar putea dori de la un thriller: un ritm alert, care te face să parcurgi fără să știi cum cele peste 500 de pagini ale cărții, personaje vii, de o mare diversitate psihologică și o artă desăvârșită a suspansului, care te face să crezi că narațiunea are foarte multe puncte culminante.

„Dacă mi-ar fi spus cineva acum trei luni că, într-o după-amiază plăcută de toamnă, o să fiu pe bancheta din spate a unei maşini de Poliţie, speriat şi cu cătuşe la mâini, aş fi râs ca la o glumă bună. (…) Eram într-o situaţie de-a dreptul disperată. Oricât m-aş fi învârtit în jurul cozii, oricât aş fi pretins că, de fapt, fusesem victima unei înscenări, cătuşele reci din oţel cromat mă aduceau repede la realitate. Ele spuneau un singur lucru: că greşisem şi trebuia să plătesc!”. Confesiunea îi aparține lui Dragoș Zaharia, protagonistul romanului, un bărbat de 36 de ani, actor care primise șansa de a prezenta o emisiune de succes la una dintre marile televiziuni naționale.

Este interesant faptul că acțiunea cărții se petrece pe „meleagurile dâmbovițene”, într-o lume pe care o știm cu toții foarte bine. Ne sunt familiare emisiunile tv cu public și atât de popularii lor prezentatori, circul mediatic dus până la linșaj, personajele „cool” care vorbesc „romgleză”, societatea împărțită între categorii care se străduiesc să ducă un trai decent și altele care se remarcă prin extravaganțe de milioane de euro. Acesta este cadrul în care se desfășoară acțiunea romanului „Cu mâinile legate”.

Căsătorit cu Daria, o profesoară de engleză, mama fiului său, Mihai, în vârstă de 8 ani, Dragoș Zaharia poate spune că a avut noroc. Contractul neașteptat de prezentator la „Roata norocului” i-a adus nu numai popularitate, ci și sume destul de generoase în cont. Cu acestea a putut să-și ia o casă în Voluntari – nu dintre cele mai luxoase – și să asigure un trai confortabil familiei lui. O oportunitate extraordinară pentru un actor la început de drum!

După prologul în care autorul ni-l prezintă pe Dragoș Zaharia cu „mâinile legate” mergând către arestul Poliției Capitalei, acțiunea se derulează cu douăsprezece săptămâni înainte.

Coleric, destul de arogant și, într-o oarecare măsură, preocupat doar de aparența lucrurilor, Dragoș Zaharia s-a bucurat de celebritate și confort material ca și când acestea ar fi fost eterne. Bărbat atrăgător, sigur de el, Dragoș este luat pe nepregătite de vestea că emisiunea va fi scoasă din grilă, iar reacțiile sale se manifestă violent – ceea ce, bineînțeles, va fi speculat de toate tabloidele.

Autorul surprinde atmosfera din casa familiei Zaharia: plânsetele Dariei, îngrijorată că vor trebui să vândă casa, iar educația lui Mihai va avea de suferit, certurile pe înfundate, departe de urechile copilului sau chiar în fața lui, când situația explodează și, până la urmă, decizia lui Dragoș de a înfrunta realitatea. Cum domeniul tv îi este inaccesibil din cauza scandalurilor provocate, Dragoș își caută de lucru în orice alt domeniu. Iar salvarea vine de la Vanda Roca, soția unui milionar aflat în top 300, care îi propune să se angajeze jurnalist la revista ei.

Vanda, o femeie cu o mare capacitate de seducție, puternică și care impresionează prin eleganța ei are o vagă relație de prietenie cu Daria, care îi mediteză băiatul la engleză.

Prin intermediul unei petreceri la reședința Vandei și a soțului ei, Viktor Roca, ajungem să cunoaștem lumea celor foarte bogați și influenți. La petrecere sunt invitați mulți politicieni, fața văzută a celor care-i manevrează din umbră, oamenii cu bani. Familia Zaharia, cu Dragoș deprimat și proaspăt șomer, pare o excentricitate în lumea acestora.

Scriitorul apasă „pedala de accelerație”, iar acțiunea cărții se va desfășura într-un ritm amețitor. O relație foarte pasională între Vanda și Dragoș pare că pune în pericol echilibrul familiei Zaharia. Însă acesta este abia începutul. Dispariția unei persoane, apoi un asasinat urmat de sinucidere (oare?) complică din ce în ce mai mult situația lui Dragoș, care se vede din nou cu „mâinile legate”, fără capacitatea de a riposta.

Furturi de identitate, evadări spectaculoase și urmăriri fac parte din „arsenalul” greu folosit de autorul romanului.

Un personaj care ne-a atras atenția este Șerban, fratele lui Dragoș Zaharia. Cerebral, interiorizat, cu un bun control al nervilor și mai ales tenace în urmărirea scopurilor sale, Șerban Zaharia ne va introduce în lumea hackerilor, a celor care pot comite toate tipurile de infracțiuni cibernetice imaginate.

Vouă v-ar plăcea să citiți thrillerul  „Cu mâinile legate”?